A szilvaszemeket megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, kimagozzuk. Egy 26cm-es, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vékonyan megkenjük vajjal, majd magházukkal lefelé sűrűn kirakjuk szilvával,a maradék szilvát gerezdekre szeljük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukrokkal és egy csipet sóval. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk. Összekeverjük a lisztet, a mandulát, a citrom héját, a fahéjat, és több részletben a tojásos masszához adjuk, végül a rummal lazítjuk.
A szilva tetejére,a formába simítjuk a masszát,majd belenyomkodjuk a megmaradt szilvagerezdeket. Betoljuk a sütőbe és kb 30-40 percig sütjük, tűprőba után kivesszük.
A mandulaszemeket egy száraz serpenyőben világosbarnára pirítjuk, majd egy lapostányérra csúsztatjuk.
Ha megsült a torta, kb. 5 percig a formában pihentetjük, majd meglazítjuk, és leemeljük róla a karikát. A tetejét megszórjuk 1 ek. porcukorral, ráfektetünk egy méreténél valamivel nagyobb lapostányért vagy tálcát, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Leemeljük a tetejéről ( azaz, az aljáról) a fém tortalapot és a sütőpapírt, végül a szilvák üregébe illesztjük-nyomkodjuk a mandulaszemeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tortaszerűen szeleteljük.
Az ősz igazi sztárja lehet ez a finom mutatós szilvatorta,de akár az ünnepi asztalt is díszítheti.Kisebb szemű, nem túl érett nektarinnal is finom! Fahéjas krémsűrűségűre felvert tejszínhabot,illetve szilvamártást is kínálhatunk mellé. - Galcsill
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!