Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óvatosan a salátákkal - nem mindegyik diétás! Megvizsgáltuk a kedvenceket

default user icon
MME
Nemrégiben a hizlaló levesekről rántottuk le a leplet, most pedig a leggyakrabban fogyasztott salátákat vesszük górcső alá. Görög, nizzai, cézár és társaik - melyik lehet fogyókúrás menü része, és melyik nem?

Nyers vegyes saláta

Egészséges? Mindig! A káposzta, a paradicsom, az uborka, a paprika és a sárgarépa sok vitaminnal és másodlagos növényi anyaggal látja el a szervezetet. Könnyű ecetes vagy joghurtos öntettel tökéletes választás!
Alakkímélő? Egy adag még joghurtos öntettel is csak kb. 140 kcal, miközben kifejezetten laktató!

Görög saláta olajbogyóval és fetával

Egészséges? Persze! A mediterrán konyha fogásai nem véletlenül számítanak példaértékűnek: a paradicsom, az uborka, a paprika és a vöröshagyma gondoskodik a sok vitaminról, a feta sajtban kalcium és fehérje, az olajbogyóban és az olívaolajban pedig értékes zsírsavak találhatók.
Alakkímélő?  Kb. 430 kcal-t tartalmaz, tehát inkább főételnek számít. Rendkívül laktató.

Görögsaláta recept >>>

Nizzai saláta

Egészséges? Határozottan! A szardella és a tonhal ugyanis kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavnak. A kemény tojás laktat, a zöldségben pedig számos egészséges növényi anyag található. Sokan zöldbabot is tesznek bele, ez ásványi anyagai révén erősíti az idegeket.
Alakkímélő?  Mintegy 300 kcal-t tartalmaz, így a diétázóknak inkább főételként ajánlott.

Nizzai saláta >>>

Cézár saláta

Egészséges? Részben igen, részben nem. A fokhagyma jót tesz az ereknek, a parmezán pedig jelentős kalciumtartalma révén a csontoknak. Az alapját adó saláta is nagyon egészséges. Klasszikus öntete ugyanakkor majonéz-szerű, a kenyérkockákat pedig zsiradékban sütik meg.
Alakkímélő? A klasszikus változata igen kalóriadús, így inkább főételként fogyassza.

Cézár saláta >>>

Mozzarellás paradicsomsaláta

Egészséges? Elvileg igen. A paradicsom szuper sejtvédő, a mozzarella kalciumot és fehérjét tartalmaz, a bazsalikom pedig serkenti az emésztést. Ugyanakkor kicsit becsapós a dolog, hiszen a sajt, bár ez az egyik legalacsonyabb energiatartalmú termék, zsírt azért tartalmaz!
Alakkímélő? Ha ecetes-olívaolajos öntettel készíti, akkor egy adagjában kb. 340 kcal van!

Vegyes saláta szárnyashússal

Egészséges? A sovány szárnyashús remek fehérjeforrás, a különféle salátákból és színes zöldségfélékből, például paprikából és sárgarépából álló keverék pedig egyébként is egészséges. Zsírtartalma az öntettől függ, a vinaigrette mártás a legalacsonyabb kalóriatartalmú változat.
Alakkímélő? Azon múlik, mi van benne, hiszen ennek megfelelően 300-600 kcal között mozog az energiatartalma.

Ezek is érdekelhetnek

Friss