Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Óvári szelet – pistucosan

Már megint mit talált ki ez az őrült figura...? – kérdezhetnék kedves Olvasóim, de máris tudatom: nem a híres húsételről fogok írni – azt meghagyom húsmuskétás blogtársaimnak –, hanem egy ugyanezen a néven futó süteményről. Azt hiszem, mindannyian így járunk a legjobban. :)

Rendhagyó módon bevezetésül most játszani fogunk – kvízezünk!

Mi nincs a Pistuc-féle óvári szeletben?

1. mák
2. vulkáni hamu
3. szív és lélek

A helyes válasz számát a cikk végén közlöm. :)

Minek nevezzelek?

Érdekes egy sütemény ez az óvári szelet: hasonlít a zserbóra, hasonlít a flódnira, és csokimáz is van a tetején. A flódnival való rokonság persze az én „érdemem”, hiszen az eredeti receptben nyoma sincs a máknak, de szerintem így még érdekesebb az ízhatás. Az óvárit ráadásul nem nehéz elkészíteni, az említett rokonainál legalábbis hamarabb megvan.

Hozzávalók (egy 35x25 cm-es tepsihez):
40 dkg jóféle finomliszt
5 dkg grahamliszt vagy tönkölyliszt
23 dkg sütőmargarin
2 evőkanál porcukor
csipetnyi só
1 egész tojás és 1-nek a sárgája
2 dkg friss élesztő bő fél deci tejben felfuttatva

A töltelékhez:
a rétegek alá: nem túl híg sárgabarack-, csipke- vagy narancslekvár
1. réteg: 9 dkg darált dió + 7 dkg porcukor
2. réteg: 9 dkg darált mák + 7 dkg porcukor + 1 tasak vaníliacukor + 1 evőkanál citromhéj

Csokimáz: ugyan nem kötelező, de melegen ajánlom, ráadásul van egy pofonegyszerű receptem hozzá, amelyet a csodatortás epizódban mutattam be.

Gyúrunk egyet? (rám férne...)

Előtte azért még készítsük el a dió- és máktölteléket, elkerülendő, hogy zsíros kezünkkel összetapicskoljuk az egész konyhát. Két perc az egész: külön-külön edényben összekeverjük a hozzávalókat (a porcukrot szükség esetén csomótlanítjuk, pl. mozsárban), és letakarva félretesszük.

Az élesztőt benevezzük a futóversenyre, azaz langyos, pici cukorral édesített tejbe dobjuk, s letakarjuk. Míg tart a futam, egy nagyobb edényben elvegyítjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, majd mindezt elmorzsoljuk a puhára mikrózott margarinnal. Beleszórjuk a porcukrot, gazdagítjuk a tojásneművel, aztán a cipóvá gyúrt tésztába gáncsoljuk futóbajnokunkat, tejestül. :)

Élesztős cipócskánkat addig gyúrjuk, amíg részecskéi már csakis egymáshoz ragaszkodnak, a kezünkről vagy az edény faláról könnyen leválnak (öt-hat perc). Pihentetni nem kell, rögtön elő is készülhetünk a sütéshez: tepsinket kibéleljük egy akkora sütőpapírral, hogy 2-3 centire az oldalaira is felnyúljon. Aztán kiszabunk egy valamivel kisebbet is (ennek nem kell felnyúlnia).

Cipónkat három egyenlő részre osztjuk (mérleg!), illetve az egyiket 4-5 dkg-val túlsúlyozzuk (ebből lesz az alsó lap). A tepsiből kivesszük a „felnyúlós” sütőpapírt, és sodrófával kinyújtjuk rajta a „túlsúlyos” cipót – éppen akkorára, mint amekkora a papír.

Édes szintek színtere

A kinyújtott lapot sütőpapírostul betesszük a tepsibe, és nem túl vékonyan, nem túl vastagon megkenjük pikáncs lekvárral. Megkeressük a félretett cukros diót, és a lekvárra hintjük, majd villával egyenletes vastagságúra húzzuk-lapogatjuk.

(Kapcsoljuk be a sütőt MOST 210 fokra!)

Aztán a másik sütőpapíron kinyújtjuk az egyik kis cipót, és a diós lapra borítjuk, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk a hátáról. Ezt is meglekvározzuk (másfajtával is lehet, mint amit a dió alá kentünk, így még „pikáncsabb”), és megszórjuk a máktöltelékkel, meglapogatjuk. Végül az árván maradt cipót is kinyújtjuk, és befedjük vele az édes titkokat rejtő alkotást.

 

 

 

 

 

 

 

A megmaradt tojásfehérjét kanállal elkeverjük, és fényes réteget kenünk belőle a tészta tetejére (persze nem kell az egészet rákenni) :). Végül villával sűrűn, mélyen megszurkáljuk, és a tepsit a 210 fokos sütő középső rácsára toljuk. Szép sötét-márványosra sütjük, nálam ez 45-50 percig tart.

A sütit a tepsiben hagyjuk kihűlni – ha hagyják a családtagok –, s bár eközben egy kicsit megráncosodik a teteje, mindjárt jön a kozmetikus, a szépítő csokikence.

Mázas készülődés

A langyosra hűlt süti széleit a tepsiben körbevágjuk, a vágalékot kiemeljük és leeresztjük a pociba. :) Az elkészített csokimázzal bevonjuk a süti tetejét és oldalait, s dermedésig (1 óra) hűtőbe tesszük. Azután zserbó módjára szeleteljük – amíg a készlet tart!

Kedves Olvasóim, az óvárit a legjobban sikerült süteményeim közé sorolom (most készítettem el másodszor). Mindenki megtalálhatja benne a kedvencét – lekvár, mák, dió, csoki -, s bizonyára sokan vannak olyanok is, akik mindegyikért rajonganak. Nekik ez a süti maga a főnyeremény.

Jó étvágyat kíván hozzá:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

comite
Háááát ez valami fenséges! Most sült ki, a máz dermed (remélem), én meg a levágott széleit csipegetem. Köszi a receptet, nagyon finom!!
pistuc
Szia, Macus! Komcsi? Mármint hogy komolyan ilyen nagy sikert aratott? :) De jó, hogy vannak hozzám hasonló ízlésű emberkék! Még a végén kiderül, hogy valamicskét már konyítok a sütéshez... :) Köszönöm a tudósítást, és üdvözlöm a pasikat is! (Csak nehogy pocakot növesszenek, mint én, mert most mozoghatok reggeltől napestig, hogy eltűnjenek a hurkák.) Szia, szép, hm mit is kívánjak így éjfél után..., szép csütörtököt! P.
gmacus
Helló Pistuc! Ma megsütöttem az Óvári szeletedet,már mint a Te verziódat.Hát mit mondjak? Az előttem szólóknak van igaza! Olyan,de olyan finomra sikeredett,hogy holnapra újra rendelte a családom./Mivel,hogy az egész tepsivel elfogyott. három édesszájú férfi és a cukrász tanuló tehetett róla/ Remélem Te is elégedett vagy a dicsérettel,mert én nagyon! Köszönjük szépen a receptet.
pistuc
Jaj, én arra már nem adok. Mindenki ezt mondja....
krisztina33
Hmmmmmm! Nagyon finom süti lehet.Ki fogom próbálni! Kriszta
pistuc
Kedves Elisa! A blogepizód megmarad, csak gyártok hozzá egy receptet, hogy az is megtanálja, aki a keresőt használja. Jó pár ilyen \"kettős életet\" élő ételem van már. :)
Elisa001
jajj! neee! aki a receptet olvassa, nem tudja a körítést. és az igen fontos! szerintem ne rövidítsd! - minden betűért kár! most hétvégén mézes zserbót gyártottam, mert a szükséges mák már megint elfogyott... dió az van dögivel. valami jóféle házi lekvárt is be kell szereznem, és akkor kerül a hasba ez az óvári. köszönjük az éhes férfiemberek nevében is!
pistuc
Fent, a cikk mentésére kattints! Akkor bekerül az elmentett cikkeid közé. Majd gyártok egy rövidített, recept-verzóit is valamikor... Üdv. P.
indira2010
elmenteni hogyan lehet?Mert cetlis receptjeim sok van.közben elolvastam a mentést.Az egész család imádja a flódnit,de ezt biztosan jobban,hisz csokis
pistuc
Hurrácska! :)

Magazin