Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne fald be az összeset! 9+1 tipp az őszibarack felhasználására

Mindegy, hogy fehér húsú vagy sárga bélű, gömbölyű, lapos vagy kopasz, a legszívesebben rögtön beleharapnál a rád mosolygó illatos, zamatos és lédús gyümölcsbe? Ne fald fel rögtön az összeset, mert különleges gasztroélményektől fosztod meg magad!
Erre figyelj vásárláskor, tároláskor

Az őszibarack utóérő, de nem árt, ha tisztában vagy az érési fokozataival. A kemény, ám a barázdánál kissé már puhuló barack 2-5 nap múlva éri el a kiváló élvezeti értéket. A kocsány körül és a terméscsúcson egyaránt lágy tapintású gyümölcs 1-2 nap alatt teljesen beérik. Közvetlen fogyasztásra és ivólének a fán beérett szemek a legfinomabbak, viszont ilyen állapotban már nem tanácsos a szállításuk, mert sérülékenyek, és a benyomódási helyeken könnyen bebarnulnak, pépessé válnak, majd romlásnak indulnak.

Az ép gyümölcs kb. 3 napig tartható el a hűtő zöldségesfiókjában.

Őszibarack a pohárban

Ízesíthetsz vele jeges teát, készíthetsz belőle ivólevet, szörpöt, turmixot és smoothie-t, bólékhoz adhatod vagy koktélokhoz használhatod.

Rostos őszibarackszörp recept >>> 
Turmix és smoothie receptek >>> 
Kanalazd tányérból!

Forró nyári napokon főzés nélkül is az asztalra varázsolhatsz egy tejszínes, tejfölös, túrós vagy pudingos baracklevest, amelyet tetszés szerint előételként vagy desszertként tálalhatsz. A gyerekek imádják, ráadásul segít a kánikulai folyadékpótlásban.

ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES RECEPT >>>  
Házasítsd húsokkal!

A felezett, kimagozott gyümölcs az almához hasonlóan együtt süthető egész csirkével. Felszeletelve csirkemellfilé vagy sertésszelet kiváló kísérője. A befőttnek eltett barack kiváló köret sültek mellé.

Őszibarackos fetás saláta >>>  
Grillhúsokhoz is kiváló

Légy merész, és párosítsd csilipaprikával, rozmaringgal! Csatninak feldolgozva remekül kiegészíti a parázson sült pecsenyéket. Magát a barackot is grillezheted, és önmagában kínálhatod vagy salátába komponálhatod. Roston sütéshez a keményebb, de érett gyümölcs a legmegfelelőbb.

Saláták nem mellékes szereplője

Frissen és befőttként egyformán jól passzol szinte mindenféle gyümölcs-, valamint sokféle vegyes és zöldsalátába. Grillezett kecskesajttallér vagy camembert mellé próbáltad már?

 
Gazdagíts vele süteményeket!

Megkoronázhatsz vele joghurt- és túrótortát, továbbá piskótatekercsbe, pitébe vagy falatnyi tésztakosárkába töltheted. A fehér húsú nem fog megbarnulni, ha feldarabolás után megcsepegteted citromlével vagy enyhén citromos vízben blansírozod.

Barackos sütemény receptek >>>   
Feldobja a desszerteket

Rétegezd pohárkrémbe, rejtsd tiramisuba vagy csak tegyél belőle néhány vékony cikket egy adag görög joghurtra! Önmagában is pompás desszert, ha bundázva kisütöd és fahéjas cukorral meghinted.


Zárd üvegbe télire!

Befőttnek a viszonylag keményen leszüretelt, fehér húsú őszibarack a legjobb. Dzsemnek és lekvárnak érett, de ne túlérett gyümölcsöt vegyél! Jól házasítható nektarinnal, valamint sárgabarackkal.


Jeges megoldások

A kemény mínuszok hatására az őszibarack némileg megváltoztatja az állagát, ezért pürésítve fagyaszd le. Erre a célra hámozható, magvaváló fajtát válassz – télen is finom lesz desszertekhez.

A pürésített gyümölcs ezenkívül remek alap sorbet-hoz, parféhoz, pálcikás házi jégkrémhez.

Ezek is érdekelhetnek

Friss