Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őszibarack és mascarpone párosa egy tortában

Egy igazán jó nyári desszert biztosan tartalmaz szezonális gyümölcsöt, kellemesen frissítő, és társasági összejövetelen az étkezés fénypontjaként kerül az asztalra – augusztusban a csodás és ízletes őszibarackok szinte kínálják magukat remekebbnél remekebb finomságokhoz.

A sütés nélkül kivitelezhető sütemények nagy előnye, hogy bár az előkészületek némi időráfordítást igényelnek, nem kell sokat a konyhában foglalatoskodni – az elkészítés oroszlánrészét átvállalja a hűtőszekrény.

Az őszibarack sokféle fajtája érik júliustól augusztus végéig szinte folyamatosan. Sárga és fehér húsú, lédús és rostos, keményebb és puhább példányok – egyik ízletesebb, mint a másik, mindenki talál ízlésének megfelelőt. Szinte nem is lehet betelni vele!

A több mint ezer éve Közép-Európában is őshonos őszibarackfák eredetileg Kínából származnak, ahol már Kr. e. 2000 körül ismerték – őshazájában ma is a halhatatlanság szimbólumaként tartják számon. Bár kevesen gondolnak erre a fáról leszedve vagy a zöldséges standon válogatva a kívánatos gyümölcsök között, néha jólesik eltűnődni azon, hogy egy távoli civilizáció sok évezredes kultúrája mekkora hatást gyakorolhat megbecsülésére.

Az európai desszertkultúra leghíresebb őszibarackkal készült kompozíciói valóságos nyárkoncentrátumok! Legyen szó a zseniális Auguste Escoffier által közel 120 éve kreált pêche Melbáról (a málnával, őszibarackkal és vaníliafagylalttal készült desszert semmit sem vesztett népszerűségéből az idők folyamán), vagy a nevezetes velencei bárhoz köthető, immár 63 esztendős múltra visszatekintő fehér húsú őszibarackból és proseccóból kevert Bellini-koktélról (a kreáció a híres 15. századi velencei festőről, Giovanni Belliniről kapta nevét) – egyik izgalmasabb, mint a másik. No és a sok házi készítésű finomságról sem szabad megfeledkezni! Gyümölcssaláták, piték, lepények, torták sokasága készül őszibarackkal.

A sütés nélküli őszibarackos mascarpone torta családi ünnepekre éppúgy kiváló, mint baráti összejövetelekre – a benne megbújó gyümölcsök a könnyű krémmel igazi felüdülést hoznak, és még sütni sem kell!

Őszibarackos mascarpone torta – tojáslikőrrel

Hozzávalók:
12 dkg omlós keksz finomra darálva
3 dkg finomra darált dió
2,5 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál krémlikőr (pl. tojáslikőr)
75 dkg sárga húsú őszibarack
50 dkg mascarpone
1,5 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
3 evőkanál tojáslikőr
4 lap zselatin
3 evőkanál víz

A díszítéshez:
1 evőkanál piros bogyós gyümölcsből készült lekvár
1 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés: Egy 24 cm átmérőjű tortaformát frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy a peremére is kerüljön fólia, a tortaforma alsó része pedig a fóliaréteg fölé kerüljön – így a kész tortáról könnyedén eltávolítható majd a fóliaréteg. A tortaforma aljára kerek sütőpapírlapot helyezek, a peremet rápattintom.

A torta alapjához a vajat felolvasztom. A darált kekszet és diót keverőtálba kanalazom, hozzáadom a cukrot. Az olvasztott vajjal és 1 evőkanál tojáslikőrrel alaposan összekeverem.
Az előkészített forma aljára simítom a kekszes keveréket, széles, hajlékony pengéjű kés segítségével alaposan lenyomkodom.

Az őszibarackokat leforrázom, meghámozom. 2 darabot karcsú cikkekre, a többit apró kockákra vágom.

A zselatinlapokat a csomagoláson előírtaknak megfelelően hideg vízbe áztatom, 5 perc elteltével kinyomkodom. Kis főzőedénybe 3 evőkanál vizet mérek, erre helyezem a kinyomkodott zselatinlapokat. Felmelegítem, de nem forralom – épp csak annyira, hogy a lapok feloldódjanak.

Amíg hűl, a jól behűtött tejszínt kemény habbá verem.

Egy másik keverőtálba kanalazom a mascarponét, joghurtot, tojáslikőrt, cukrot. Felhasítok egy vaníliarudat, a magjait a többi hozzávalóhoz adom. Elektromos habverővel könnyű krémmé dolgozom. Végül óvatosan belekeverem a tejszínhabot és a zselatint. Ha a zselatin idő közben megszilárdulna, ismét felmelegítem.

A krémet elfelezem. Az egyik részét félreteszem, a másikhoz hozzáadom az őszibarackkockákat, alaposan elkeverem.

A tortaalapon elrendezem az őszibarackgerezdeket, majd rákanalazom a gyümölcsös mascarponekrémet, erre kerül a félretett gyümölcs nélküli krém. A tetejét elsimítom, cakkos szélű habkanállal kis hullámokat rajzolok bele. Egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetem.

Tálalás előtt finom szövésű szűrőkanálon átpasszírozok 1 evőkanál piros bogyós gyümölcsből készült lekvárt (málna, szeder, meggy is tökéletes), valamint 1 evőkanál sárgabaracklekvárt. A kétféle lekvárral absztrakt mintákat rajzolva megpettyezem a már megszilárdult torta tetejét. A peremet lepattintva eltávolítom a fóliát és szeletelem.

A krémhez használt leheletnyi alkohol gazdagítja az aromákat, a friss őszibarackkal kombinált torta pompás ízharmóniája egyesíti magában a pohárkrémek könnyedségét és a torták ünnepi hangulatát. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss