Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács, bejgli, mézes krémes és zserbó: téli szezon a cukrászdákban

Az őszi-téli szezonban a cukrászdák kínálata is megváltozik. A nyári habos, könnyű sütemények helyét átveszik a szezon sztárjai, előtérbe kerülnek a nagy klasszikusok, s a - gasztronómiába egyre nagyobb hangsúllyal jelen levő - szezonalitásnak megfelelően nagy szerepet kapnak az évszaknak megfelelő alapanyagokból készített finomságok is.

Ahogy bejönnek a nyirkos, hűvös napok, úgy tűnik tova a fagylaltos pult sokszínű választéka, ha nem is szűnik meg teljesen, de a magyar fogyasztás drasztikus visszaesésével egyenes arányban összemegy, a kedvencek maradnak, a többiek helyét átveszik a sütemények.

A sütemények esetében egyértelműen hódítanak a karácsonyi ünnepkört megelőlegező fogások, beköltözik a pultba a pozsonyi kifli, nagyobb teret kapnak a mézeskalácsok, a különféle puszedlik, s ahogy haladunk az őszből a télbe, úgy jelenik meg a bejgli, a fatörzs torta, a zserbó, a mézes krémes számos változata.

ZSERBÓ - AZ EREDETI RECEPT >>> 

De az évszakváltást nem kizárólag a szezonálisan felmerülő igények kiszolgálását jelenti, hanem azt is, hogy az őszi-téli zöldség- és gyümölcskínálat, valamint a frissen begyűjtött magvak képezik a legtöbb sütemény alapját. Ilyenkor tér vissza az almás pite, jelenik meg a friss dióval megszórt női szeszély, a nyári gyümölcsökből született aszalványokban gazdag őzgerinc. A nyáron befőzött barack- és más gyümölcslekvár szintén számos desszertben visszaköszön.


A hideg idő kedvez a különféle kelt tésztáknak, a klasszikus cukrásztermékek mellett ebben az időszakban – sok cukrászdában – több klasszikus péksütemény is újra terítékre kerül. A bukta, a magvas-, tepertős-, sajtos pogácsák, a különféle kelt tésztás vagy épp leveles tésztával készített tekercsek mind-mind a téli szezon comfort foodjai közé tartoznak.


Az évszaknak megfelelő hagyományos sütemények elkészítése mellett a cukrászok új utakra is szívesen merészkednek, előszeretettel kísérleteznek, a nemzetközi tapasztalataikat a hazai alapanyagokkal ötvözve alkotnak újabb és újabb desszerteket. Az elmúlt 10 év slágertermékének is tekinthető sütőtök is többféle süteményben megjelenik, a különböző piskóták mellett töltelékként, sajttorta formájában, vagy épp egy tányérdesszerthez kínált krémként kerülhet a vendégek asztalára.


Télidőben a csokoládé is nagyobb hangsúlyt kap, a tartalmasabb, kalóriadúsabb süteményekben markánsan megjelenik ez a sokak által nagyon kedvelt alapanyag, de a melengető, forró italok kínálatában is előkelő helyre lép. A csokoládé sokféle módon megjelenhet a süteményekbe, a különféle tészták ízesítése mellett töltelékként is jelentős szerephez jut számtalan desszertben, péksüteményben.


Az utóbbi években a cukrászdák nem csak a hagyományos módon állnak át a téli üzemmódra, hanem megjelentek a különféle szezonális szortiment is, ami nem más, mint egy komplett, a többi süteménytől kicsit eltérő logika mentén megalkotott desszertcsapat, amit a cukrász egy gondolati ív mentén alkotott meg. Ilyen lehet például egy monarchiabeli süteményeket felvonultató kollekció, egy bizonyos termékcsoport köré rendezett válogatás, vagy épp a vendégek által kedvelt nyári fagylaltok süteménybe történő újraértelmezése.

Ezek is érdekelhetnek

Friss