Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Orjaleves grízgaluskával

2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 2,5 literhez:
  • 1 kg húsos karajcsont (lehető legfrissebb) - kérjük meg a hentest, hogy darabolja fel
  • kb. 25 dkg húsos pulykanyak feldarabolva
  • 40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé) darabolva
  • kis darab kelkáposzta
  • 3-4 db gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma behasítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál egész feketebors
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 marhahúsleves-kocka
  • 1 paradicsom behasítva
  • 1 zöldpaprika behasítva
  • csípős paprika ízlés szerint
  • zeller és petrezselyem zöldje csokorba kötve

Elkészítés

    Elkészítés: A csontokat kb. 15 percre enyhe langyos-ecetes vízbe áztatom, majd vízzel leöblítem (kioldja a vért).

    Nagyobb, 4 literes fazékba teszem a csontokat, ráöntök kb. 2 liter vizet, lassan felforralom. A keletkezett habot fémszűrővel leszedem a tetejéről. Sózom, beleteszem a feketeborsot, a leveskockát, és takarékon (éppen csak gyöngyözve) főzöm kb. 1 órát.

    Közben az összes zöldséget megtisztítom, feldarabolom. A zöldpaprikát és a paradicsomot behasítom, a zöldfűszert csokorba kötöm, majd beleteszek minden zöldséget a forró levesbe. Újraforrástól számítva újabb 1 órát főzöm takarékon, gyöngyözve. (Közben kóstolom, ízlésemre utána fűszerezem.)

    Amikor minden megpuhult, a tüzet elzárom, pár percet pihentetem a levest, majd sűrű szűrőn átszűröm. A kelkáposztát, a hagymát, a karalábét, a zellert, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zöldséglevelet eltávolítom.

    Tálalásnál a tányérokba a zöldséget elosztom a daragaluskával, a levest rámerem, kevés petrezselyemmel díszítem.

    A húsos csontokat külön kínálom a leves után ecetes tormával, vagy csak önmagában ízlés szerint.

Megjegyzés

Csak a főzési idő miatt hosszadalmasabb, a konkrét munka kb. 45 perc a galuskával együtt.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

gaby53
Kedves Kati! Igazán a vegyes húsleves illúzióját szerettem volna kelteni, amikor marha-,sertés-,baromfihúsból készül a leves! Én sem szeretem a kockákat, porokat túlzásba vinni, de keveset, mértékkel néha használok, (én ezt bevállalom) és persze ez nem kötelező! Itt 2,5 literhez 1 kockát nem tartok soknak, de nélküle is jó a leves! Manapság akármit veszünk mindenbe használ az élelmiszeripar ehhez hasonló és sok különböző jellegű adalékot, sehogy nem tudjuk kikerülni! Én mindenesetre a mértékletesség híve vagyok ebben az esetben is - mindent lehet, de csak módjával! Köszi, és üdv. Gabi
szkati
Nagyon sokszor főzök csontlevest( mert hogy ez lényegében az, csak nem marhából, hanem sertésből), pluszban a pulykanyakkal csont és húsleves. Soha nem értettem, hogyha ennyi csont és hús is fő benne, miért kell belerakni húsleves kockát, amiben tartósítószer is van, na meg elviszi a leves ízét az egyen-zacskós levesek irányába. De nincs harag?

Hasonló Receptek

Magazin