Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Orjaleves daragaluskával

120 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Zeller

Elkészítés

  1. A húst (karaj, vagy tarja) egyben hagyjuk és a csonttal együtt átöblítjük, majd kb. 3 liter hideg vízben feltesszük főni. 
  2. Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedegetjük, majd beletesszük a sót, a szemes borsot (teatojásban), a babérlevelet, a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzzük lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul. 
  3. Ha a hús félig puha, beletesszük a levesbe a megtisztított zöldségeket - a répát, fehérrépát, zellert, karalábét, kelkáposztát, paprikát - egyben, a zöldet egy cérnával összekötve, és tovább főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak.
  4. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket. A levest kóstolás után ha szükséges, fűszerezzük, és lassú tűzön készre főzzük. 
  5. A tojásokat a sóval és az olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
  6. Fél óra pihentetés után, lobogó, sós vízben néhány perc alatt kifőzzük. A levest tányérba szedjük és a zöldségekkel, felszeletelt hússal és a daragaluskával tálaljuk. 

 

Megjegyzés

A téli higedben ez a kitűnő, forró orjaleves tökéletesen felmelegít, amit még tüzesebbé tehetünk, ha beletörünk egy pici szárított pirospaprikát. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss