Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Van olyan saját márkás keksz, ami jobb, mint az Oreo?

Az Oreo márka maga 1912 óta van a piacon. Természetesen azóta sokat változott a keksz és a brand is, követve a modernizáció által felállított követelményeket. Mint minden sikerterméket, ezt is másolni kezdték és megjelentek a piacon az Oreo-klónok.

Hatalmas másolóipar nem épült rá, meglepő módon csak pár egyértelmű másolattal találkoztunk, azok viszont szinte indigóval nyúlták a receptet. Kinézetre és összetevőkre is egészen hasonlóak, tagadni se tudnák, honnan koppintották.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

A lényegük egészen egyszerű, két darab kakaós keksz közé vaníliás krémet töltenek, és meg is vagyunk. Sokak különböző praktikákra esküsznek, hogy miként, milyen párosításban kell a kekszeket újraépíteni, hogy elérjük a tökéletes ízhatást. Legtöbbször tejjel vegyítve javasolják a fogyasztását, de mi inkább maradtunk a natúr, nyers tesztnél, mindenfajta kiegészítő nélkül.

2013-ban a Connecticut College egy kutatócsoportja arra jutott, hogy a keksz a droghoz hasonlítható függőséget okoz. Patkányokon végeztek el különböző kísérleteket, melyek során arra is fény derült, hogy a legtöbb emberhez hasonlóan az Oreót a rágcsálók is úgy fogyasztják, hogy a közepéből először kifalják a tölteléket, majd kivégzik a maradék kekszet.

A PÖTTYÖS AZ ETALON? ITT A NAGY TÚRÓ RUDI TESZT! >>> 
Neo

Az elnevezése alapján valaki nagyon 1999-ben ragadt, amikor dübörgött a Mátrix-láz. A Lidl-ben kapható a keksz, ami a piros-fehér színkombinációra esküszik. Egyetlen dobozban 25 darab korongot kapunk, öt kisebb csomagolásokban. Vanília ízű krém 29%-ban tölti a kakaós kekszeket. A csoki mértéke egészen pontosan 7%. A kekszet pörgetve látni, hogy a márka nevét is belekarcolták a felületébe. Illatra sem a kakaó, sem a vanília nem érződik ki belőle.

Az első harapásnál kiderül, hogy egészen ropogós fajta. A töltelék íze mindenre hasonlít, csak vaníliára nem, olyan, mintha nettó cukor lenne az egész. A kekszben nehezen érződik a kakaós jelleg. Nem csavarható szét könnyedén, sőt inkább eltörik, minthogy szétváljon.

TESZT! MELYIK BOLTBAN ÉRDEMES FÁNKOT VENNI, HA NEM AKARSZ SÜTNI? >>> 
Taste of America

A nagy amerikai álomban úszik az egész, a csomagolás minden négyzetcentiméterével ezt a hatást erősíti. A mezőny egyetlen példánya, melyen a vaníliás tölteléket merték egy kicsi sárgásabb árnyalatban feltűntetni, és nem a vakítóan hófehér színnel azonosítják. Az Aldi üzleteiben találhatjuk, egy dobozban 25 darabot kapunk, szintén ötös bontásban. Arányait tekintve tökéletesen ugyanolyan, akár az első, ahol 29% volt a vanília és 7% a kakaó.

Illatra fél fokkal jellegzetesebb kakaós elemeket rejt magában, de ettől sem kell hanyatt esni. A töltelék egy picit megindul a vanília felé, de azonnal meggondolja magát, és visszakanyarodik a tömény édesség felé. A keksz önmagában kellemesen ropog és nem annyira keserű, mint a Neo esetében. Ezt könnyedén szét lehet csavarni. A kekszbe vésett minta miatt pedig ajánlunk neki egy különdíjat.

GYORS KAJA AZ AUTOMATÁBÓL: TESZTELTÜK A CSOMAGOLT CSOKIS CROISSANT-OKAT >>> 
Oreo

Bő 100 éve már a népesség szolgálatában. Csomagolásának jellegzetességeit az édességfüggők már retinájukba égették, képtelenek elvéteni. Sokáig csak szürkeimport volt belőle, ezért a magyar leírás igencsak korlátozott számban volt fellelhető rajtuk, de mostanra már ez a gikszer is elhárult, így mindent leolvashatunk hátuljáról, ami fontos lehet. Meglepő, hogy itt csak 4,6% a kakaótartalom a 29%-os vaníliamennyiség mellett. Tejjel ajánlják fogyasztását, oké, akinek van türelme hozzá, hajrá. 20 darab keksz lapul ebben a kiszerelésben, melyek négyes csoportra vannak felosztva.

Külalakra megvan a vesztesünk, ugyanis erőteljesen nyomorultan néznek ki. Persze az is lehet, hogy az éjszakás műszak készítette, de szinte az összes szét van csúszva. Színre kilóg a sorból, ugyanis ez nem fekete, inkább barna. Ugyan a dobozon külön rajta van az utasítás, miszerint le kell csavarni a „kupakját”, de ez a gyakorlatban nem annyira egyszerű. Enyhe vaníliás illatokat lehet érezni, és ez ízében is visszaköszön. A keksz egy fokkal lágyabb, kevésbé van keserű utóíze. Harmonikusabbnak tűnik az egész.

VAN OLYAN MOGYORÓKRÉM, AMI KÉPES LENYOMNI A NUTELLÁT? TESZTELTÜK! >>> 
Spar

Az imádott zöld árnyalatunk visszatért a Spar színei alatt. A szokásos csúcs dizájnelemek itt is megvannak, mint ahogy a tejbe pottyanó keksz képe is. A csomagolást pörgetve a legmeglepőbb, hogy ezt Ausztriából importálják, és csak utólag kerül rá egy magyar leírás. Ez is az 5x5-ös elvet követi, melyek együttesen teszik ki a 225 grammos összsúlyt. A ráragasztott leírás tanulsága szerint meglepő módon ebben is 29% vanília és 7% kakaótartalom nyugszik.

Illatra erősebben kakaós, illetve az eddigi legalacsonyabb csavarási együtthatóval rendelkezik. A vaníliás tölteléknek van egy enyhén citromos beütése is, persze ebben is ugyanúgy ropog a cukor, mint bármilyen másikban. A keksz serceg a gyanútlan tesztelő fogai között, akár a homok a Szaharában.

DÖBBENET, MENNYI CUKOR VAN KEDVENC FINOMSÁGAINKBAN! >>> 
Rechok

Színben ez egészen közel megy az etalonhoz, az Oreóhoz. A kéket megtoldották pár világoskék sávval, illetve a kekszek mögé toltak egy tejpatakot a biztonság kedvéért. Erről is kiderül, hogy nem éppen hazai termék, ezt is megajándékozták egy apró, öntapadós matricával, amin a magyar szösszenet található. Kissé kilóg a sorból, mivel ennek a vaníliatöltelék tartalma mindössze 25%, cserébe viszont a kakaó egy pillantással több: 7,6%.

A két fél olyan lendülettel válik el egymástól, hogy azt Al Bundy is megirigyelné, ha válásról lenne szó. Az első mondat, ami elhangzott a töltelékről, hogy: „na, ez vaníliás”. Vaníliás, de mellette nagyon cukros is, a keksz pedig a keserűbb vonalat hozza.

A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>> 
Ítélet

Mi magunk a következőképpen alkotnánk meg a saját tökéletes kekszünket, mely egyben hűen tükrözi azt is, hogy melyikben melyik részt szerettük. Tehát végy egy talpat és fedőlapot az Oreótól, a kettő közé töltsd bele a Rechok vaníliás töltelékét, majd, ha elkészült a remekmű, akkor az egészet küldd át a Taste of America gyárába, hogy a robotkarú művészek belekarcolják a legszebb mintát a kekszbe.

Nehéz igazán győztest, illetve vesztest hirdetni. Sok múlik azon, hogy miként fogyasztjuk a kekszet. Külön a keksz, külön a töltelék vagy vegyítve, esetleg úgy, ahogy a csomagolásban pihen. 

A Rechok kekszében a kakaós rész nagyon nem akart összeállni, önmagában és töltelékkel is egészen szörnyű íze volt. Az Oreót valóban talán fel lehet ismerni vakon mind közül, de kell hozzá bőven rutin. Az összes masszívan édes, bőven kapjuk a cukrot, akármelyikről is van szó.

Az összes teszt egy helyen >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss