Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Öregtésztás fehér kenyér

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Az öregtésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 150-200 ml víz
  • 5 g friss élesztő (szárított is jó)
  • A kenyértésztához:
  • 20 dkg öreg tészta
  • 30 dkg liszt
  • 1,2 dkg só
  • 1 dkg élesztő
  • 2-2,5 dl víz
  •  

Elkészítés

  1. Az öregtészta hozzávalóit előző este bedagasztjuk és 8 órán át kelesztjük. Másnap reggel az öregtésztát a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet összegyúrjuk.
  2. Az elkészült tésztát legalább 60 percig még kelesztjük, hogy duplájára dagadjon. Ezután a kenyértésztából veknit formázunk, és ismét 30-60 percig pihentetjük.
  3. Közben a sütőt 250°C fokra felmelegítjük az edénnyel együtt, amibe majd a kenyeret tesszük (legjobb a cseréptál, vagy jénai, aminek teteje is van) és egy tálka vizet rakunk a sütőbe, hogy kellően párás legyen mire betesszük a veknit.
  4. Ha felmelegedett a sütő és a tál, a vizet kivesszük, a vekni tetejét meglisztezzük és késsel bevágjuk, mintázzuk. Betesszük az előmelegített sütőbe, és 45 percig sütjük, majd a tál fedelét levéve 200°C fokon sütjük tovább, míg kicsit megpirul a teteje.

11 KÍVÜL ROPOGÓS, BELÜL FOSZLÓS HÁZI KENYÉR, AMIT KÖNNYŰ ELKÉSZÍTENI >>> 

Megjegyzés

A megmaradt öregtésztát  tegyük hűtőbe, egy hétig még tudjuk használni. - MME

Ezek is érdekelhetnek