Omlós mézeskalács

default user icon
38 4.6/5
Juleskitti fotója

Hozzávalók

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 4 dkg kakaó
  • 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • A díszítő mázhoz:
  • 1 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • kevés citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. A többi hozzávalóval együtt, határozottan összegyúrjuk. A kész tésztát 3 órán át pihentetjük, majd kissé átgyúrjuk. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük, úgy 5-6 percig. Kihűlés után díszíthetjük, de azonnal fogyasztható.

    A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot kanalanként hozzákeverjük. Elektromos habverővel keverjük addig, amíg a porcukor szemcséit már nem érezzük, ez úgy 15-20 perc. Keverés közben egy kevés citromlevet csepegtetünk bele, ettől fényesebb lesz a máz.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kovács Melinda 4 évvel ezelőtt
Nekem sajnos nem sikerült. Nem tudom, hol rontottam el, mindtent pontosan kimértem, de így inkább csak kakaós keksz, annak szerencsére kiváló.
Dorka 4 évvel ezelőtt
Nagyon szépen köszönöm a receptet!! Életemben először próbálkoztam mézeskalács sütéssel és isteni lett =) Anyukám nagyon örült, amikor hazajött és meglátta miben mesterkedem =) köszii
S.Reni 4 évvel ezelőtt
Évek óta próbálkozom mézeskalács sütéssel, eddig inkább dísz lett belőle, mert nem igazán fogyott! Ez a legjobb amit eddig sütöttem, és ettem! (Bár én a mézeskalács fűszerkeverék helyett, 1 csapott ek. őrölt szegfűszeget és 1 csapott ek. fahéjat tettem bele). Puha, nagyon finom karácsony ízű!!! De ami a legfontosabb, hogy a 4 éves lányomnak is naggyon ízlik! Azt mondta, hogy Ez Isteni!!! :) Idén tuti nem jut a fára!! :) Köszönöm a receptet!
Tóth Mária 4 évvel ezelőtt
A mézet csak úgy belegyúróm? Nem kell megmelegíteni? Még soha nem sütöttem mézeskalácsot, így semmi tapasztalatom sincs.
kamelias_holgy 5 évvel ezelőtt
Nagyon finom,életem legjobbja lett:) Csak az a kár, hogy kb. egy hónapra a fagyasztóba tettem a maradékot, hogy máskorra is jusson, nemrég kisütöttem és repedezett lett mindegyik, pedig nyújtás előtt átgyúrtam:( Persze így is isteni íze volt, csak hát a külleme.... Köszönöm a receptet!
Anita 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Az előbb állítottam össze a tésztát, most \"pihen\". Tavaly sütöttem ezt a sütit először, nálunk is nagy sikert aratott. Több mézeskalács receptet is kipróbáltam már, ez magasan nyert a gyerekeknél, így idén is ennél maradok. Talán inkább nevezném keksznek, mint kalácsnak, bár az íze egyértelműen az, viszont kinézetre, állagra keksznek mondanám. Nálunk nagyon bevált ez a recept, köszönet érte!
Hegedűs Edit 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én már több éve ez a recept alapján készítem a mézeskalácsot és már rengeteg ember kérte el tőlem. Korábban többfélével próbálkoztam, de max a karácsonyfára kerültek, mert senki sem bírta elrágni őket... Bizony izlések és pofok, de nekem ez a tuti!!!! Szerintem ha semmit sem spórolunk ki a receptből akkor igenis mézeskalács íze van. A mézeskalács fűszer elnyomja a kakaópor ízét ami viszont szép színt ad a sütinek, és szerintem a 10 dkg méz sem kis mennyiség.
Gabi 6 évvel ezelőtt
sziasztok! Én is kipróbáltam, elég kevés kakaót tettem bele mégis annyira kakaós íze lett. Közölte velem a 3,5 éves lányom hogy ez nem mézeskalács, nem eszi meg. Egy tea, kávé mellé tökéletes, s a fára is ki fogom díszíteni, de a lényeg, hogy ez tényleg nem a klasszikus mézeskalács. Azért köszönjük a receptet! Nem fikázni akartam a sütit!
Bartus Kata 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Ez a recept tényleg jó, bár nem az igazi mézes kalács. Finom és \"karácsonyos\" íze van, de nem az igazi mézeskalács, bár tényleg omlós!
Németh Judit 6 évvel ezelőtt
Szerintem is zseniális.

Hasonló Receptek