Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós mézes-karamellás krémes

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 db tojás + 1 sárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 1 evőkanál méz
  • A krémhez:
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 5 dl tej
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 10 dkg margarin
  • A csokimázhoz:
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg margarin
  • A díszítéshez:
  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. A 3 tésztabuciból erősen lisztezett deszkán 3 lapot nyújtunk, melyeket kivajazott, sütőpapírral borított tepsi hátoldalán, előmelegitett sűtőben zsemleszínűre sütünk. Sütési hőfok: 200 fok, mód: alul-felül, idő: kb. 5-6 perc laponként.

A krémhez felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd folytonos keverés mellett a forró tejhez adagoljuk a 6 evőkanál lisztet. A besűrűsödött krémet levesszük a tűzről. A 10 dkg cukrot a mézzel felhevitjük, majd a forró karamellt folytonos keverés mellett a lisztes krémbe keverjük. Az igy kapott krémet botmixer segitségével csomómentesre keverjük. A 10 dkg margarint habosra keverjük, és a kihűlt karamellás főzött krémhez adjuk, majd gépi habverővel a kész krémet selymesitjük.

Az első tésztalapot megtöltjük a krém felével, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre jön a krém második fele, végül az utolsó lap, melyet csokimázzal vonunk be.

A csokimázhoz a vizet, a cukrot és kakaót felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az 5 dkg margarint. Még melegen a sütemény tetejére kenjük.

A díszítéshez 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, melyből süteményes villa segitségével csíkokat rajzolunk a már megszilárdult csokimáz tetejére.

Néhány órára hűtőbe tesszük, majd jó étvággyal, esetleg vaníliafagylalt kíséretében fogyasztjuk.

Megjegyzés

Anyósomat szerettem volna meglepni egy általa emlegetett régi, szülőfalujából származó karamellás sütemény újrafogalmazott változatával.

A szalalkáli miatt a lapoknak sütéskor kellemetlen, szúrós szaguk van. A kész lapokat óvatosan kezeljük, könnyen eltörhetnek.
- bhunyady

Ezek is érdekelhetnek

Friss