Omlós linzer (pate sablée)

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • A lekenéshez:
  • 1 tojássárgája és 1 evőkanál tej
  • Valamint:
  • a lekvároshoz ízlés szerinti lekvár

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet tálba tesszük, majd a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe a mélyedésbe beledaraboljuk a vajat, beleszitáljuk a porcukrot, majd hozzáadunk egy csipet sót. Elkezdjük összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd jól összedolgozzuk, végül gyors mozdulatokkal, sima tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.

    A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, ízlés szerinti formákkal kiszúrjuk.

    A kiszúrt tésztaformákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket lekenjük az előzőleg összekevert tojássárgás-tejes keverékkel. Ízlés szerint szeletelt mandulával is meg lehet szórni.

    A visszamaradt tésztát összegyúrjuk, majd kb. 3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle. Ezután 2 cm-es darabokra felvágjuk, és a tenyereink között mindegyikből labdát formázunk, majd egy kicsit kilapítjuk, és a mutatóujjunkat a közepébe nyomjuk. A mélyedésbe közvetlenül a sütés előtt ízlés szerinti lekvárt kanalazunk (én sütésálló baracklekvárt tettem bele).

    Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésnél 170 fokon, kb. 10 perc alatt készre sütjük a tésztát (hagyományos sütőnél kb. 200 fokon sütjük). A sütőből kivéve rácsra szedjük, majd teljesen kihűtjük.

    Tálalás előtt a sütemények tetejét ízlés szerint porcukorral megszórjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek