Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olívás-zelleres lepény

60 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 10 dkg török mogyoró (hántolt)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 10 dkg zeller
  • 2 db tojás
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • A feltéthez:
  • 1 ek olívaolaj
  • 20 dkg sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • 20 dkg olívabogyó
  • őrölt fekete bors
  • szárított oregánó

Elkészítés

1.

A tésztához száraz serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót, majd rövid hűtés után ledaráljuk, és összedolgozzuk a kétféle liszttel, a megtisztított, késes aprítóban finomra vágott zellerrel, a tojásokkal, a sütőporral és a sóval. Kb. 1 dl vizet hozzáadunk, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Folpakba csomagolva a hűtőbe tesszük 45 percre.

2.

Egy kisebb serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés sóval, borssal, továbbá szárított oregánóval ízesítjük, és belereszeljük a megtisztított fokhagymát. Ha szükséges, egy kevés vizet hozzáadunk, és kis lángon sűrűre főzzük.

3.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és 6 db kört kiszúrunk belőle. Sütőpapírral leterített sütőlemezre rakjuk azokat, és a 170 fokos sütőben 10 percig sütjük. Ezután kivesszük, a lepényeket megkenjük a paradicsomszósszal, elrendezzük rajta a megmosott, félbevágott koktélparadicsomokat, valamint az olívabogyókat, és további 5-10 percig sütjük a sütiket. Ízlés szerint egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss