Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olíva

Zöld, lila, fekete, ráadásul ezerarcú, mégis karakteres, ez a nálunk még alig ismeretes mediterrán "gyümölcs", az olíva.
A húsos bogyókat tél közepén szüretelik, leggyakrabban kézzel, vagy egy gereblyéhez hasonlatos szerszámmal a talaj fölé kifeszített hálóba lefésülik a fákról a termést. A legszebbeket páclébe áztatják, ezek kerülnek majd egész olajbogyóként az asztalunkra. A kisebbek, formátlanabbak az olajprésbe kerülnek, hogy sûrû, zöld olajként fõzéshez és salátákhoz használhassuk.

Az olívabogyó eredeti állapotában kesernyés ízû. A kellemetlen íz megszûntetésére a következõ eljárást használják: beáztatják és leöblítik, többször ismételve, majd három-négy hónapig hordókban érlelik. Ezután ízesítik különféle fûszerekkel, fokhagymával, citrommal, csípõs paprikával.

Az olívának - bár rengeteg fajtája van - színe érettségétõl függ. A zöld még éretlen állapotban kerül szedésre, a fekete pedig már az érett gyümölcs. De az íze mindenképpen felséges. Ehetjük önmagában is aperitívként, de a következõ receptek is adhatnak néhány ötletet.



Borjúsült zöld olívával
Hozzávalók: 1 kg borjúhús, 10 dkg magozott zöld olíva, 5 dkg vaj, 5 dkg szalonna, petrezselyem, babérlevél, só, bors
Elkészítése: Olvasszuk meg a vajat, tegyük rá az egybe borjúhúst és a kockára vágott szalonnát, és pirítsuk meg. Öntsük fel 2 csésze vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá az olajbogyót, a felaprított petrezselymet és 2-3 babérlevelet. Fedjük le, és hagyjuk egy órát fõni.


Sajtos-bogyós lepény
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, só, víz, a töltelékhez: 15 dkg sajt, 1 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg olajbogyó, bors
Elkészítése: Dolgozzuk össze a tészta alapanyagait, és nyújtsuk ki fél centi vastagra és tegyük kivajazott formába. Reszeljük le a sajtot, a felét szórjuk a tésztára a kimagozott olajbogyóval együtt, és morzsoljuk rá a vajat. A tojásokat verjük fel villával, öntsük hozzá a tejet, borsozzuk, majd öntsük a keveréket a tésztára. A tetejét szórjuk meg a maradék sajttal, majd tegyük elõmelegített sütõbe és közepes fokozaton süssük fél órát, míg a teteje szép aranypiros nem lesz. Salátával tálalva nagyszerû vacsoraétel.


Olívás metélt
Hozzávalók: 10 dkg magozott olajbogyó, 60 dkg paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 evõkanál kapribogyó, kevés olívaolaj, só, bors, petrezselyem, bazsalikom, fokhagyma, 40 dkg metélttészta
Elkészítése: A megmosott paradicsomot 1 percre dobjuk zubogó, forró vízbe, majd szûrjük le, húzzuk le a héját és kockázzuk fel. Vágjuk apróra az olajbogyót, a kapribogyót és a paprikát, majd futtassuk meg 4 evõkanál felforrósított olívaolajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, ízesítsük sóval és borssal. Fõzzük fedõ alatt húsz percig. A fõzés vége felé keverjünk a szószba 2 gerezd összezúzott fokhagymát, valamint a petrezselymet és a bazsalikomot. Közben fõzzük ki a tésztát, szûrjük le, és keverjük a szószhoz.


Olajbogyós zöldbabsaláta
Hozzávalók: 40 dkg friss zöldbab, 4 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál ecet, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 evõkanál aprított snidling, 2 szép paradicsom, 10 dkg fekete olíva Elkészítése: Fõzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihûlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetbõl, valamint a fûszerekbõl készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.


Zöld és fekete olívapástétom
Hozzávalók: a zöldhöz: 30 dkg magozott zöld olajbogyó, 4 ringli, 3 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál kapribogyó, bors, a feketéhez: 25 dkg magozott fekete olajbogyó, 2 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál rum, 1 evõkanál kakukkfû
Elkészítés: a hozzávalókat (külön a zöldet, külön a feketét) öntsük mixerbe, és gyors fordulaton pépesítsük össze. Kenyérre kenve, saláta mellé kínáljuk.


Olajbogyóval töltött tojás
Hozzávalók: 6 tojás, 1 evõkanál csípõs mustár, 5 dkg vaj, 8-10 olajbogyó, 6 ringli, petrezselyem, só, bors, a díszítéshez salátalevél és paradicsom
Elkészítése: Fõzzük meg a tojásokat, hûtsük le, és hámozzuk meg, majd vágjuk félbe. Vágjuk apróra a petrezselymet és az olajbogyókat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a vajat, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg a félbevágott tojásokat, majd mindegyikre tegyünk egy fél ringlit. Salátaleveleken, paradicsomszeletek között kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek