Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Olasz kenyérlepény: a focaccia

Ezt a kenyérlepényt azért ajánlom, mert rendkívül egyszerű elkészíteni, és a modern étkezési szokásoknak nagyon is megfelel. Nem kell vele sokat foglalkozni, és szinte a végtelenségig variálható.
Focaccia kéksajttal, kakukkfűvel és fokhagymával

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dl meleg víz (52 fokos)
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
15 dkg gorgonzola
10 ág kakukkfű
4 gerezd fokhagyma

A tetejére:
frissen őrölt bors
olívaolaj

Elkészítés: 1. A lisztet keverőedénybe szitáljuk. Az élesztőt fél dl meleg vízzel elkeverjük, kevés lisztet adunk hozzá, elkeverjük, tetejére lisztet szórunk, és 20-25 percig langyos helyen kelesztjük.

2. A lisztet összekeverjük a sóval, majd a maradék vizet és az olívaolajat hozzáadva simára keverjük. Hozzáadjuk a kovászt, majd ezzel is eldolgozzuk. Langyos helyen kétszeresen kelesztjük.

3. Ha megkelt, kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával és a kakukkfűvel, majd a felkockázott gorgonzolát belenyomkodjuk a tésztába.

4. Szilikonlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva még fél órát hagyjuk kelni.

5. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb.20 percig sütjük, majd 150 fokra mérsékeljük a hőt, és további 15 percet sütjük.

6. Szeletelve vagy törve, friss salátával, mártogatóssal, pirított sonkával kínáljuk.


Készíthetjük a kéksajton kívül többféle alapanyaggal, vagy netán ezek kombinációjával. Ízesíthetjük magát a tésztát, rakhatjuk a tetejére. Olívabogyóval, szárított paradicsommal, rukkolával, sonkával, articsókával, sült hagymával, pirított zöldséggel, kolbásszal, szalámival is remekül megállja a helyét. Ha bármelyikből jó minőségűt és frisset használunk, akkor biztos a siker.

Vendégvárónak is kitűnő, hiszen több ízesítéssel variálhatjuk ugyanazt az alaptésztát. 3-4 tepsit kényelmesen el lehet készíteni, ami mérettől függően akár 20-30 főre is elegendő.

Szerintem a leghálásabb célcsoport mégis csak a gyerekek lesznek. Ha ezt a kenyérlepényt variáljuk, mindig más ízesítéssel készítjük nekik vagy ami még jobb: velük együtt, akkor egy nagyon nehéz és örök problémát van esélyünk megszüntetni, mégpedig a válogatást. Gondolom, sok szülőt érint a probléma, és talán keveseknek nyújt megoldást, ha csak annyit tanácsolnak nekik: mi sem egyszerűbb, főzzél változatosan.

Azt gondolom, ez a tanács nem elég, de mindenképpen nagyon fontos. Unokaöcsém elsős az általánosban, ő a bizonyíték, hogy ha kellő időt fordítunk rá, a gyerekek ízlelése (és a felnőtteké is) igenis fejleszthető. Tavaly egy balatoni strandon szerencsétlenségemre mellettem tanyázott egy család, fiatal szülők egy 5 éves kislánnyal. Az anyuka előző napi éttermi élményeit vázolta egy ismerősnek.
- Hozzon a gyereknek sajtos-tejfölös tésztát!
- Nem tartunk ilyen ételt.
- És mit nem tudnak ezen elkészíteni? A gyerek CSAK a sajtos-tejfölös tésztát eszi meg otthon is, és mivel én vagyok a vendég, maguk a szakáccsal együtt az alkalmazottak, ezért csinálják meg, amit én vendég kérek.
A végét nem tudtam megvárni, mert a velem lévő hölgy - felmérve a helyzet lehetséges végkimenetelét (vagyis hogy beszállok az eszmecserébe), berángatott a vízbe, így megmenekült a nyaralás.

Visszatérve 7 éves unokaöcsémre… A 2 évvel ezelőtti állapot még durván a parizerről és hófehér virslikről szólt. Mára már a tonhalas focaccia közös készítése és kóstolása már igazából nem kihívás, és dolgozom az articsókán és a sushin is. Viszont önállóan készíti már a szarvasgombás rántottát, és valamelyik nap önállóan, saját elhatározásból készített (főleg magának) karamellás tejet.

Mindezt azért írtam le, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekekkel játékosan megkedveltessük a főzést, ettől kreatívak, érdeklődők és nyitottak lesznek, nem csak az étkezés, hanem az élet más területei iránt is. Ha engedünk nekik teret a konyhában, bevezetjük őket a különböző fűszerek mágikus világába, az alapanyagokkal közösen ismerkedünk – az nem csak kellemes együttlét és játék, hanem rendkívül jót teszünk velük is, magunkkal is.   

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

bdiuci
Finom, de a 2dl víz nagyon kevés a 40dkg liszthez!
fentegro
És bocsi, hogy beleszövegelek, de nekem akkor a legfinomabb ízű a tészta ha kb. a negyede a lisztnek rétesliszt, vagy Graham liszt :)
fentegro
Nagy kedvencünk a focaccia! (Én kenyérsütő gépben dagasztom és kelesztem.) A legjobban az édes változat jött be a srácaimnak. A tésztára meggyet, vagy cseresznyét teszek és belenyomkodom kicsit, alaposan megszórom vaníliás cukorral és a tetejére vajforgácsokat teszek. Érdemes igazi vaníliáscukrot és vajat nem margarint használni. Hát mit ne mondjak értékelni fogják a gyerekek föleg ha maguk nyomkodhatják bele a tésztába a cserkót és a rászórt cukrot.
fjutti
kis100! Nagyon köszi! Kipróbálom!
kis100
Elkeszithetö minden teljesörlésü lisztböl is csak a viz kicsit több.Én mindent tönkölyböl készitek az élettani hatása ennek a buzafajtanak a legjobb.Bátran csinald meg.Sok sikert
fjutti
Az lenne a kérdésem, hogy elkészíthető a focaccia nem sima fehérlisztből, hanem teljeskiőrlésűből, vagy graham....stb.-ből is, illetve esetleg sima és ezek keverékéből? Köszönöm a választ előre is!

Magazin