Teszt! Olcsó és saját márkás olasz felvágott is lehet finom!

Egy igazán egyszerű húskészítményről van szó, ha az olasz felvágottat emlegetjük. Alapja nem más, mint sertéshús, amiből legalább 60%-nak kellene benne lennie. Jellegzetes ízét a szerecsendiónak hála éri el, de jelentős mennyiségű borssal is ízesítik általában.

Tesztelés szempontjából a rúdba zárt verziókat elvetettük, a „kutyakolbász” még mindig kerülendő tesztalany. Így végül 8 különböző szeletelt, 100-150 grammos darabot találtunk és kóstoltunk.

KIPRÓBÁLT ÉTTERMEK, BÜFÉK ÉS KIFŐZDÉK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 
Zimbo

Elképesztő, hogy mennyire nincs illata. Hiába dugjuk az orrunkhoz közvetlen közel, semmit nem érzünk belőle. Kóstolva már szerencsésebb a helyzet a semminél, megérkezik a sertéshús íze, majd utóízébe betolakodik egy enyhe hagymás vonal. Állagra kellően húsos, nem akar szétmállani a kezünkben. A szeletek átlagos vastagságúak, szendvicshez pont ideálisak. Egyetlen érdekessége, hogy kissé száraz hatást kelt, lehet páraelszívónak is jó lenne másodállásban.

Adatok: sertéshús 60%, 100 gramm, 259 ft

PÁRIZSITESZT: EZT A PARIZERT VEDD, ÉS EZT KERÜLD, HA JÓT AKARSZ! >>> 
Baroni

Szerencsére már az illatában is találunk húsra utaló jeleket, nem is keveset! Korrekt sertésillattal kezd, ami kóstolva csak tovább erősödik. A hús mellett egyéb jellegzetes vagy kicsit is karakteres ízt nem találunk, csak a húst önmagában. A szeletek félúton vannak vastagságra valahol a vékony és a malomkerék átmérő között. Állagra puhább, ami talán a magasabb hústartalom eredménye lehet.

Adatok: sertéshús 80%, 150 gramm, 199 ft

Dárdás (Penny)

A Penny számára készült, akik nem képesek tágítani a megfejthetetlen sárgás dizájntól. Illatra valami sántít benne. Egy megsavanyodott paprikaillat érződik belőle, ami mögött csak éppen befigyel a sertéshús. Kóstolva sem fényesebb a helyzet, káoszszerűen csapkodnak az ízek. A műanyag beütéstől, a kellemetlen műhagymás ízig van itt szinte minden. A szeletek meglepően vastagok és szárazak.

Adatok: sertéshús 80%, 150 gramm, 159 ft

TESZT! MELYIK A LEGFINOMABB BOLTI KÖRÖZÖTT? >>> 
Spar

Amennyiszor ekéztük a Spart a zöld Budget miatt, annyira kell dicsérni a magasabb minőségű termékeiket, melyek csomagolása első osztályú. Felbontás után egy ígéretes sertéshús illat érinti meg orrunkat. Kóstolva kellemesebb lesz az egész, a hús mögé pedig egy kacér, hagymás beütés is megékezik. A szelet vastagsága tökéletes, állaga pedig zseniális. Nem száraz, nem nyálkás, pont, ahogy a nagykönyvben megálmodták.

Adatok: sertéshús 68%, 100 gramm, 209 ft

Tesco

Örömmel nyugtáztuk, hogy Value termékcsaládjukon kívül árulnak még olasz felvágottat saját márkás termékként. Nem vitás, a legbüdösebb védőgáz eddig ebből szökött ki. Ezt ildomos ellegyezni gyorsan, hogy nehogy felfogjuk, mit is éreztünk az elején. Kóstolva megérezzük, hogy a húsnak egy egészen érdekes fajtáját ízleljük, a sertés és a vacak hagyma valami elképesztő módon, de szimbiózisba lépett egymással. A szeletvastagság és tömörség viszont dicséretes, picit szárazabb, de még nem vészes.

Adatok: sertéshús 60%, 100 gramm, 185 ft

A LEGNAGYOBB KLASSZIKUS CSÚNYÁN ELVÉRZETT A TÖMLŐS SAJTKRÉMEK TESZTJÉN >>> 
Kométa

Kinyitás után itt is van egy szösszenet a gázból, de legyünk türelemmel és hagyjuk, hogy kimásszon a csomagolásból. Tisztességesebb húsillatot kapunk, ami már megüti azt a szintet, ami kíváncsivá teszi az ember gyomrát. Kóstolva egy rendes, finom húsos felvágottat kapunk, aminek íze végig a sertéshústól fakad. Nagyon pici fűszer, de semmi komoly. A szelet iszonyat vékony, apró erőhatásra is könnyen elszakad.

Adatok: sertéshús 70%, 125 gramm, 239 ft

Zimbo (ALDI)

Az Aldinak készül, de annyira Zimbo is egyben, hogy a felirat is kikerült a „nyitóoldalra”. Nyitás után kapunk a sertéshús aromából egy jó nagy adagot, de semmi más nincsen mellette szerencsére. Kóstolva megtudjuk, hogy veszettül vékonyra mérték a szeleteket, illetve, hogy van egy nyálkás-nedves felület a felvágotton, ami azért nem túl romantikus élmény. A húsízzel nincsen baj, mellette megjelenik egy hagymás beütés. Az utóíze kicsit furcsa, de összességében egészen jó a felvágott teljesítménye.

Adatok: sertéshús 80%, 150 gramm, 199 ft

A NAGY KENŐMÁJASTESZT! TIZENNÉGYBŐL NÉGY VOLT OLYAN, MINT A HÁZI >>> 
CBA

A gyártósor úgy érzi, hogy igazi kincs lapul a csomagolásban, mivel olyan ragasztással dolgozik, hogy pajszerrel kell felfeszíteni. Illatra nem vészes, meglepően lágy és húsos. Kóstolva ennyire nem derűs a helyzet, a hús veszettül száraz. A szeletek vastagok, így majdnem ráfogható, hogy fojtogat. A hagyma sehol, a borsból kicsit érzünk, de egy pillanatig csupán. Az egésznek az utóíze a legförtelmesebb, amiben aztán minden összemosódik.

Adatok: sertéshús 76%, 100 gramm, 149 ft

SAJTIMÁDÓK FIGYELEM, ITT A NAGY SZELETELT TRAPPISTATESZT! >>> 
Ítélet

A legfontosabb, hogy egyik kóstolt termék hozzávalói között sem találtunk szerecsendiót. Ebből kifolyólag kár lenne bízni benne, hogy az ízét egy pillanatig is érezzük majd.

Ez a teszt lehetne akár a Zimbo házi fordulója is, mivel a 8 olasz felvágottból 5 darabot egészen biztosan a Zimbo gyár falai között készítenek. Meglepő, de ezen 5 termék között is jelentős eltérések tapasztalhatók. Hiába a túlerő, az első két helyre nem fért fel egyik termékük sem.

Az aranyat egyértelműen a Kométa kapta. A Spar ismét meglepett minket, igencsak jó minőségben kezdenek sajátmárkás termékeket gyártani. A dobogó alsó fokára végül beesett egy Zimbo termék, amit az Aldi számára gyártanak kifejezetten. Az ősanya „Zimbo” mindössze a 6. helyig jutott.

Kínozni leginkább csak a CBA sajátjával lehet, ha jót akarunk magunknak, akkor ezt a fajtát hagyjuk figyelmen kívül, vagy tiszteljük meg annyival, hogy érintetlenül a polcon hagyjuk.

Helyezések:

1. Kométa
2. Spar
3. Aldi
4. Baroni
5. Tesco
6. Zimbo
7. Dárdás
8. CBA

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin