Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Olcsó és saját márkás olasz felvágott is lehet finom!

Egy igazán egyszerű húskészítményről van szó, ha az olasz felvágottat emlegetjük. Alapja nem más, mint sertéshús, amiből legalább 60%-nak kellene benne lennie. Jellegzetes ízét a szerecsendiónak hála éri el, de jelentős mennyiségű borssal is ízesítik általában.

Tesztelés szempontjából a rúdba zárt verziókat elvetettük, a „kutyakolbász” még mindig kerülendő tesztalany. Így végül 8 különböző szeletelt, 100-150 grammos darabot találtunk és kóstoltunk.

KIPRÓBÁLT ÉTTERMEK, BÜFÉK ÉS KIFŐZDÉK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 
Zimbo

Elképesztő, hogy mennyire nincs illata. Hiába dugjuk az orrunkhoz közvetlen közel, semmit nem érzünk belőle. Kóstolva már szerencsésebb a helyzet a semminél, megérkezik a sertéshús íze, majd utóízébe betolakodik egy enyhe hagymás vonal. Állagra kellően húsos, nem akar szétmállani a kezünkben. A szeletek átlagos vastagságúak, szendvicshez pont ideálisak. Egyetlen érdekessége, hogy kissé száraz hatást kelt, lehet páraelszívónak is jó lenne másodállásban.

Adatok: sertéshús 60%, 100 gramm, 259 ft

PÁRIZSITESZT: EZT A PARIZERT VEDD, ÉS EZT KERÜLD, HA JÓT AKARSZ! >>> 
Baroni

Szerencsére már az illatában is találunk húsra utaló jeleket, nem is keveset! Korrekt sertésillattal kezd, ami kóstolva csak tovább erősödik. A hús mellett egyéb jellegzetes vagy kicsit is karakteres ízt nem találunk, csak a húst önmagában. A szeletek félúton vannak vastagságra valahol a vékony és a malomkerék átmérő között. Állagra puhább, ami talán a magasabb hústartalom eredménye lehet.

Adatok: sertéshús 80%, 150 gramm, 199 ft

Dárdás (Penny)

A Penny számára készült, akik nem képesek tágítani a megfejthetetlen sárgás dizájntól. Illatra valami sántít benne. Egy megsavanyodott paprikaillat érződik belőle, ami mögött csak éppen befigyel a sertéshús. Kóstolva sem fényesebb a helyzet, káoszszerűen csapkodnak az ízek. A műanyag beütéstől, a kellemetlen műhagymás ízig van itt szinte minden. A szeletek meglepően vastagok és szárazak.

Adatok: sertéshús 80%, 150 gramm, 159 ft

TESZT! MELYIK A LEGFINOMABB BOLTI KÖRÖZÖTT? >>> 
Spar

Amennyiszor ekéztük a Spart a zöld Budget miatt, annyira kell dicsérni a magasabb minőségű termékeiket, melyek csomagolása első osztályú. Felbontás után egy ígéretes sertéshús illat érinti meg orrunkat. Kóstolva kellemesebb lesz az egész, a hús mögé pedig egy kacér, hagymás beütés is megékezik. A szelet vastagsága tökéletes, állaga pedig zseniális. Nem száraz, nem nyálkás, pont, ahogy a nagykönyvben megálmodták.

Adatok: sertéshús 68%, 100 gramm, 209 ft

Tesco

Örömmel nyugtáztuk, hogy Value termékcsaládjukon kívül árulnak még olasz felvágottat saját márkás termékként. Nem vitás, a legbüdösebb védőgáz eddig ebből szökött ki. Ezt ildomos ellegyezni gyorsan, hogy nehogy felfogjuk, mit is éreztünk az elején. Kóstolva megérezzük, hogy a húsnak egy egészen érdekes fajtáját ízleljük, a sertés és a vacak hagyma valami elképesztő módon, de szimbiózisba lépett egymással. A szeletvastagság és tömörség viszont dicséretes, picit szárazabb, de még nem vészes.

Adatok: sertéshús 60%, 100 gramm, 185 ft

A LEGNAGYOBB KLASSZIKUS CSÚNYÁN ELVÉRZETT A TÖMLŐS SAJTKRÉMEK TESZTJÉN >>> 
Kométa

Kinyitás után itt is van egy szösszenet a gázból, de legyünk türelemmel és hagyjuk, hogy kimásszon a csomagolásból. Tisztességesebb húsillatot kapunk, ami már megüti azt a szintet, ami kíváncsivá teszi az ember gyomrát. Kóstolva egy rendes, finom húsos felvágottat kapunk, aminek íze végig a sertéshústól fakad. Nagyon pici fűszer, de semmi komoly. A szelet iszonyat vékony, apró erőhatásra is könnyen elszakad.

Adatok: sertéshús 70%, 125 gramm, 239 ft

Zimbo (ALDI)

Az Aldinak készül, de annyira Zimbo is egyben, hogy a felirat is kikerült a „nyitóoldalra”. Nyitás után kapunk a sertéshús aromából egy jó nagy adagot, de semmi más nincsen mellette szerencsére. Kóstolva megtudjuk, hogy veszettül vékonyra mérték a szeleteket, illetve, hogy van egy nyálkás-nedves felület a felvágotton, ami azért nem túl romantikus élmény. A húsízzel nincsen baj, mellette megjelenik egy hagymás beütés. Az utóíze kicsit furcsa, de összességében egészen jó a felvágott teljesítménye.

Adatok: sertéshús 80%, 150 gramm, 199 ft

A NAGY KENŐMÁJASTESZT! TIZENNÉGYBŐL NÉGY VOLT OLYAN, MINT A HÁZI >>> 
CBA

A gyártósor úgy érzi, hogy igazi kincs lapul a csomagolásban, mivel olyan ragasztással dolgozik, hogy pajszerrel kell felfeszíteni. Illatra nem vészes, meglepően lágy és húsos. Kóstolva ennyire nem derűs a helyzet, a hús veszettül száraz. A szeletek vastagok, így majdnem ráfogható, hogy fojtogat. A hagyma sehol, a borsból kicsit érzünk, de egy pillanatig csupán. Az egésznek az utóíze a legförtelmesebb, amiben aztán minden összemosódik.

Adatok: sertéshús 76%, 100 gramm, 149 ft

SAJTIMÁDÓK FIGYELEM, ITT A NAGY SZELETELT TRAPPISTATESZT! >>> 
Ítélet

A legfontosabb, hogy egyik kóstolt termék hozzávalói között sem találtunk szerecsendiót. Ebből kifolyólag kár lenne bízni benne, hogy az ízét egy pillanatig is érezzük majd.

Ez a teszt lehetne akár a Zimbo házi fordulója is, mivel a 8 olasz felvágottból 5 darabot egészen biztosan a Zimbo gyár falai között készítenek. Meglepő, de ezen 5 termék között is jelentős eltérések tapasztalhatók. Hiába a túlerő, az első két helyre nem fért fel egyik termékük sem.

Az aranyat egyértelműen a Kométa kapta. A Spar ismét meglepett minket, igencsak jó minőségben kezdenek sajátmárkás termékeket gyártani. A dobogó alsó fokára végül beesett egy Zimbo termék, amit az Aldi számára gyártanak kifejezetten. Az ősanya „Zimbo” mindössze a 6. helyig jutott.

Kínozni leginkább csak a CBA sajátjával lehet, ha jót akarunk magunknak, akkor ezt a fajtát hagyjuk figyelmen kívül, vagy tiszteljük meg annyival, hogy érintetlenül a polcon hagyjuk.

Helyezések:

1. Kométa
2. Spar
3. Aldi
4. Baroni
5. Tesco
6. Zimbo
7. Dárdás
8. CBA

Ezek is érdekelhetnek

Friss