Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olajbogyó - együnk jót és jó sokat belőle

default user icon
SB
Ismét egyik kedvencünk, az olajbogyó kerül terítékre. Most megtudhatjátok, hogyan ízesítik a bogyókat, mit lehet vele kezdeni a konyhában, és melyek az igazán jó olívaolaj ismérvei.

Előző cikkünkben már bemutattuk az olajbogyó fajtáit, és elmondtuk, miért is egészséges ez a finomság.

Ízes bogyók

Már minden nagyobb áruház csemegepultjában található töltött olajbogyó, sajnos nem olyan friss és finom, mint a mediterrán országok piacain. A friss, kimért olívabogyók mellett természetesen konzervben is kapható minden féle és fajta, a jobb minőségűek ezek közül is remekek.

A töltött olajbogyók között találunk sajttal, például fetával vagy kéksajttal töltötteket, de gyakoriak a jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, fokhagymával, mandulával töltött olajbogyók is. A bogyókat húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is megtöltik.

Az olajbogyó töltése ma már nagyüzemben történik, a gépsorok egy fogorvosi fúróhóz hasonló eszközzel akár percenként több ezer olajbogyót magoznak ki és töltenek meg. A megmaradt magokat nem dobják ki, ebből gyenge minőségű olaj vagy állati takarmány készül.

Az olajbogyókat sós vízzel, olívaolajjal felöntött, de balzsamecettel ízesített formában is megvehetjük.

Olajbogyó a konyhában

Az olajbogyót több ezer éve használjuk étkezési célokra. Nagyon finom magában, de előételként, vendégváróként is kiváló, készíthetünk vele akár sós muffint (lásd a recept cikkünk végén), akár kenyeret.
Kiválóan ízesíthető vele a rizs, de akár salátához adva is fogyaszthatjuk, mint ebben a tonhallal mixelt receptben. Nemcsak tésztaszószokban finom, tésztával salátaként is működik. Gondoltatok már arra, hogy az olajbogyóval meg lehet tűzdelni a camambert sajtot? Nagyon finom. Húsokat is ízesíthetünk olajbogyóval, készíthetünk csirkét olajbogyóval, de akár a fasírt közepébe is elrejthetünk egyet-egyet. Talán kevesen ismerik a franciák által oly kedvelt tapenade-ot, ami pirítóson olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Koktélok mellől se maradjon el koktélnyársra húzott vagy Martinibe ejtett olajbogyószem.

Olajbogyóból olívaolaj

Az olívaolajak közül a legjobb az extra szűz. Ennek készítésekor a bogyók leszedését követően 24 órán belül kisajtolják az olajat oldószerek és hőhatás nélkül (ezért hívják hidegen sajtoltnak). Értékes telítetlen zsírsavai is megmaradnak, és mind színe, mind aromája fantasztikus. A mediterrán országok lakói havonta (!) 1,3 liter extra szűz olívaolajat fogyasztanak el. Az extra szűz olívaolajat sötét üvegben árulják, színe egy kicsit zavaros, nem teljesen áttetsző.

A második és harmadik sajtolás eredménye a szűz és a „sima” olívaolaj.

A sajtolás utáni maradékból vegyi úton vonják ki a megmaradt olajat, ezt sansa néven vásárolhatjuk meg a boltokban. Ez az olajfajta kb. 1%-ban tartalmaz olívaolajat, a mediterrán országokban már nem is árusítják, ennél többet nem is mondunk róla.

Az olívaolaj íze nagyon nagy részben függ a termőterülettől, az olajbogyó fajtájától és érettségi fokától. Természetesen olívaolajból is kapható ízesített: tárkony, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma adják ilyenkor a fő ízt, ezeket otthon is előállíthatjuk, és akár ajándékba is adhatjuk dekoratív kis (sötét színű!) üvegekben. Az olívaolaj legnagyobb ellensége a fény. Tartsuk sötét helyen!

Tévhit, hogy az extra szűz olívaolaj nem használható sütésre, ez az olajfajta magasabb hőfokon ég meg, mint a növényi olajok, így nyugodtan süthetünk vele.

Az olívaolaj nemcsak étkezési célokra használható, a legjobb fajtákat használhatjuk testápolásra, sok helyen például az újszülöttek bőrét is ezzel kenik.

Tapenade

Hozzávalók:
20 szem olajbogyó kimagozva
1 evőkanál kapribogyó
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.


Olívabogyós-fetás muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csésze apróra vágott petrezselyem
5 dkg zöld és fekete olívabogyó
feketebors
1 csésze friss fetasajt
1 pohár kefir
1 tojás
1/2 csésze olvasztott   sütőmargarin

Elkészítés: A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a petrezselymet, a feketeborsot és a fetasajtot egyszerűen keverjük össze. Az olívabogyókat vágjuk apróra, és adjuk hozzá az előbbiekhez. Öntsük bele a kefirt, az olvasztott margarint, legvégül pedig a tojást. A masszát dolgozzuk össze. A muffinformákat béleljük ki papírral, és töltsük 2/3-ig a masszával. Tegyünk 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 15-20 percig.

Paprikás-olajbogyós barnarizsköret

Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó barnarizs
2 nagy zöldpaprika
1 marék olajbogyó
vaj

Elkészítés: A barnarizst megfőzzük (35-45 perc főzési idővel kell számolni), addig kis kockára vágjuk a paprikát és az olajbogyót. Palacsintasütőben vajat olvasztunk, majd a paprikát megpirítjuk benne. Amikor a rizs elkészül, kis vajat adunk hozzá, majd belekeverjük a pirított paprikát és az olívákat. Bármilyen húshoz kiváló köret.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss