Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olajbogyó - bogyók közt az első

default user icon
SB
Kihagyhatatlan a görög salátából, de finom csak úgy magában csipegetve is. Lehet zöld, lila, fekete, létezik gömbölyű és hosszúkás változata. A béke és a jólét jelképe, ráadásul nagyon egészséges. Fogyasszunk minél többet belőle!
Olajbogyó fajták

Több ezer fajtája ismert, csak Olaszországban 300 fajta olajfa él, és akkor még nem beszéltünk a spanyol, a görög, a szicíliai fajtákról. Az olajfa májusban virágzik, a bogyók június végétől kezdenek érni, majd fajtától függően novembertől januárig lehet szüretelni őket.

Az olajbogyókat lehet méret, forma, mag és héj tulajdonságok szerint is lehet kategorizálni. Méret szerint a 3-5 grammos bogyók közepes, az 5 grammnál nagyobb bogyók nagyméretűnek számítanak. Forma szerint gömbölyű és hosszúkás fajtákat különböztetünk meg, a gömbölyűek állítólag finomabbak. Az olajbogyó színe lehet zöld, bíbor, kékes, de egészen fekete is. Az érés kezdeti szakaszában zöldes, majd egyre sötétebb lesz, és az íze, textúrája is változik.

Termőterület

Már 7000 éve ismerjük, 3000 évvel időszámításunk előtt termesztették, valószínűleg a minói civilizáció is ennek köszönheti gazdagságát. Nyugat-Ázsiában és a Mediterrán térségben őshonos, innen terjedt el szerte a világban. A 16. század óta Mexikóban, Peruban, Argentínában is termesztik, és ma már Kalifornia is jelentős olívatermelőnek számít.

Az olajfa bírja a szárazságot, a járványokat, még a tüzet is átvészeli. Elágazó gyökérrendszerének köszönhetően képes újjászületni akkor is, ha a föld fölötti része teljesen megsemmisül. Portugália déli részén él egy rádió-karbon vizsgálattal is kormeghatározott 2000 éves olajfa. Szicíliában, Görögországban, Izraelben is vannak állítólag több ezer éves, még mindig termő olajfák.

Miért egészséges?

Tudjuk, statisztikák mutatják, hogy a mediterrán országok lakói egészségesebbek, tovább élnek. Az olajbogyóban lévő egyszerű zsírsavak, jótékony koleszterin és magas antioxidáns tartalom lassítja az öregedést, gyógyítja a reumát, a cukorbetegséget, és javítja az ellenálló képességet is.

Az olajbogyó héjában található maslinsav kimutatottan képes beindítani sejthalált a tumorsejtekben vastagbélrákos esetekben, és a benne lévő savak, molekulák annyira jó hatásúak, hogy az emlőrák gyógyításában is ettől remélnek áttörést.

Érdekességek

Az olajbogyó a béke, a megnyugvás, a jólét jelképe. A Noé bárkájára visszaérkező galambnak olívaág volt a szájában, a Bibliában ezen kívül még legalább harmincszor említik. A görög mitológiában Apolló és Artemisz egy olajfa alatt látták meg a napvilágot. Még Tutenkhámen sírjában is találtak olajbogyót.

Az olíva olaja hasonlóképpen szent, az olimpia játékok örökmécsesében ez égett, a templomok szent lámpásai ezzel világítottak. Az olimpiai játétok nyertesei olajlevélből font koszorút kaptak. Még ma is használják vallási rituálékban.

Európai olajbogyók

A görög olajbogyó közül a Kalamata a legismertebb, ez egy egészen sötét, nagy, húsos bogyó. Ráncos kinézetű a sóban tartósított Athrumbesz fajta, ezt is érdemes kipróbálni.

A spanyolok leghíresebb fajtája a barnás Arbequina, de olajat is sajtolnak és étkezési célokra is használják az Empeltre fajtát.

Az olaszok híres fajtája az édeskés Leccino, a lilászöld Manzanillo, és Toszkána specialitása a Frantoio.

A franciák is kiveszik a részüket, náluk a dióízű zöld Lucques és Picholine fajtákat lehet kiemelni.

Cikkünk folytatásában sok érdekességet megtudhattok a különféle bogyó ízesítési módszerekről, olívaolajakról, és persze konyhai felhasználásról is írunk.

Olajbogyós tonhalkrém

Hozzávalók:
1 tonhalkonzerv (aprított vagy törzs)
1 tömlős sajt
őrölt bors
pár csepp citromlé
néhány szem olívabogyó
pár csepp olívaolaj
 
Elkészítés: A tonhalat csöpögtessük le, és villával törjük össze. Ízesítsük citromlével és borssal, majd tegyük hozzá a sajtot. Alaposan keverjük össze, és adjunk hozzá néhány szem apróra darabolt olívabogyót és az olívaolajból annyit annyit, hogy könnyen kenhető krémet kapjunk. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy alaposan összeérjenek az ízek. Paradicsommal és mozzarellával a legfinomabb.

Olívabogyós-paradicsomos tésztaszósz

Hozzávalók:
6-8 darab  érett paradicsom vagy 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv
2-3 gerezd fokhagyma
10-30 szem zöld és/vagy fekete magozott olajbogyó (mennyiség és szín ízlés szerint)
olasz jellegű fűszerkeverék

bors
kevés olívaolaj
kevés friss zöldfűszer, pl. bazsalikom (ha akad a háznál)

Elkészítés:
Lehetőleg teflon edényben készítsük, mert nem kap oda. A vékony karikákra vágott fokhagymát kevés (olíva)olajon kicsit megfonnyasztunk. Vigyázni kell, mert könnyen odaég! Amikor kész, beletesszük a hámozott, apróra vágott paradicsomokat (konzerv esetén a levét is), majd kb. 5-10 perc alatt jól összeforraljuk. Ezalatt egy kicsit be is sűrűsödik, ezzel már nem lesz gond. Közben az olasz fűszerkeverékkel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor már megfelelő állagú, beletesszük az apróra (2-3 darabra) vágott olajbogyókat. Egy kicsit még forraljuk, frissen kifőzött tésztával tálaljuk.  Kevés friss, apróra vágott bazsalikom a végén nagyon jót tesz neki.

Olívás-szőlős pite >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss