Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Októberi gasztroprogramok

Aranyló táj, valódi ősz, a nagy kirándulások, séták ideje az október. Hogy ne csak cél nélkül járjuk a vidéket vagy éppen a várost, íme néhány tipp, hol gyűjthetünk energiát a további sétához, hol találhatunk jó programokat a szabadidőnk eltöltéséhez.

2014. október 02-05. Budavári pálinka- és kolbászfesztivál, Budapest
Több mint négyszázféle párlattal, a pálinkákon túl kolbászokkal és más kézműves húskészítményekkel, sajtokkal és egyéb finomságokkal várja vendégeit a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál. Az esti pálinkázós hangulatról a kiváló hazai pálinkák és párlatok mellett a már elmaradhatatlan koncertek is gondoskodnak. Az őszi fesztivál vendégpárlata az igazi "uisge beatha", az élet vize, azaz a whisky. A jó minőségű whisky-vel nem lehet betelni, erről gondoskodik is a fesztivál, ahol a műfaj legfinomabb fajtáit kóstolhatják meg a látogatók.
www.palinkaeskolbasz.hu

2014. október 02-05. Móri bornapok, Mór
Mór, az Ezerjó hazájában borkóstolás, kiállítások, koncertek, fúvószenekari bemutatók, szüreti felvonulás, borkirálynő választás, népművészeti kirakodóvásár, gyerekműsorok, sportprogramok és színes forgatag várja a látogatókat.
www.mor.hu

2014. október 03-04. Magyar sajtmustra, Nyíregyháza
A sajtmustrán lesz sajtversenyt és sajtos konferencia, szombaton pedig sajtünneppel várják a szervezők a látogatókat. Lesz sajtkészítési bemutató, vajköpülés, gyerekfoglalkozás, hagyományőrző csoportok fellépése, a sajtverseny ünnepélyes díjkiosztója.
www.facebook.com/events/652550338164230/

2014. október 03-05. Borhíd fesztivál és borünnep, Esztergom
Idén másodszor kerül megrendezésre a borfesztivál, amelynek fő irányvonala a kortárs magyar, alternatív zene és a kitűnő hazai borok egymáshoz közelítésével támogatni a magyar borkultúra azon törekvését, hogy minél több fiatal ismerje és kedvelje meg a minőségi borokat. Minden érzék teljes kielégítésére a Kis-Duna sétányon kézműves és gasztronómiai vásártér, a régi idők "borfesztiváljait" pedig szüreti felvonulással idézik meg.
www.esztergom.varosom.hu

2014. október 03-05. Villányi Vörösbor Fesztivál, Villány
A villányi Vörösbor Fesztivál a borvidék legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. A háromnapos rendezvény számos újdonsággal és az eddigieknél is pezsgőbb hangulattal igyekszik minden korosztály igényét kielégíteni. Péntektől vasárnapig, a borospincéktől a Rendezvénytérig zajlanak majd események, ahol a különböző zenei produkciók, hagyományőrző bemutatók és a szüreti felvonulás mellett más műfajú kulturális csemegékre, valamint sportprogramokra is lehet számítani. A kínálatból természetesen a térség legjobb borai sem hiányozhatnak, melyekből kedvükre kóstolhatnak a látogatók.
www.villany.hu/villanyi-programok

2014. október 03-05. Tapolcai pisztráng- és borfesztivál, Tapolca
Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng - és általában a hal - fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" - tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, ez mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca közeli badacsonyi borvidéken készült borok - úgymint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling - a halételeket harmonikusan kiegészítik.
www.pisztrangfesztival.hu

2014. október 03-05. Tokaj-Hegyalja szüreti napok, Tokaj
A hagyományos programelemek mellett (szüreti felvonulás, főzőverseny, borászati-gasztronómiai események, színpadi műsorok stb.) az idei Szüreti Napok több új, izgalmas rendezvénnyel is várja a városba érkezőket.
www.tokaj-turizmus.hu/tokaj-hegyaljai-szureti-napok-p-913.html

2014. október 04. Káposztás ételek fesztiválja, Demjén
Sok káposztás finomságot, káposztás fánkot és az elmaradhatatlan töltött káposztát is elkészítik majd a fesztiválon. Az egész napos rendezvényen garantált a felhőtlen szórakozás minden korosztály számára. Kísérő programok: kézműves foglalkozás, kirakodó vásár és játszóház.
www.demjen.hu

2014. október 04. Alsóvárosi paprikafesztivál, Szeged
Második alkalommal szervezik meg az Alsóvárosi Paprikafesztivált. A rendezvény célja a szegedi fűszerpaprika - és a paprika, mint fűszer - népszerűsítése, a hagyományok bemutatása, hiszen a szegedi kolostornak a török hódoltság idején 6 holdnyi kertje volt gyümölcsfákkal és orvosi füvekkel. A világhírűvé vált szegedi paprikát minden bizonnyal a ferences szerzetesek ismertették meg a helybeliekkel, amit a 18. század elején még csak a „morbus hungaricus” elleni orvosságként használtak, jellemzően pálinkába áztatva. És csak jóval később indult el hódító útjára és vált a legmagyarabb fűszerré. Kolostori ispotály, gasztronómiai bemutatók és kóstolók, valamint „gardrób tuning” is várja az érdeklődőket a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.
www.szeged.hu

2014. október 04-05. Velemi gesztenyeünnep, Velem
A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a vonzó és értékes helyi termék. A Gesztenyeünnep 22. alkalommal a Velemi Továbbképzőház területén a Népi Kézműves Műhelyrendszer hangulatos épületei között és Velem községben megrendezésre kerülő 2 napos kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző ünnep, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal, világzenei koncertekkel, vásári komédiákkal és mesejátékokkal.
www.velem.hu/2013-gesztenye-unnep

2014. október 05. Földi javak asztalunkon, Vácrátót
Október első vasárnapján hetedik alkalommal rendezik meg Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kertben a Földi javak asztalunkon termékkiállítást és vásárt. A különféle helyi termékek mellett biogazdák, ökogazdák mézei, tejtermékei, biozöldségei és még sok más finomság lesz megtekinthető, megvásárolható a rendezvényen, valamint kézművesek szebbnél szebb portékái várják az érdeklődőket.
www.botanikuskert.hu

2014. október 09-12. Oktoberfest, Budapest
München, Párizs, New York és Sydney után 2014-ben az Oktoberfest második alkalommal kerül megrendezésre Budapesten. Ezúttal 4500 m2-es fűtött sörsátorral, Paulaner Oktoberfest München sörsátorral, több színpaddal, hazánk legnagyobb retro együtteseivel, utcabáljával, hangulatidéző sramli zenéivel, óriás kalandparkkal és nagyszabású autó show-val készülnek. Hazánk kézműves sörfőzdéi és nemzetközi sörmanufaktúrái mellett megtalálható lesz a ''Budapest Utca'', fővárosunk kedvelt szórakozóhelyeivel, pubjaival, street food éttermeivel. A ''Világkonyhában'' nemzetközi ételek mellett a látogatók megkóstolhatják az egzotikus országok söreit, és sörből készült ételeit is. Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetjük a legnagyobb sörfesztivál minden örömét.
www.facebook.com/oktoberfestbudapest?fref=ts)

2014. október 10-12. Kürtőskalács fesztivál, Budapest
A 2. Kürtőskalács Fesztivál, Budapest legínycsiklandóbb és legillatosabb fesztiválja idén a Városligetben, a Vajdahunyad vár előtti területen kap helyet. A hagyományteremtő rendezvényen idén is az ízletes kürtőskalács lesz a főtéma: faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú ízvariációban és számos méretben lesz kapható. A tavaly bemutatkozott „Kürtőske” - az igazi modern minikalács, kürtőskalács ínyencségek, mint Csokicseppes kürtőskalács, Kürtős Krémes, Kürtős Karikák vagy Kürtős Csapágy mellett idén is szolgál a fesztivál kuriózumokkal. Továbbá a “Csináld magad!” kézműves foglalkozáson kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a tésztakelesztés és szénkezelés művészetét. A fesztivál csúcspontjaként pedig újra lesz Nagy Közös Sütés, amellyel idén szeretnének bekerülni a Magyar Rekordok könyvébe, felállítva a "Kürtőskalács egyszerre sütés rekordját". Az idei fesztivál díszvendége a Lehel Kürtősház Székelyudvarhelyről, akik székely népviseletbe öltözve mutatják be mesterségük fortélyait.
http://www.kurtoskalacsfesztival.hu/budapest

2014. október 10-12. Balatoni halfesztivál, Siófok
Sikeres kezdet után októberben ismét az uszonyosoké lesz főszerep Siófokon, ahol idén második alkalommal rendezik meg a Balatoni Halfesztivált. A város legfiatalabb gasztronómiai rendezvénye tavaly ősszel, a várakozásokat is meghaladó népszerűségnek örvendett, és már a debütáláskor kiderült: a halak legjobb közege nem feltétlenül a víz, sokkal inkább a tányér. A Halfesztivál persze nemcsak ízletesen elkészített fogásként prezentálja az uszonyosokat, hiszen a vendégek akváriumokban elhelyezve, a természeteshez közeli állapotukban is megismerkedhetnek a hazai halfajok színe-javával, de a pikkelyesek a mozivásznon is megjelennek majd népszerű rajzfilmek főszereplőiként. Siófok évek óta arra törekszik, hogy a város saját rendezvényei az igényes szórakoztatást szolgálják, ezért a fesztiválokon rendre a hazai könnyűzenei élet elismert szereplői lépnek fel élő műsorral. A II. Balatoni Halfesztivál programjai között olyan előadók érkeznek a Balaton-part legnagyobb városába, mint Péterfy Bori, és lesz Kiscsillag koncert is.
www.siofokportal.com/balatoni-halfesztival-2014-siofok-p-5148.html

2014. október 11. Geresdlaki gőzgombóc fesztivál, Gerde
A sváb specialitásnak, a gőzgombócnak hódolnak a baranyai Geresdlakon, ahova több száz érdeklődőt várnak sok szeretettel az immár nyolcadik gőzgombócfesztiválra. S amíg készülnek a gőzgombócok, az igazi, vidám fesztiválhangulat a tetőfokára hág.
www.gozgomboc.hu

2014. október 11. Szüreti felvonulás és fesztivál, Hollókő
A szőlőművelésből Hollókőn szinte már csak a szüret ünnepe maradt meg, felelevenítve a hozzá kapcsolódó szokásokat, színes felvonulást és kihirdetve a településen történt az évi eseményeket.
Október második szombatján a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel a faluban, hirdetvén, hogy véget ért a szüret, biztosítva a jövő év bora, és számot adnak az év jeles történéseiről.
www.holloko.hu

2014. október 11. Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad
17. alkalommal rendezik meg a Szarvasgomba-vadászatot a Szalajka-völgyben. A program része a szarvasgomba-kereső kutyák országos versenye, illetve a szarvasgomba és a szarvasgombás termékek bemutatója és vására. A talált zsákmány kiértékelése után az ínyencek megkóstolhatják a szarvasgombából készült különlegességeket. A vendégeket kizárólag bejelentkezés alapján tudják fogadni!
www.szilvasvarad.hu

2014. október 11. Mindszent havi mulatság, Bodrogkeresztúr
A rendezvény alatt bőven nyílik majd lehetőség a kóstolásra, ugyanis a helyi borászatok felvonultatják Tokaj-Hegyalja borainak legkiválóbbjait, miközben a szervezők táncházzal, koncertekkel és valódi magyar ízekkel kedveskednek az ide látogatóknak. A gyerekeket is érdemes elhozni, hiszen a szervezők számos gyermekprogrammal készülnek.
www.tokajfestival.hu

2014. október 11-12. Ágfalvi gesztenyefesztivál, Ágfalva
Gesztenyés ételek és sütemények, folyamatos gesztenyesütés, forralt bor, must, gesztenyeméz várja a látogatókat. A Vadon Lovas Club területé népművészeti kirakodóvásár és kézműves foglalkozások.
www.agfalva.hu

2014. október 11-12. Hortobágyi lehalászási ünnep, Hortobágy
A rendezvény két napján a hortobágyi halászok hálójában vendégeskedő 400 mázsa hal a telelő tavakba kerül át. A halászati bemutató és kiállítás mellett folyamatos színpadi programok szórakoztatják a közönséget. Az ünnep ideje alatt csapatok méretik meg horgász- és főzőtudományukat, majd az országos halételfőző versenyen sokfelé halétel készül a hortobágyi halból. Az ételeket kitűnő italok kísérik.
www.lehalaszasiunnep.hu

2014. október 23. Birsünnep Noszvajon, Noszvaj
A vendégek birsalmasajtot, finom birssel készülő ételeket kóstolhatnak. Borvacsora, birsalmasajt főzése és kóstolása, birsalmás bableves-, birsalmaszósz-, kemencés sütemények sütése és kóstolója, sajtkóstoló- és vásárlás, kézművesek vására várja a látogatókat.
www.noszvaj.hu

2014. október 23-26. Szigligeti süllőfesztivál, Szigliget
Szigligetnek ez a szezonzáró rendezvénye. 2006-ban rendezték meg először, amikor is több ezer ember látogatott el a fesztiválra. A gasztronómia (halételek, bor) mellett népművészeti vásár, a színpadon folklór és könnyűzenei programok szórakoztatják a vendégeket. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton-part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.
www.sullofesztival.hu

2014. október 23-26. Csabai kolbászfesztivál, Békéscsaba
A fesztivál programjai a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A fő attrakciói a kolbászkészítő versenyek, az 550 csapatos gyúrástól a szárazkolbászok versenyéig, a disznótoros ételek, a töltött káposzta-főző versenykészítéséig és kóstolásáig. Naponta disznóvágás-bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők.
www.csabaikolbaszfesztival.hu

2014. október 24-25. A „Natúr park ízei”- gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár, Kőszeg
Október vége a betakarítás, a szüreti idő vége. Hajdanán Orsolyakor hajtották be a ridegtartásból az állatokat a téli szálláshelyre, ekkor volt Kőszegen a legnagyobb vásár ideje. Napjainkban a Natúrpark települések kézművesei, őstermelői, borászai, valamint az ország különböző területeiről érkező vásárosok mutatják be portékájukat Kőszegen. A sült gesztenye, a forralt bor, a kürtös kalács illata lengi be a vásári sokadalmat. A nemzetiségek mellett a civil szervezetek sütnek, főznek és kínálnak finomabbnál finomabb étkeket a látogatóknak. A vásár ideje alatt a különböző művészeti együttesek szórakoztatják a nagyérdeműt.
www.naturpark.hu

2014. október 25. Tárcsás ételek fesztiválja, Bogács
A Tárcsás Ételek Fesztiválján szabad tűzön – tárcsán – készített ételekkel várják a gasztronómia iránt érdeklődőket, ahol az ország különböző pontjairól érkezett csapatok által készített finomságokat nyílik lehetőség megkóstolni. Mindkét napon népi portékák kirakodóvására és szórakoztató programok várják a Bogácsra látogatókat.
www.bogacs.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss