Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Októberi gasztroprogramok

Októberben már jólesnek a meleg, tartalmas ételek és a melengető italok. Az őszi fesztiválok is ennek megfelelő témakörökben mozognak. Lesz belső meleget adó pálinkafesztivál, bor- és sörfesztivál, kóstolhatunk kolbászt, káposztás ételeket, szarvasgombás, birses vagy tökös fogásokat.

2012. október 04-07. Budavári pálinka- és kolbászfesztivál, Budapest
Magyarország legnemesebb pálinkái, egyedi ételkülönlegességek, latin-amerikai, vérpezsdítő zene, valamint kulináris finomságok várják a látogatókat a fesztiválon, amelynek idén is a főváros egyik legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed ad helyet. A vendégpárlat tematikát folytatva Olaszország és Oroszország után idén a Mexikóiak mutatkoznak be büszkeségükkel, a tequilával, valamint tradicionális ételeikkel. A mexikói negyedben kiderül, hogyan lesz az agavéból párlat, és hogyan készülnek a közkedvelt latin-amerikai finomságok. A Pálinkafesztiválon huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állítják ki finomságaikat. A rendezvényen egy új és gyors elektronikus fizetési mód biztosítja majd a látogatók számára, hogy sorban állás nélkül, a legegyszerűbben tudjanak kóstolni. A belépőjegy ára 2000 forint lesz, amely tartalmaz egy pálinkáspoharat is. A szervezők célja felhívni a figyelmet a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés szerepére és nem utolsósorban, hogy minél több külföldi és belföldi látogató megismerje a magyar pálinka- és kolbászkülönlegességeket.
www.palinkaeskolbasz.hu

2012. október 04-07. Móri bornapok, Mór
Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a szervezők a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik. A helyi művészeti együttesek mellett bemutatkoznak hazai és külföldi fúvószenekarok is.
www.moribornapok.hu

2012. október 05-07. Tapolcai pisztráng- és borfesztivál, Tapolca
A fesztivál keretein belül lesz népművészeti-kézműves kirakodó vásár, borházak, lesznek halételek, pálinkák, párlatok, kenyérlángos, házi rétes, erdélyi kürtös kalács, házi sajtok és sajtkülönlegességek, valamint házi szörp- és lekvárkülönlegességek, s lesz sonka- és kolbászház. A rendezvényekre a belépés díjtalan.
www.pisztrangfesztival.hu

2012. október 05-07. Villányi vörösborfesztivál, Villány
A fesztivál során a gasztronómia, a valódi értéket képviselő kézművesség, a kulturális programok és a zene karöltve, a vörösbor égisze alatt tartogat egy különleges hétvégét minden Villányba látogató számára. Ez a fesztivál a villányi borvidék borbarátainak legnagyobb találkozója. A rendezvényen találkozhatunk az összes villányi borásszal, megkóstolhatjuk boraikat, élvezhetjük a soknemzetiségű táj kultúráját. A borok mellett koncertek, előadások, kiállítások és még számos érdekesség várják a fesztiválra érkezőket.
www.acona.hu

2012. október 06. Káposztás étkek napja, Demjén
Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja. A készített ételek között lesz az elmaradhatatlan, híres magyar étel, a töltött káposzta és a káposztás fánk is, valamint még sok más káposztából készült finomság. A rendezvény a Közösségi Ház udvarán és kertjében kerül megrendezésre.
www.dettube.hu

2012. október 06. Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad
Idén 15. alkalommal kerül megrendezésre a Szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben. A program részeként a Szarvasgomba-kereső kutyák országos versenyére, illetve a Szarvasgomba és szarvasgombás termékek bemutatójára és vásárára is sor kerül. A talált zsákmány kiértékelése után az ínyencek megkóstolhatják a szarvasgombából készült különlegességeket.
www.lovasetterem.hu

2012. október 07. Földi javak asztalunkon, Vácrátót
A termékkiállítás és vásár során a látogatók biotermelők, ökogazdák és helyi termelők közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült magyar ételek világában. Lekvárok, mézek, mangalicából készült termékek, sajtok, pékáruk várják az érdeklődőket, valamint kézművesek mutatják be, és árusítják szebbnél szebb, különleges termékeiket. A rendezvényen több mint 30 kiállító vesz részt, és a vásáron kívül a szervezők további kiegészítő programokkal is kedveskednek a látogatóknak.
www.botanikuskert.hu

2012. október 12-14. Nemzetközi tojásfesztivál, Siófok
A Tojás Világszövetség (IEC, International Egg Commission) 1999-ben október második péntekét választotta ki a tojás világnapjává, illetve annak hetét a tojás világhetének. Célja a tojás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése, hogy a tojással kapcsolatosan kialakult tévhiteket eloszlassák és visszaállítsák a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangját.
Szervezői törekvés a tojás világnapjának megismertetése, népszerűsítése, a tojás fogyasztása körül kialakult helytelen nézetek eloszlatása. A tojásfesztivál rendezvény mindemellett a Balaton térség legnagyobb szabású utószezoni rendezvénye. A tojás világnapján rendezett nagyszabású kulturális rendezvény, kiállítás, Guiness rekord tojásétel készítés. A fesztivál ideje alatt több színpadon látványos előadások lesznek, valamint gasztronómiai sátor, kézműves vásár.
www.tojasfesztival.hu

2012. október 12-14. Sörfesztivál, Hatvan
Hatvan városában tovább folytatódik a fesztiválszezon. A kiemelt rendezvények, mint a Szüreti mulatság, a Határtalan Zenei Fesztivál és Sörfesztivál mellett több kulturális (kiállítás, irodalmi est, közéleti szalon) és sport rendezvény (Duatlon) is lesz. A szervezők reményei szerint a sörfesztivál a kulturált sörfogyasztás és a hangulatos programok jegyében telik majd. A sörkülönlegességek mellett koncertek, gyerekprogramok, csülök és óriási sörsátor várja a fesztiválra érkezőket.
www.oszifesztival.hatvan.hu

2012. október 12-14. Töklámpás fesztivál, Balatonboglár
A magyar néphagyományokon alapuló töklámpás-készítés vidám, őszi hangulatához járulnak hozzá az ínycsiklandó tökételek. A vállalkozó kedvű csapatok idén is ínycsiklandó tökételekkel kápráztatják el a zsűrit és a nagyközönséget. A főzőversenyen többek között tökbóléval, töklecsóval, tökpástétommal, sütőtökkrémmel kínálják az idelátogatókat, az elmaradhatatlan tökös-mákos rétessel megkoronázva a délelőttöt. Miközben a kondérokban rotyognak az ételek, a gyerekek sem unatkoznak. Kézműves játszóház, kisvonatozás, íjászat, táncház, kézműves vásár, bál, töklámpáskészítés- és verseny, valamint több családi program várja a látogatókat. A nap folyamán az arcfestéstől a lovagláson át tökhóember készítés, és egyéb sorversenyek mellett, töklámpás készítő játszóház várja kicsiket és nagyokat. Aki elfelejtett volna az esti töklámpás versenyre készülni, itt bepótolhatja. Az est folyamán több száz töklámpás, mint megannyi szentjánosbogár világítja meg Szőlőskislak utcáit. A sötétség beálltával kisvonat szállítja körbe az ámuló vendégeket Szőlőskislak utcáin. A házak udvarain lévő lámpások varázslatossá teszik a falut.
www.szoloskislak.hu

2012. október 13. Birsünnep, Noszvaj
A birsalmaillatú hétvégén lesz birsalmasajt főzés és kóstolás, készül majd birsalmás bableves, birsalmaszósz, valamint az érkező vendégek jóllakatása céljából sülnek majd a kemencés sütemények. Lesz sajtkóstoló és vásár is, valamint kézművesek vására. A birs jegyében lesz Birsalmagolf Kupa és a Thummerer Pincészet a témába vágó vacsorával készül.
www.noszvaj.hu

2012. október 13-14. II. Hortobágyi lehalászási ünnep, Hortobágy
A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. 95 éves fennállásának alkalmából 2011. október 15-16-án rendezte meg az I. Lehalászási Ünnepet. A rendezvény két napján közel 3500 látogató csodálta kíváncsian a hortobágyi halászok hálójában vendégeskedő 400 mázsa halat, mely a telelő tavakba került át. A halászati bemutató és kiállítás mellett folyamatos színpadi programok szórakoztatták a közönséget.
A második alkalommal hagyományt szeretnének teremteni, és nem csak halászléfőzés és más halas ételek várják a látogatókat, de különféle programok is - gyerekeknek, felnőtteknek.
www.lehalaszasiunnep.hu


2012. október. 14. Budai sajt, bor és jazz fesztivál, Budapest
A nagyhírű magyar élelmiszeripar szereplőinek, mint a borászok, pálinkafőzők, mangalicatenyésztők - sikeres bemutatkozása után elérkezett az ideje annak, hogy országunk tejet és tejtermékeket előállítói, így a gazdag hagyományokkal bíró sajtkészítők is bemutassák munkájuk és tudásuk legjobb termékeit ez alatt a három nap alatt a hazai és külföldi közönségnek és nem utolsó sorban a médiának. A szakma kiemelt rendezvényének fő célja a manufakturális sajtkészítés bemutatása, tekintélyének visszanyerése. A szervezők azt is szeretnék, ha ez a hagyományteremtő fesztivál segítené a sajt- és tejtermékek készítésével hagyományos módon foglalkozó gazdák és vállalkozók országos szintű összefogásának megszervezését, a minőségi magyar sajtok és ezzel az egészséges táplálkozás népszerűsítését. A fesztiválon elfogyasztott sajtok ízét a finom borok emelik ki igazán. A kulináris élvezeteket már csak a sokszínű zenei felhozatallal és a szakma legnagyobbjaival lehet fokozni.
www.facebook.com/Sajtfesztival

2012. október 19-22. Csabai kolbászfesztivál, Békéscsaba
A program a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A jó hangulatról népzenei és szórakoztató zenei előadók gondoskodnak, esténként neves hazai és külföldi fellépők várják a közönséget. A rendezvényhez borvigadalom is társul amely lehetőséget biztosít a különböző régiók pincészeteinek a bemutatkozására. A csabai kolbász világhírű hungarikum, az Európai Unió által földrajzi árujelzővel védett élelmiszer, melyet több hazai termelőtől meg is vásárolhat a fesztiválon. A rendezvény négy napja alatt országra-világra szóló kolbászos versengések várják a látogatókat az 500 csapatos gyúrástól a szárazkolbászok versenyéig, a disznótoros ételek (töltött káposzta főző verseny) készítéséig és kóstolásáig. Naponta disznóvágás-bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők.
www.csabaikolbaszfesztival.hu

2012. október 20-22. Szigligeti süllőfesztivál, Szigliget
Szigliget szezonzáró rendezvény gasztronómia (halételek, bor) mellett népművészeti vásár, a színpadon folklór és könnyűzenei programok szórakoztatják a vendégeket.
A Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllő Fesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nemcsak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.
www.sullofesztival.hu

2012. október 26-28. Tatai Öreg-tavi nagy halászat, Tata
A fesztivál Tata legismertebb történeti és környezeti értékeit magába foglaló helyszínén kerül lebonyolításra. A Tatai Vár- az Eszterházy Kastély és az Öreg tó által körbe ölelt természet- és műemlékvédelmi terület különleges atmoszférát, egyedülálló díszletet biztosít a rendezvénynek.
A halas fesztivál fő attrakciója a látványhalászat, amely az országban máshol nem látható 400 méteres húzóhálós kerítéssel kerül lebonyolításra. Az egész napot betöltő halászat, a halválogatás, halvásár alkalmas arra, hogy közelből mutassa be a halászok nehéz fizikai munkáját annak minden szépségével együtt. A halászat mindenkori színfoltja a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző nádból készített halászkunyhó, amely csak a tatai Öreg tóban folytatott halászatokra volt jellemző.
www.tata.hu

Ezek is érdekelhetnek