Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Októberi fesztiválajánló

A legszebb őszi hónap az október. A levelek ezer színben játszanak, még javában járható az erdő, hogy gomba, szarvasgomba vagy gesztenye után kutassunk. Az októberben ott a napfény melege, a csípős őszi reggelek hangulata, s a hónap fesztiváljai mindezehhez jó borokat és gazdag ízeket társítanak. Fesztiválra fel, kóstoljuk meg az őszt!

2010. október 1-3. Szegedi paprikafesztivál, Szeged
A "csípős" rendezvénysorozat keretében az érdeklődők vásárolhatnak a paprika piacon, megkóstolhatják a dél-alföldi gazdák által termesztett ízes magyar paprikakülönlegességeket, sétálhatnak a mézutcában és számos koncerten, családi programon vehetnek majd részt. A Paprikasó célja, hogy fölhívja a figyelmet a magyar konyha máig legnépszerűbb fűszerére, illetve a növényt termelő gazdákra.
www.rhz.hu


2010. október 1-3. Villányi vörösborfesztivál, Villány
A Villányi borvidék borbarátainak legnagyobb találkozója, melyet minden évben október első hétvégéjén rendeznek meg Villányban. Találkozz az összes borásszal! Kóstold meg boraikat, válogass a kézműves kirakodó vásárban, és élvezd a soknemzetiségű táj kultúráját! Ne szalaszd el megnézni a szüreti felvonulást, vagy akár vegyél részt benne!
www.vorosborfesztival.hu


2010. október 2-3. Gombafesztivál, Bükkszentkereszt

A Miskolci Gombász Egyesület gomba bemutatója, gombaszedés vezetővel, gombavizsgálat, gombaétel-főző verseny, egész napos programok.
www.bukkszentkereszt.hu


2010. október 3. Földi javak asztalunkon, Vácrátót
Lekvárok, mézek, mangalicából készült termékek, növényi pástétomok, tejtermékek, pékáruk várják kedves vendégeinket, valamint régi magyar zöldség- és gyümölcsfajtáink magcseréjére van lehetőség a termelők között.
www.botanikuskert.hu


2010. október 7-10. Budavári pálinka- és kolbászfesztivál, Budapest
A legnemesebb pálinkák, kolbászkülönlegességek és kulináris ínyencségek, valamint pazar zenei csemegék várják a látogatókat a Budai Várban, ahová idén Olaszországot és nemzeti italát, a grappát hívták meg vendégségbe a Pálinka- és Kolbászfesztivál szervezői. A magyar pálinkakészítők közül mintegy 20 főzde képviseli magát és közel 10 kolbászos stand állít ki a rendezvényen. A fesztivál látogatói először kóstolhatnak az idei termésből készült pálinkákból, kedvükre iszogathatnak a legnépszerűbb mézes különlegességekből, és az egyre kedveltebb pálinkakoktélokból.
www.palinkaeskolbasz.hu


2010. október 8-9. Diófesztivál, Diósjenő
Immár ötödik alkalommal hívják versenyre a háziasszonyokat, hogy mutassák meg sütőtudományukat, és süteményükkel vegyenek részt. Egyetlen kikötése van a szervezőknek, hogy az alapanyagok között legyen a dió. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is értékes díjak várnak a résztvevőkre. Idén három kategóriában versenyeznek a diós sütik ill. készítőik, méghozzá "sütemények" és a "torták" kategóriában. Ezen felül a gyermek süteménykészítők külön elbírálásban részesülnek.
www.diosjeno.hu


2010. október 8-10. Balatoni nemzetközi tojásfesztivál, Siófok
A fesztivál célja a tojás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése, hogy a tojással kapcsolatosan kialakult tévhiteket eloszlassák és visszaállítsák a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangját. Szervezői törekvés a tojás világnapjának megismertetése, népszerűsítése, a tojás fogyasztása körül kialakult helytelen nézetek eloszlatása. A tojásfesztivál rendezvény mindemellett a Balaton térség legnagyobb szabású utószezoni rendezvénye.
A tojás világnapján rendezett nagyszabású kulturális rendezvény, kiállítás Guiness rekord tojásétel készítés.
www.tojasfesztival.hu


2010. október 9. Kakas-és tyúkfőző fesztivál, Tard
Akinek „kakaskodni” támad kedve, az bár a kifejezés eredeti jelentésétől kissé eltérő módon, de a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiója által a matyó településen szervezett fesztiválon megteheti. Természetesen a rendező és a rendezvény neve ezúttal is árulkodó: mi másról lehetne szó, mint egy nemes főző- és süteménysütő-vetélkedővel egybekötött kakas szépségversenyről. A paraszti régmúlt emlékeit őrző nádtetős házak kellemes környezetet teremtenek egy hangulatos hétvégi programhoz.
www.tard.hu


2010. október 9. Szarvasgombavadászat, Szilvásvárad
Szarvasgomba kereső kutyák versenye, szarvasgomba ültetvény megtekintése, szarvasgombás termékek vására, Bükki sajtmanufaktúra, agárdi pálinka és szomolyai lekvár kóstoló és vásár, szarvasgombás gálavacsora az egri borvidék kiváló borainak kíséretében.
www.lovasetterem.hu


2010. október 9-10. Gesztenyeünnep, Velem
A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a mediterrán tájak követe. A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés - az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak a barna szemek-, és tájjellegű gasztronómiai bemutatók neves mesterszakácsok közreműködésével. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók.
www.vmmik.hu


2010. október 9-10. Töklámpás fesztivál és tökéletes tökételek sütő-főző versenye, Balatonboglár
A magyar néphagyományokon alapuló töklámpás-készítés vidám, őszi hangulatához járulnak hozzá az ínycsiklandó tökételek. A vállalkozó kedvű csapatok idén is ínycsiklandó tökételekkel kápráztatják el a zsűrit és a nagyközönséget. A főzőversenyen többek között tökbóléval, töklecsóval, tökpástétommal, sütőtökkrémmel kínálják az idelátogatókat, az elmaradhatatlan tökös-mákos rétessel megkoronázva a délelőttöt. A sötétség beálltával kisvonat szállítja körbe az ámuló vendégeket Szőlőskislak utcáin. A házak udvarain lévő lámpások varázslatossá teszik a falut. Életnagyságú tökcsősz, a Magyar népmesék motívumai, Pinokkió, és még számtalan figura elevenedik meg ezen az estén.
www.vkkboglar.hu


2010. október 15-16. Mohácsi disznótoros és pálinkafesztivál, Mohács
Mohácson disznótoros, hurka, kolbász várja az ide ellátogatókat. A fesztivál lehetőséget ad kolbász gyúrási és sütési versenyre, amelyre mindenki kedve szerint jelentkezhet.
www.mohacsifesztival.hu


2010. október 23-24. Szigligeti süllőfesztivál, Szigliget
Szigligetnek ez a szezonzáró rendezvénye. 2006-ban került először megrendezésre, amikor is több ezer ember látogatott el a fesztiválra. A gasztronómia mellett népművészeti vásár, a színpadon folklór és könnyűzenei programok szórakoztatják a vendégeket. A Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol többek között halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.
www.sullofesztival.hu


2010. október 23-24. A „Natúr park ízei”- gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár, Kőszeg
Október vége a betakarítás, a szüreti idő vége. Hajdanán Orsolyakor hajtották be a rideg tartásból az állatokat a téli szálláshelyre, ekkor volt Kőszegen a legnagyobb vásár ideje. Napjainkban a Natúrpark települések kézművesei, őstermelői, borászai, valamint az ország különböző területeiről érkező vásárosok mutatják be portékájukat Kőszegen. A sült gesztenye, a forralt bor, a kürtös kalács illata lengi be a vásári sokadalmat. A nemzetiségek mellett a civil szervezetek sütnek, főznek és kínálnak finomabbnál finomabb étkeket a látogatóknak. A vásár ideje alatt a különböző művészeti együttesek szórakoztatják a nagyérdeműt.
www.naturpark.hu


2010. október 28-31. Csabai kolbászfesztivál, Békéscsaba
A program a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. Az eseménysorozat egyik látványossága a fesztiválkolbász, de a méteres és másfél méteres kolbászok sem hiányoznak a rendezvényről. Az események középpontjában a csabai kolbász áll. A rendezvényhez borvigadalom, valamint mezőgazdasági- és élelmiszer-ipari, illetve turisztikai kiállítás társul. A borvigadalom keretében 30 pincészet és borászat mutatkozik be a látogatók előtt. Minden alkalommal építenek pálinkafaházakat is, hiszen a kolbászhoz, a disznótorhoz a bor mellett a pálinka is hozzátartozik.
www.kolbaszfesztival.eu

Ezek is érdekelhetnek