Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Oktoberfest, a legnagyobb sörünnep

Idén 200 éves a németek legnagyobb sörünnepe. Az Oktoberfest hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén veszi kezdetét, és egészen október első vasárnapjáig tart.

Az első 1810-ben megrendezett ünnepség egy müncheni polgár ötlete nyomán született. A városkapu előtt elterülő réten szervezett ünnepséget I. Lajos (akkor még trónörökös) és Terézia Sarolta Lujza szász–hildburghauseni német hercegnő házasságkötésének tiszteletére rendezték. A menyasszony után Terézia-mezőnek keresztelt (a németek által csak „Wiesn”-nek nevezett) réten került sor a lóversenyekkel gazdagított programra, ami olyan jól sikerült, hogy a királyi pár esküvőjét követő évben is megrendezték.

Annak érdekében, hogy ne csak céltalan ünneplés legyen az esemény, mezőgazdagsági vásárral kötötték egybe. A lovasversenyek az idők folyamán kikoptak a programból, ám az Oktoberfest ideje alatt a mai napig megrendezik a bajor mezőgazdagsági vásárt, igaz már csak háromévente.

Lajos idején a meghívottak száma 40.000 körül mozgott, míg 1997-ben 6,4 millió látogatót vonzott a kéthetes sörünnep, akik 5,5 millió liter sört ittak meg (nem számítva az alkoholmentes kiadásokat). 2007-ben közel 7 millió liter alkoholos sör fogyott. Összehasonlításképp, a fesztivál 100. születésnapján még „csak” 1.200000 liter sört ittak a vendégek. A legforgalmasabb Oktoberfest 1985-ben volt, ekkor több mint 7 millió látogató fordult meg az eseményen.

A fesztivált csak a háborúk és a kolerajárványok miatt vagy anyagi nehézségek esetén hagyták ki az elmúlt 200 évben. A mai napig 22 fesztivál maradt el ilyen okokból.

Az október közepére eső fesztivált - a barátságosabb időjárás reményében - az idők folyamán némileg előre hozták, így lehet az, hogy manapság már szeptember harmadik hetének végén kezdetét veszi. A fesztiválnak csak a mérete és az időpontja változott a két évszázad alatt, a helyszíne ma is az egykori mező, a Wiesn.

Az 1819-ben elhagyott lóversenyek helyét egy ideig egyfajta karneváli hangulat váltotta fel, libikókák, körhinták és sorsjegyárusok várták a Terézia-mezőre látogatókat. Aztán 1872-ben a városatyák engedélyével megjelentek a sört árusító szekerek a mezőn. Ennek a dátumnak van magyar vonatkozása, hiszen az első, a fesztiválon megjelenő sörfőzdék között ott volt a Dreher is. Ekkorra már a korábban egy napos mulatságból két hetes összefüggő fesztivállá hízott az Oktoberfest. 

Az innivaló után 1881-ben a grillcsirke árusítására is rábólintott a müncheni vezetés, innentől kezdve már a maihoz hasonló hangulat és illat járta be a rétet. A teljes képhez már csak az 1896-ban felállított sörsátrak hiányoztak.

A fesztivált megnyitó felvonulást először 1887-ben rendezték meg. Az első hivatalos megnyitót pedig 1950-ben tartották, amikor a város polgármestere kezdte meg az első hordót az alábbi mondat kíséretében: „O''zapft van! ” (Ez megkoccintotta!) A mai napig 12 pisztolylövés mellett, a nyitónap közepén, pontban délben verik csapra az első hordót, amelyből a bajor miniszterelnök ihat elsőnek az 1892-ben bevezetett, azóta emblematikussá vált egyliteres üvegkorsóból.

Manapság 14 nagy sátor várja a látogatókat. A legnagyobb sörsátrat, a 12.000 ember befogadására alkalmas Bräurosl-t 1913-ban építették. Manapság 6300 emberre szabott sátorral van jelen a fesztiválon, immáron a harmadik generáció. A jelenleg felállított legnagyobb sörsátor nagyjából 7000 embernek képes egyszerre fedelet nyújtani. Ebben a Hofbräu-Festzelt sátorban a két hét alatt nagyjából 550.000 liter sör, 70.000 db félcsirke fogy el...

A csirke mellett még nagy tételben fogy a sertéshús, a sült oldalas, a bajor kolbász, a sült hal, aztán persze a sörhöz csúszik a perec, és a húsokhoz a sokféle káposzta, illetve az Obatzda, ami leginkább a mi körözöttünkhöz hasonló, vajjal kikevert sajtokból, fűszerezett készített krém.

2005 óta érvényben lévő szabályozásnak megfelelően a sátrakban este 6-ig csak csendesebb zenét játszhatnak. A legtöbb sátorban hagyományos fúvószene szól - a sörözni vágyok hangulatát fokozandó.

Bár elsődlegesen Münchenben zajlik a sörünnep, de a környező városok is gazdag programmal és helyi sörökkel várják az odalátogatókat. Idén a 200. évforduló örömére újra lesz lóverseny az Oktoberfest programjában, és mezőgazdasági vásárt is tartanak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss