Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ököruszályleves

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 db marhafarok (kb. 1 kg)
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1/4 fej zeller
  • 1/2 karalábé
  • 1 fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1/2 paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • egész bors
  • 5 dkg levestészta

Elkészítés

    Elkészítés: A marhafarkat a hentessel feldaraboltatjuk. Beletesszük egy tepsibe a répával, gyökérrel, zellerrel, karalábéval, hagymával. Forró sütőbe toljuk, a legmagasabb lángon addig sütjük, míg a zöldségek és a hús széle elkezd pirulni.

    Ekkor kivesszük, egy lábasba tesszük a paradicsommal és a paprikával. Annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje (én 4-5 l-es lábasban szoktam főzni). Felforraljuk, majd rögtön mérsékeljük a lángot. Folyamatosan leszedjük a habját, nagyjából 3/4 óra múlva beleteszünk 1 evőkanál sót, kb. 10 szem borsot. Beledobjuk a petrezselymet is. Alacsony lángon gyöngyöztetjük kb. 6 órát, közben ne keverjük meg, a lének kb. 2/3-ra kell csökkenni. Ha ennél több fogyna, óvatosan öntsük fel vízzel.

    Mikor kész, elzárjuk, fél órát fedő alatt pihentetjük. Kiemeljük a húst és a zöldségeket, a lét sűrű anyagon (pl. pelenka) átszűrjük.

    A tésztát külön sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A húst a zöldséggel és a tésztával külön-külön kínáljuk a leveshez.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Attila44
Egyéni ízlés dolga, de én a fehérrépát kerülöm, mert túl édes, és inkább petrezselyem gyökeret használok.
bluesun
Bocsánat, rosszul fejeztem ki magam. Az én sütőmmel (ami nem légkeveréses), az én ízlésvilágommal ez a leves így lesz tökéletes. Szeretjük a kicsit elősütött zöldségeket, de nem szeretjük a krumplit a húslevesben. Ha Önnek a saját változata ízlik, írja meg egy receptben, mert valóban, ez az oldal erre való. És kérem, ne személyeskedjen, én sem teszem.
Dicska
Aranyom! Ide mindenki, mindenféle tapasztalatot megírhat! Még ha neked nem is tetszik.:-)
bluesun
Köszönöm, de én az én tapasztalataimat írtam meg. Ha önnek az Ön változata tetszik, akkor készítse úgy.
Dicska
A marhafarok a porc mentén könnyedén elvágható. A sütőben 200 fokon félóra elég az előkészítéshez és nem kell később a levesről a habot leszedni, mert nincs hab. A zöldséget szerintem nem kell a sütőbe előkészíteni. A levesbe tennék 1 szem krumplit. Ha valóban a legkisebb hőfokon főzzük a levest, kell 9 óra is, hogy teljesen puha legyen minden. Gondoltam, segítek a tapasztalatommal!

Hasonló Receptek

Magazin