Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óda a zöldfűszerekhez

default user icon
MME
Szeretnék a friss zöldfűszerekért kampányolni, ugyanis hihetetlen magasságokba emelik a legegyszerűbb alapanyagokból készülő ételeket is.

Nem kertelek: kinyitom a konyhaablakot (városiak, kert nélküliek figyelem!), és az ablakpárkányon díszelgő kakukkfűből vagy mentából lecsípek néhány ágat. Korábban macerás volt beszereznem a zöldfűszereket, nem lehet mindenhol mindent kapni, hol fonnyadtabb, hol sápadtabb… Most csak kinyúlok az ablakon, öblítés után azonnal mehet a serpenyőbe. Ezt az érzést át kell élni!

Tavasz végén magról ültettem a fűszernövényeket, kert híján nem túl magas cserepekbe, hogy a gyökerük ne túl mélyen dolgozzák le magukat a földbe, hanem inkább a föld felett mutassanak burjánzó növekedés. Ehhez persze az is kellett, hogy a magasságból mindig visszavágjunk, inkább a bokrosodást segítve alakítsuk a növényt. Fontos az is, hogy amint lesznek rajta esetleg beteg levelek, azokat le kell csipkedni, nem szabad megvárni, míg elszárad, így nem terjed el a betegség.

Fűszeres kertem kedvencei a menta és a koriander, e kettőből készült pesztó, amit ribizlis rizshez és báránynyárshoz kínáltam.

Ribizlis piláf báránynyárssal és koriander-menta pesztóval

Hozzávalók:
50 dkg báránygerinc
20 dkg jázminrizs
10 dkg ribizli
4 evőkanál olívaolaj
1 csokor koriander
1 csokor menta
5 dkg mandula
1 dl olívaolaj
rozmaringág

Elkészítés: A rizst forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A ribizlit forró olajon 5 másodperc alatt olajon megforgatjuk, hagyjuk kihűlni.

A báránygerincet csonttól, hártyáktól megtisztítjuk, 2 centi vékony szeletkékre vágjuk. Rozmaringágra vagy citromfűszárra húzzuk a húsdarabokat, sózzuk, borsozzuk, és 1 evőkanál mézzel megcsorgatjuk. Forró grillserpenyőben vagy grillsütőn megsütjük.

A pestóhoz megpirítjuk a mandulát, leturmixoljuk a zöldfűszerekkel és az olajjal együtt, sózzuk.

A rizst összeforgatjuk a ribizlivel és 1-2 kanál pesztóval, a nyársakkal tálaljuk, a pesztóval még ízlés szerint ízesíthetjük.

Ebben az ételben a menta és a koriander a két főszereplő. A menta a könnyebbik eset, viszonylag kevés gondoskodás elég neki, de a fent említett bokrosodást segítő vágás nagyon jót tesz neki.

Érdemes több féle mentát ültetni, nekem kedvencem az ananászmenta, mert egyrészt gyönyörűen díszíti az ablakpárkányt szép tarka, zöld és sárga foltos leveleivel, másrészt enyhén ananász illatú, és elképesztően mutat egy nyári mojitóban vagy limonádéban.

A koriander vagy kínai petrezselyem sokkal érzékenyebb, de kis odafigyeléssel szépen megmarad, és kedvünkre csipkedhetjük aromás leveleit. Magja egyébként a curry egyik alapanyaga is.

És hogy egy kis anekdota is legyen… Fiatalabb szakács koromban napi több kg ribizlit kellett lebogyóznom a Rumtopf nevű készítménybe… Akkor egy ideig nem ez volt a „kedvenc” gyümölcsöm, azóta már ismét kedvelem, és szeretek vele ételeket készíteni, főleg kefirhabot ribizlizselével. De  erről majd máskor.

Ezek is érdekelhetnek