Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ó, de jó a mogyoró!

default user icon
MME
A diákcsemege, a pirított mogyoró, a mogyorókrém vagy a mogyorós csoki sokunk kedvence. Frissen roppan a fogunk alatt, enyhén pörkölt íze szétárad a szánkban… Csak olyan olajos és kalóriadús ne lenne!

Ideje tisztázni a félreértéseket, pontosítani ismereteinket, és újra kegyünkbe fogadni a mogyorót!

Először is: az olajossága. Mint tudjuk, vannak a telítetlen zsírsavak,  amelyek a szervezetben hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és segítik az idegműködést. És vannak a telített zsírsavak, amelyek emelik a koleszterinszintet, károsítják az érfalakat. A jó hír: a mogyoró olaja telítetlen zsírsav, így kimondottan jót tesz egészségünknek.

Hogy mennyire kalóriadús? 100 g 385 kcal energiát tartalmaz. Minden viszonyítás kérdése… De ha aperitifként rágcsáljuk például, kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint ha chipset vagy pogácsát rágcsálnánk.

Aztán itt vannak a vitaminok és ásványi anyagok. A mogyoró igen gazdag B-vitaminokban. A B1- és a B5-vitamin a bőr és a haj szépségéért felel, a a B1-, B8- és B12-vitaminok az idegrendszer működését segíti, a B9 (vagy folsav) a vörös vértestek képződésében játszik fontos szerepet. Emellett tartalmaz C- és E-vitamint is, amelyek az immunrendszerünket védik, ásványi anyagok közül pedig kálium és kalcium található benne, valamint réz is, amely erősíti a szív- és érrendszert, segíti az agyműködést, és igen nagy szükségünk van rá a csontok szilárdságához is.

A mogyorót tehát bátran illesszük be étrendünkbe. Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk!

 

Mogyorós-sütőtökös muffin >>>

Mogyorós bejgli recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss