Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyári zöldséges lepény mustáros alapon

Forró nyári napokon könnyű fogásokra vágyik mindenki, ez persze nem jelenti azt, hogy csak a főzés vagy sütés nélkül készülő repertoárból lehetne válogatni, sőt újdonságokkal is mindig érdemes színesíteni a menüt! Ha pedig már valami könnyű nyáriról van szó, a zöldséges fogások igazán jól jönnek.

Közöttük is előkelő helyet foglalnak el a nyári étlapon a lepények. A francia paraszti konyhából indult quiche annyi változatban készíthető el, ahányféle hozzávalót csak szívesen kombinál össze az ember egy-egy színes, ínycsiklandó kombinációban.

A hagyományos quiche-ek vajjal készült tésztaalapjára kerül a töltelék, amelyet a tojással és tejszínnel vagy tejföllel kevert reszelt sajt tart össze. Remek fogás télen-nyáron, nem is lehet megunni!

Törtem a fejemet, milyen könnyű vacsorát is készíthetnék gyorsan, mikor hosszabb beszélgetésbe bocsátkoztam épp Brémában tartózkodó barátnőmmel, aki megkérdezte, kóstoltam-e már olyan quiche-t, ami nem is quiche?

A kissé enigmatikusnak tűnő kérdést boncolgatva aztán kiderült, épp akkoriban volt szerencséje egy egészen fantasztikus lepényhez. Nem szerepelt a hozzávalói között sem tejszín, sem sajt, sem tojás, friss paradicsom és hagyma azonban igen, és ami a legmeglepőbb volt – a tésztára mustár került. Nem is volt kérdés, ki kell próbálnom! Mivel recept nem állt rendelkezésemre, és csak nagyjából körvonalazódott a mustáros paradicsomos lepény lényege, gondoltam, kieszelem a saját változatomat.

Hát valami egészen káprázatos lett az eredmény! Akit meglepne a receptben használt tetemesnek tűnő mustár mennyisége, megnyugtathatom, ennek a kis zöldséges nem-quiche-nek egyáltalán nincs átütő mustárzamata, de a mustárnak köszönhetően igazán különleges, és ellenállhatatlanul finom. A zöldségekkel olyan ízharmóniát alkot, amit korábban el sem tudtam képzelni. Tulajdonképp nincs is benne semmi különleges, csupán zamatos összetevő, mégis különlegesen ízletes a végeredmény.

Mivel igyekeznem kellett, a vajjal, liszttel készülő quiche-tésztát a frizsiderből előkapott vajas tésztára cseréltem, és nem is kerek lepényformában, hanem hagyományos tepsiben sütöttem meg. A feltétet azonban megbolondítottam cukkinivel – amiből mostanában mindig van a háztartásban, valamint a múlt hétről maradt kapribogyóval.

Nagyjából 10 percnyi előkészület szükséges csak hozzá, a többit a sütő elvégzi – és hidegen is nagyon-nagyon finom!

Mustáros paradicsom-cukkini lepény

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (27,5 dkg)
1 kis csokor zsenge lila újhagyma
1 db közepes méretű cukkini (30 dkg)
4 db nagyobb, zamatos paradicsom
1 evőkanál kapribogyó
10 dkg magos dijoni mustár
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
1 teáskanál oregánó
1 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, 1 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam, vékony karikákra vágtam. A cukkinit uborkagyalu segítségével vékonyra karikáztam. A hagymákat megtisztítottam, felkockáztam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A hagymát az olajon egy nagyobb serpenyőben üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomot, sóztam, borsoztam, hozzákanalaztam a többi fűszert, és 2-3 percig hagytam erős tűzön, majd hozzáadtam a cukkinikarikákat, de már csak 2 percet pirítottam. Félrehúztam a tűzről.
A leveles tésztát a csomagolásnak megfelelően kiterítettem, nyújtófával a tepsi méretéhez igazítottam úgy, hogy kis pereme is legyen mindenütt.
A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire emeltem, villával megszurkáltam, majd megkentem mustárral. Erre kanalaztam a már kihűlt zöldségeket, majd megszórtam kapribogyóval.
30-35 perc alatt készre sütöttem.

A tészta vékony és ropogós marad, a zöldségek és a mustár pedig különlegesen ízletesre sülnek. Langyosan, egy pohár jégbe hűtött rozéval tökéletes vacsora!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss