Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+2 tipp a tökéletes turmixhoz - 5 zseniális hűsítő recepttel!

A turmixok elkészítése nem ördöngösség: nem szükséges hosszú évek konyhai tapasztalata, hogy mennyei italt kreálj magadnak, a családnak vagy a barátaidnak. Ha ezen a nyáron a jégbe hűtött limonádé helyett valami más hűsítőt is kipróbálnál, szerezd be kedvenc gyümölcseidet, fagyidat és keverj te is jeges turmixokat!

A turmixitalok legfontosabb alapanyaga a tej, de használhatsz joghurtot, kefirt, tejszínt, aludttejet, fagylaltot is. Mindegyik nyersanyag jellegzetes, egyedi alapízzel gazdagítja hűsítő italt. Ne félj kipróbálni egy-egy szokatlanabb kombinációt sem!

#1 A legegészségesebb – és a legintenzívebb ízt is akkor kapod –, ha friss idénygyümölcsöt használsz!

#2 Italodat még vitamindúsabbá teheted, ha túróval vagy gyümölcsös joghurttal gazdagítod, esetleg 100%-os gyümölcsleveket használsz az elkészítéséhez!

#3 Ha igazi frissítő ínyencségre vágysz, dúsítsd a turmixot citrom, lime, narancs reszelt héjával vagy gyömbérrel!

#4 Az édes ízek kedvelői nyugodtan keverjenek az italhoz kevés csokoládét, valódi vaníliát vagy mogyorókrémet!

#5 Ha a turmixot összeállítottad, a legfinomabb ízhatás elérése érdekében jól hűtsd le. És amíg a jeges remek teljesen elkészül, nézzük, mivel dobhatjuk fel a szervírozást!

A tejes alapú turmixokat díszítheted kakaóporral, őrölt fahéjjal, csokireszelékkel, de akár kókuszdarabkákkal vagy fahéjrúddal is. A savanykásabb italokat feldobhatod cukorkarimával vagy citrusspirállal.

EXTRÁK

Cukorkarima
Az egyik legegyszerűbb díszítés, amivel nem csak koktéloknál élhetünk: csavarjuk ki egy citrom levét egy mélytányérba, egy másikba pedig szórjunk kristálycukrot. Mártsuk a pohár száját a citromlébe, majd a cukorba és várjuk meg, amíg a kristályok a poháron megszáradnak. Karikázzunk fel citromot (vagy más citrusfélét), szeljünk cikkekre egy kisebb ananászt, vágjuk be őket  félig és helyezzük a pohárra.

Citrusspirál
Vegyünk egy éles kést és a citrusfélét (citrom, narancs, lime, grapefruit) körkörösen hámozzuk meg úgy, hogy a spirál minél vékonyabb legyen és egyben maradjon (mintha krumplit hámoznánk). A kész spirál akár az italban, akár a pohár szélén remekül mutat.

A turmix ízletes és tápláló, de remek hűsítő is lehet! Elő a friss gyümölcsökkel, a fagyival, a jégkockával! Íme néhány igazi nyári cooler turmix receptje:

Hűsítő bomba

Hozzávalók 2 adaghoz:
1-1 csésze cseresznye és málna
2 dl áfonyás joghurt
2 dl hideg tej
0,5 dl hideg ásványvíz
1 db banán
2-3 evőkanál méz
jégkocka

Elkészítés: A megmosott, kimagozott cseresznyét és a málnát kevés ásványvízzel leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a banánt, a mézet, a tejet, a joghurtot és néhány darab jégkockát. Az italt tovább turmixoljuk, és azonnal kínáljuk.

Joghurtos túróturmix

Hozzávalók személyenként:
4 dl natúr joghurt
15 dkg sovány túró
friss vagy fagyasztott piros gyümölcsök ízlés szerint (málna, eper, szeder, ribizli, áfonya)
folyékony édesítőszer
A díszítéshez:
őrölt fahéj
fahéjrúd

Elkészítés: A hozzávalókat habosra turmixoljuk, poharakba töltjük, és jól lehűtjük. Közvetlenül a kínálás előtt megszórjuk egy csipetnyi fahéjjal és beledobunk egy fahéjrudat.

Dinnyeturmix

Hozzávalók:
görögdinnye (kockákra vágva)
hideg tej
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
pici rum

Elkészítés: A hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk és 10 percre behűtjük.

Citromkoktél

Hozzávalók személyenként:
1-2 gombóc citromfagyi
2 dl lime és citromlé (dobozos)
3 cl vodka
A díszítéshez:
lime és citromkarika, mentalevél

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk és vastag falú poharakba töltjük. Szervírozás előtt az italt jól behűtjük.

Jeges csokoládé

Hozzávalók személyenként:
1-2 gombóc vaníliafagylalt
1,5 dl tej
1 evőkanál csokoládészirup
A díszítéshez:
tejszínhab és csokoládészirup

Elkészítés: A fagylaltot poharakba osztjuk. A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a csokoládészirupot, majd a fagyira osztjuk. Tejszínhabbal díszítjük, csokoládésziruppal meglocsoljuk.

Még több turmixrecept >>> 

Ezek is érdekelhetnek