Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Nyári töltött káposzta

Hozzávalók

  • 1 fej káposzta (kb. 1,5 kg)
  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 1 db tojás
  • 1 dl rizs
  • 2 ek zabpehely
  • 1 fej hagyma
  • 4 dl sűrű paradicsomlé
  • 1-2 db paradicsom
  • 1 db zöld paprika
  • 3-4 szelet csípős paprika
  • 1 ek olaj
  • bors
  • őrölt piros paprika
  • friss csombor (borsikafű)
  • friss kapor
  • 1 ág lestyán (vegeta helyett)
  • 1 tk cukor (vagy édesítőszer)
  • A tálaláshoz:
  • tejföl vagy joghurt

Elkészítés

    1. Egy magas fazékban 1 teáskanál sóval vizet forralunk. A káposztát torzsájával felfelé az edénybe helyezzük, 1-2 percig hagyjuk a forró vízben, majd kiemeljük egy tálba.
    2. A külső leveleket leszedjük, utána visszatesszük a fazékba, és újra kiemeljük. Ezt addig ismételjük, ameddig kellő mennyiségű levelünk lesz. A durva ereket levágjuk a levélről. Ami megmarad, összevágjuk.
    3. Közben elkészítjük a tölteléket. A rizst megmossuk, és hozzáadjuk a darált sertéshúst, a zabpelyhet és tojást. A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljünk. Hozzáadunk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összedolgozzuk, majd húsos masszához keverjük.
    4. Az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük az apróra vágott, friss zöld kaporral és csomborral. Jól összegyúrjuk, majd a káposztalevelekbe töltjük. 
    5. A tekercseket a fazékba tesszük, hozzáadjuk a vagdalt káposztát, a zöldpaprikát és kevés kaporral, csomboral, lestyánnal ízesítjük. Megborsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, és meglocsoljuk a pardicsomlével. 
    6. Annyi forró vízzel öntjük fel, hogy a tölteléket ellepje, majd kis lángon megfőzzük. Ha megfőtt, megkóstoljuk, szükség esetén ízesítjük. Tálaláskor tej föllel vagy joghurttal kínáljuk.

Megjegyzés

A töltött káposzta készítését nagymamámtól tanultam. A receptemmel szeretném bemutatni, hogy igazi magyaros íz nyerhető akkor is, ha egészségesebb változatban készítjük el az adott receptet.

BiroSari
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetes
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes