Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Zöldfűszeres rakott káposzta

Hozzávalók

  • 2 kg káposzta
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 3 szelet sertéskaraj
  • 1 csomag barna rizs
  • 1 szál újhagyma
  • 1-2 db színes kaliforniai paprika
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 4-5 db kisebb paradicsom
  • 3 dl tejföl (12%-os)
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • csombor (borsikafű)
  • kapor
  • 2 csipet őrölt kömény
  • bors
  • paprika
  • 2 ek olaj + a tál kikenéséhez
  • 1 ek zsemlemorzsa

Elkészítés

    1. A káposztát nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben feltesszük párolni. Hozzáadjuk az őrölt köményt, és forrástól számítva kb. 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Közben egy másik lábasban megfőzzük a barna rizst is. 
    2. A karajt kissé kiklopfoljuk, megsózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben olaj at hevítünk, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát és a felszeletelt paprikát és egy csipet sóval ízesítjük. Kissé megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a karajszeleteket, és addig sütjük, amíg mindkét oldala kifehéredik.
    3. Hozzáadjuk a darált húst is, kicsit megpirítjuk, majd sóval, borssal, csomborral, kaporral és 1 teáskanálnyi fűszerpaprikával ízesítjük. 2 szem szeletekre vágott paradicsomot adunk hozzá, és fedő alatt készre pároljuk, majd hozzákeverjük a főtt rizst is. 
    4. Egy jénai tálat kiolaj azunk, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Beletesszük a káposzta harmadát, erre a húsos massza felét, majd a ismét a káposztát. Rákanalazzuk a tejföl felét, megszórjuk csomborral és kaporral, majd ráfektetjük a karajszeleteket, a darált húsos masszát, és a káposztával betakarjuk.
    5. Végül a tetejére rákanalazzuk a tejfölt, megrakjuk paradicsomkarikával, és beszórjuk zöldfűszerekkel. Hideg sütőbe toljuk, rátesszük a jénai tál tetejét, és 180 fokon 30 percig sütjük, majd további 20 percig pirítjuk. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

    MÉG TÖBB KÁPOSZTÁS RECEPT >>> 

    RAKOTT ÉTELEK >>> 

    TARTALMAS EGYTÁLÉTELEK >>> 

Megjegyzés

A rakott káposzta a magyar konyha jellegzetes étele, melyet leginkább savanyú káposztából készítünk. Én néhány éve édes nyári káposztából is gyakran készítem. Ez a recept kiadós, finom, akár ünnepi ételnek is tálalható. Nálunk nagy kedvenc!
Tipp: Ha energiaszegényebben szeretnénk elkészíteni, akkor a tejföl helyettesíthető joghurttal, kefirrel, illetve a zsemlemorzsa helyett használhatunk zabpelyhet is.

BiroSari
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetes
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes