Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyári linzertorta friss ribizlivel

6 5/5
60 perc
mester
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 23 cm ámérőjű piteformához:
  • A tésztához:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál hideg víz
  • A töltelékhez:
  • 2,5 dl házi sárgabaracklekvár
  • 20 dkg friss piros ribizli (szezonon kívül: ugyanennyi fagyasztott)
  • 5 dkg barna porcukor + 1 evőkanálnyi fehér
  • 1 tojásfehérje
  • 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
  • 3 dkg tört mandula
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2-3 dkg szeletelt mandula
  • A szóráshoz:
  • kb. 2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet és a keményítőt tálba szórom, belereszelem a hideg vajat, hozzáadom a cukrot és a citromhéjat – gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd hozzáadom az 1 evőkanál hideg vízzel elkevert tojássárgáját. Labdává gyúrom. 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe.

Közben leszemezgetem a ribizlit. A tojásfehérjéből félkemény habot verek, hozzáadom az 5 dkg barnacukrot és a fahéjat, keményre habosítom, majd óvatosan hozzáadom a lekvárt. Az egészet könnyű krémmé keverem.

A mandulaszeleteket zsiradék nélkül egy serpenyőben világosra pirítom. A tört mandulát a zsemlemorzsával és az 1 evőkanálnyi porcukorral összekeverem. Egy levehető aljú, cakkos szélű piteforma aljára sütőpapírt helyezek, széleit vékonyan kivajazom.

A pihentetési idő leteltével a tészta kb. 4/5-ét vékony, kerek lappá nyújtom úgy, hogy a sütőforma széleire is jusson tésztaréteg, kibélelem vele a sütőformát és visszateszem a frizsiderbe. A maradék tésztát összegyúrom, vékonyra nyújtom, 2 cm átmérőjű szaggatóval annyi virágot szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges.

A tésztalapot megszórom a mandulás zsemlemorzsával, rákenem a habos sárgabaracklekvárt, egyenletesen rászórom a ribizliszemeket, mandulaszeletekkel borítom, majd szépen sorban rábiggyesztem a kis tésztavirágokat.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt világosra sütöm. Még forrón gazdagon meghintem vaníliás porcukorral, de csak hidegen szeletelem fel. Másnap még finomabb!

Megjegyzés



További érdekességeket és fotókat Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss