Elkészítés: A lisztet és a keményítőt tálba szórom, belereszelem a hideg vajat, hozzáadom a cukrot és a citromhéjat – gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd hozzáadom az 1 evőkanál hideg vízzel elkevert tojássárgáját. Labdává gyúrom. 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe.
Közben leszemezgetem a ribizlit. A tojásfehérjéből félkemény habot verek, hozzáadom az 5 dkg barnacukrot és a fahéjat, keményre habosítom, majd óvatosan hozzáadom a lekvárt. Az egészet könnyű krémmé keverem.
A mandulaszeleteket zsiradék nélkül egy serpenyőben világosra pirítom. A tört mandulát a zsemlemorzsával és az 1 evőkanálnyi porcukorral összekeverem. Egy levehető aljú, cakkos szélű piteforma aljára sütőpapírt helyezek, széleit vékonyan kivajazom.
A pihentetési idő leteltével a tészta kb. 4/5-ét vékony, kerek lappá nyújtom úgy, hogy a sütőforma széleire is jusson tésztaréteg, kibélelem vele a sütőformát és visszateszem a frizsiderbe. A maradék tésztát összegyúrom, vékonyra nyújtom, 2 cm átmérőjű szaggatóval annyi virágot szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges.
A tésztalapot megszórom a mandulás zsemlemorzsával, rákenem a habos sárgabaracklekvárt, egyenletesen rászórom a ribizliszemeket, mandulaszeletekkel borítom, majd szépen sorban rábiggyesztem a kis tésztavirágokat.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt világosra sütöm. Még forrón gazdagon meghintem vaníliás porcukorral, de csak hidegen szeletelem fel. Másnap még finomabb!