Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyári konyhai higiénia - kerüld el a bacikat!

default user icon
MME
A nagy melegben a konyhában lévő baktériumok sokkal gyorsabban szaporodnak. Íme néhány tipp, hogy megakadályozd ezt a problémát!

A szalmonella vagy más baktériumok elkerülése érdekében nem árt ha jobban odafigyelsz a tisztaságra.

Nem kell egyből antibakteriális, fertőtlenítő tisztítószerekhez nyúlnod. Vizsgálatok kimutatták, hogy bár ragyogó tisztává varázsolhatod velük otthonodat, de az arra érzékenyeknél allergiát, ekcémát válthatnak ki.

Kutatási eredmények azt is bebizonyították, hogy az általános konyhai és fürdőszobai tisztítószerek tökéletesen alkalmasak az alapvető higiénia kialakítására, arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbbak mint a fertőtlenítő hatású szerek.

Kézmosás

Mivel a kezünk a legfőbb kórokozó-szállító, így nem árt ha nagy melegben napjában többször alaposan megmosod a kezed. Konyhai munka során mindig vedd le az ékszereidet, mert alattuk könnyedén megtelepedhetnek a bőrödön a baktériumok.

Tisztaság

A nedves törlőruhát azonnal terítsd ki száradni, majd jobb ha száradás után egyből a szennyesbe dobod és tisztát veszel elő. A konyharuhákat ilyenkor nem árt maximum két naponta mosni. A szemetes vödröt minden nap ürítsd ki, és ha szükséges mosd is ki.

Hűtőszekrény

A hűtőt ne állítsd 7 foknál magasabbra, és figyelj, hogy kicsit is sérült zöldség vagy gyömölcs ne kerüljön az épek mellé. Próbálj meg mindig mindent lezárt edényben tárolni, és  Környezetbarát természetes fertőtlenítő, ha hetente egyszer a hűtő belsejét ecetes vízzel áttörlöd.

Mosatlan

Bármennyire is lusta vagy, nyáron ne áztasd be az edényeket, mert az ételmaradék jól táplálja a baktériumok, csírák elszaporodását. Jobb, ha mindent azonnal elmosogatsz. Érdemes mindig a poharakkal kezdened, aztán a tányérokkal, evőeszközökkel és a végére hagyd a zsíros tálakat, lábasokat. A legokosabb az lenne, ha a poharakhoz külön mosogatószivacsot használnál! Nyáron ha lehet, mindig csak folyóvízzel mosogass, így megakadályozhatod, hogy a baktériumok egyik eszközről a másikra vándoroljanak.

Külön-külön

Soha ne használd ugyanazt a kést és vágódeszkát a zöldségekhez és a húshoz. Jobb ha e célból fenntartasz két deszkát és két külön kést. Használat után pedig mindig alaposan mosd el őket!

Ezek is érdekelhetnek