Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyári folyadékpótlás - nemcsak italokkal

A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is. Egy egészséges, felnőtt embernek úgy 1,5-2 literre van szüksége naponta. Nem árt figyelembe venni, hogy a szervezet víztartalma a korral előre haladva egyre csökken, és a kiszáradásra leginkább a gyerekek és az idősek érzékenyek.

A folyadékfelvétel és -leadás az egészséges szervezetben egyensúlyban van. Az egyensúlyi állapotot számos tényező befolyásolja, mint például nehéz fizikai megterhelés, sporttevékenység, izzadás (napozás, szauna), de az éghajlat, a külső hőmérséklet, és bizonyos állapotok (láz, hasmenés, hányás) is.

A nyári nagy melegben különösen nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok - így a napozás, a kirándulás, vagy a túrázás - megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. A gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a tej azon kívül, hogy szerepet játszanak a folyadékpótlásban, vitaminokat, energiát, szénhidrátot, valamint a tej esetében fehérjét és zsírt is tartalmaznak.

Az alkohol, ha halmazállapotát tekintve folyadék is, nem alkalmas folyadékpótlásra. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása nyaralás alatt általában intenzívebb, mint a hétköznapi élet során, hiszen ilyenkor mindenki próbál egy kicsit kikapcsolódni, pihenni, és másnap egyébként sem kell menni dolgozni.

Érdemes azonban tudni, hogy az alkohol nemhogy segít a folyadékpótlásban, hanem ennek ellentéteként, folyadékot von el a sejtektől. Többek között ennek a következménye a másnapi fejfájás. Tehát, ha alkoholtartalmú italokat fogyasztunk a megnövekedett folyadékszükséglet biztosításáról is gondoskodni kell. A legjobb módszer erre, ha egy-egy pohár alkoholtartalmú ital közé egy pohár ásványvizet is beiktatunk. Ha valaki mégis másnaposan, fejfájással kelne fel, érdemes az aznapra tervezett napozást kihagynia, és bőséges mennyiségben vizet, ásványvizet innia, hogy a szervezet egyensúlya helyreálljon.

Alternatív folyadékbevitel

Az italokon kívül vannak olyan ételcsoportok is, amelyek folyadéktartalma jelentős. Ide tartoznak elsősorban a levesek, valamint a főzelékek, mártások. A levesek a magyar táplálkozási szokásokat figyelembe véve fontos szereplői az étkezésnek, sokféle alapanyagból, hidegen, vagy melegen fogyasztva, változatos elkészítési módokkal szerepelnek táplálkozásunkban. Alapanyagtól függően változik az energia- valamint a tápanyagtartalmuk.

Nyáron általában a hidegen is fogyasztható gyümölcsleveseket részesítjük előnyben, ami tartalmazhat idényszerű gyümölcsöket - meggyet, cseresznyét, málnát, epret, őszibarackot - vagy befőtteket, illetve konzerv gyümölcsöket is. Ezek a levesek amellett, hogy segítenek az elvesztett folyadékot pótolni, a nagy melegben még frissítőleg is hatnak.

Leveshívőknek ajánljuk válogatásunkat >>>

 

Lássunk néhány receptet!
 
Gazpacho, a spanyol zöldségleves

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 240 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet szendvicskenyér
1 gerezd fokhagyma
3 ek. szívbarát margarin (pl. Flora)
1-1 zöld, sárga, piros húsú paprika
1 salátauborka
1 fej vöröshagyma
40 dkg paradicsom
1 ek. fehérborecet

Előkészítés: Kis kockákra vágunk 5 szelet szendvicskenyeret. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. Felolvasztunk 2 evőkanálnyi margarint, belekeverjük a fokhagymát, a kenyérkockákat, és 30 percig állni hagyjuk. Közben a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk.

Elkészítés: Mindhárom paprika húsának harmadát, az uborka és a hagyma harmadát is kis kockákra vágjuk, és hidegre tesszük. A maradék zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a vajba áztatott kenyérrel turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük. Az ecettel, sóval, borssal fűszerezzük, és kb.egy órára hidegre tesszük. A maradék három szelet kenyeret apró kockákra vágjuk. Felolvasztjuk a maradék margarint, és megpirítjuk benne a kenyérkockákat. Sóval, borssal ízesítjük. A jól lehűtött levesre szórjuk a félretett zöldség-, és kenyérkockákat, és tálaljuk.


Vörösboros meggyleves

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 377 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg meggy
2 dl vörösbor
1 citrom leve
10 dkg cukor
5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 dl tejszín
1 tojássárgája

Előkészítés: A meggyet megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Lecsepegő levét felfogjuk.

Elkészítés: A kimagozott meggyet saját levével, a vörösborral, 1 liter vízzel, a citromlével és a cukorral feltesszük főzni. Amikor felforrt, beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat, és felforraljuk, majd ezeket a fűszereket eltávolítjuk belőle. (Ha fahéjat kis darabokra törjük és a szegfűszeggel együtt teatojásban tesszük a főzőlébe, könnyebben el tudjuk távolítani.) A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, és lassan, állandó keverés közben rámerünk a levesből. (Ha a hideg tejszínes keveréket beleöntjük a forró levesbe, kicsapódik. Ezért kell először kevés meleg lével elkeverni!) Ezt visszaöntjük a többi leveshez és felmelegítjük. Forralni már nem szabad! Ha kihűlt, hűtőszekrényben jól lehűtjük, és hidegen tálaljuk. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.


Bazsalikomos uborkaleves

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 278 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
1 kígyóuborka
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ág bazsalikom
1 ek. margarin
20 dkg natúr szendvicskrém
1 ek. liszt
7 dl zöldségleves, kockából 
2 ek. citromlé
3 dkg fenyőmag

Előkészítés: Az uborkát megmossuk, harmadát levágjuk, félretesszük. A maradékot meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A bazsalikomot leöblítjük, az egyik ág leveleit összetépkedjük.

Elkészítés: Felforrósítjuk a margarint, 5 percig pirítjuk benne hagyma-, a fokhagyma- és az uborkakockákat. Hozzáadjuk a szendvicskrémet, és rászórjuk a lisztet. Fokozatosan hozzákeverjük a zöldséglevet, és 10 percig forraljuk, majd belekevrjük az összetépkedett bazsalikomleveleket. Az uborkás levet botmixerrel pürésítjük, sóval, borssal és a citromlével ízesítjük. A levest hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. A fenyőmagot zsiradék nélküli serpenyőben  megpirítjuk, majd azonnal tányérra borítjuk. A félretett uborkadarabot nagyon vékony karikákra vágjuk/reszeljük. A levest a fenyőmaggal, az uborkaszeletekkel és a maradék bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.


Gyömbéres sárgadinnyeleves

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 210 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sárgadinnye
1 nagy diónyi friss gyömbérgyökér
1 ek. citromlé
2 tk. cukor
1,2 dl tejszín vagy natúr joghurt
2 szál snidling

Előkészítés: A dinnyét kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát kikanalazzuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A snidlinget apróra vágjuk.

Elkészítés: A dinnyehúst a reszelt gyömbérrel (ízlés szerint használhatunk valamivel többet is), a citromlével, a cukorral, egy csipet sóval turmixgépben vagy botmixer segítségével pürésítjük. A dinnyepürét leveses tálba ötjük, és a hűtőszekrényben, kb. egy óra alatt jó hidegre lehűtjük. A lehűlt lében alaposan elkeverjük a hideg tejszínt (vagy joghurtot). Kóstolás után, ha szükséges, adunk még hozzá egy kis sót és citromlét. A levest hűtött tálkákban szétosztjuk, és a snidlinggel megszórva tálaljuk. 

További "napfényes" témákat találsz a Mindmegette Gasztrovakációóó rovatában >>>

Ezek is érdekelhetnek