Nyári fejtettbab-főzelék

Hozzávalók

  • Hozzávalók 1,5 literhez:
  • 50 dkg fejtett bab (nettó súly)
  • 1-2 babérlevél
  • 1 közepes vöröshagyma finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
  • 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld aprítva
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 bő evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • kevés őrölt feketebors
  • cukor ízlés szerint
  • ecet ízlés szerint

Elkészítés

    Elkészítés: A babot feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, babérral, sóval ízesítjük, és addig főzzük, amíg puha nem lesz (kb. 30 perc).

    Közben a zsiradékból a liszttel piros rántást készítünk, benne megpirítjuk előbb a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, és kikeverjük a hideg tejföllel és egy kevés hideg vízzel, majd hozzáadjuk a főzelékhez.

    Újraforrásig folyamatosan kevergetjük, közben sózzuk, borsozzuk, cukorral, ecettel ízesítjük, beleadjuk az aprított petrezselymet, pár perc alatt takarékon készre főzzük.

    Feltétnek tetszőlegesen sült kolbászt, virslit, tükörtojást vagy egyéb ízlésünk szerinti feltétet adunk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Müllek Zita 5 évvel ezelőtt
Nagyon finomra sikeredett, de én még megspékeltem két kocka Maggi füstölt ízű kockával - miután 1 kg babból csináltam - és feledékeny létemre, ill. akárhányszor veszem a tejfölöket, valami csoda folytán el-kifogynak a hűtőből, ezért kénytelen voltam 2,8-as tejjel helyettesíteni, de hál istennek így is finom lett. Azt hiszem, hogy ételekkel mindíg jó játszani, variálni, \"kreálni\" mert mindíg új és finom ízek jönnek ki az alkotásból. Aki megrögzötten azt akarja enni amit évtizedeken keresztül, azoknak meg nem kell tudni, hogy a kiskukta gazdasszony miből hozta össze, elég az, ha utánna azt mondja: \"hű de jól laktam!\" Ez többet ér mindennél!

Hasonló Receptek

Magazin