Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Novemberi gasztroprogramok

Bár novembernek egyértelműen a ludak a főszereplői, azért másoknak is jut a rivaldafényből. A novemberi gasztroesemények között tortakiállítás, whisky-show és halfesztivál is várja az érdeklődőket.

2014. november 07-09. Márton napi bor- és gasztrofesztivál, Budapest
Ismét izgalmas ízkalandokat ígér a Hotel Gellért, a már megszokott Márton napi bor- és gasztrofesztiválján. A Gellért gasztrorendezvényei korábban is kitűntek a bor- és libaételek egymást érő seregszemléinek sorából, ez már idén is szinte elvárás. Nem is fogunk csalódni, hisz túl azon, hogy ez alkalommal egy helyen végigkóstolhatjuk a legjelesebb konyhákat vivő vidéki szállodák ételeit, egy igazán különleges eddig még sehol nem tapasztalt gasztroélményt is kínál a Gellért: elsőként a szállodák között „lakosztályétteremként” megnyitja a nagyközönség körében azt az apartmantjánt, mely a legszebb kilátást mutatja a fővárosra, és amelyben eddig legjelesebb vendégei szálltak meg.
www.borfesztivalgellert.hu

2014. november 07-09. Márton-napi libalakoma Egri Borcsillagokkal, Debrecen
A rendezvény ingyenes programjai Debrecen és Eger városának, valamint a Barabás étterem szervezésében valósulnak meg. Márton napja alkalmából Debrecen Kossuth terén hagyományőrző libaételek és kiváló minőségű egri borok csalogatják a látogatókat. A gasztronómiai fesztiválon számos egri borászat borkülönlegességeit és újborait lesz lehetőség megkóstolni, és a magas színvonalú gasztronómián felül rengeteg szórakoztató színpadi program, koncertek és gyerekprogramok szórakoztatják a látogatókat.
www.barabasetterem.hu

2014. november 07-09. Szolnoki csokoládéfesztivál, Szolnok
A világ minden tájáról érkező csokoládékülönlegességek, csokis kóstolók, csokigyár, csokimozi, kiállítás, vásár, bemutatók - minden, ami csoki. Szeretettel várnak kicsiket, nagyokat, édesszájúakat, csokiimádókat, érdeklődőket a csokoládéfesztiválon.
www.agoraszolnok.hu/rendezvenyeink/aktualis/453-

2014. november 07-09. Márton napi pálinkafesztivál, Siófok
A szürke, novemberi hétköznapokból egy színes, szívet-lelket melegítő pálinkamustrára és kulturális programsorozatra csábítja a város az embereket. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit november közepén a Fő téren."A Szent Márton nap jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkor híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap, és ekkor jártak le hajdanán a munkaszerződések. Kezdődhet a vigasság, a püspökfalatról azonban nem illik elfeledkezni”.
www.siofok.hu

2014. november 07-09. Szegedi mangalicafesztivál, Szeged
A rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. Az érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól vehetik meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár.
www.mangalicafesztival.hu

2014. november 08. Szent Márton-napi Vigasság, Hollókő
Szent Márton legendás csodatételének felelevenítése, középkori és libás játékok, vitézi bemutatók, párviadalok. Az ide látogatók a szervezők vendégei lesznek teára, forralt borra és zsíros kenyérre. A vendéglátóhelyek libából készült finomságokkal készülnek a falu védőszentjének napján.
www.holloko.hu

2014. november 08. Szent Márton-napi borünnep, Noszvaj
Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás.
www.noszvaj.hu

2014. november 08. Szent Márton Újborfesztivál és Libator, Szentendre
Ezen a napon, a szenthez kapcsolódó hagyományok mellett a főszerep az őszi asztal csemegéi és tevékenységei. Ünnepi és mindennapi hagyományos és rendhagyó finomságok készülnek a Skanzen épületeinek konyháiban, amelyek megkóstolhatóak, és a Skanzen receptje alapján otthon is könnyen elkészíthetőek. A Skanzen szobáiban, ahol a meleget a rakott sparhelt, a kemence vagy éppen a szemes kályha adja, zenét, meséket és régi történeteket hallgathatnak az érdeklődők. Az ügyes kezűek pedig a régi emberek időtöltését felidézve petróleumlámpa fényénél, egymással beszélgetve végezhetik a közös munkákat, a tollfosztót, a hímzést vagy éppen a foltozást, ruhák javítását.
A múzeum Márton napi programján nem maradhat el a Jászárokszállási fogadóban elfogyasztható libacomb és az ízletes újborok sem.
www.skanzen.hu

2014. november 08. Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyháza
A liba és az újbor ünnepén a közönség számos libás ételt (ludas kása, libatepertő, libazsíros kenyér, sült libazúza és természetesen libacomb, meg amit egyáltalán libafeldolgozásban el lehet képzelni) megkóstolhat, sok olyan tréfás vagy komoly bemutatón és vetélkedőn vehet részt, amely a libához kapcsolódik (liba szépségverseny, tollfosztó, libahajtó-verseny stb.). Megízlelhetik különféle borvidékek jeles borfajtáit, a bodnárok mesterfogásait is tanulmányozhatja a közönség. A népművészeti kirakodóvásár és a kézműves foglalkozások a közönség minden rétegét igyekeznek megszólítani.
www.muzeumfalu.hu

2014. november 08. Whisky Show, Budapest
A Whisky Show célja, hogy immár hagyományt teremtve, negyedik alkalommal is lehetőséget biztosítson a hazai whisky-kultúra elmélyítésére. A legkiválóbb skót kevert és maláta whiskyk, az ír és amerikai whiskey-k, valamint a kanadai, japán és egyéb ''egzotikus'' whisky különlegességek gyártói és hazai forgalmazói biztosítanak lehetőséget az érdeklődőknek, hogy rengeteg márka és évjárat italait kóstolják, vásárolják. A kiállításon közel 200 különböző whisky, illetve konyak, rum calvados, armagnac vesz részt. A rendezvény keretein belül lesznek autentikus whisky kóstoló előadások és látványos koktél-verseny is.
www.whisky-show.hu

2014. november 08-09. Sütnicake Sütemény és Tortafesztivál, Budapest
Két napra igazi desszertszalonná alakul az Iparművészeti Múzeum gyönyörű aulája.  Az első Sütnicake Sütemény és Tortafesztivál megrendezésével a szervezők olyan eseményt szeretnének életre hívni, ahol hazánk legjobb cukrászatai, cukrászai mutatják be termékeiket, kreatív alkotásaikat a látogatóknak. A fesztivál ötlete abból az elgondolásból született, hogy hazánkban számos gasztro-tematikájú rendezvény közül választhatunk, mégis hiányzik egy elsősorban süteményeket és tortákat reprezentáló esemény. A rendezvényen és a versenyen közel 30 kiállító vesz majd részt, köztük lesznek a legnagyobb hazai cukrászatok ugyanúgy, mint az új, kisebb kézműves cukrászati manufaktúrák. A szervezők szándéka, hogy ez az esemény hazánk első számú, Sütemény és Torta rendezvénye legyen, melyet hagyományosan minden évben megrendeznek. A fesztiválon a hagyományos sütemények mellett cupcake-ek és tartelette-ek, brownie-k, cake popok, macaronok, torták várják majd az édesszájúakat, hogy megkóstolják vagy hazavihessék őket.
Az első esemény témája és arculata: Alice Csodaországban. Ehhez a témához kapcsolódik a szakma és az amatőr cukrászok számára kiírt tortadesign-verseny témája is. A rendezvény előtti napon rangos zsűritagok segítségével megválasztják majd a győztes tortát is, a verseny legjobb alkotásait a szervezők kiállítják, és a rendezvény teljes ideje alatt megtekinthetőek lesznek. 
www.sutnicake.hu

2014. november 14-16. Disznótoros kolbászfesztivál, Budapest
A szervezők Budapestre hozzák az eredeti, hagyományőrző disznótoros hangulatot. A rendezvény kifejezetten hagyományőrző jellegű, gasztrokulturális csemege lesz. A rendezvény mindhárom napján reggeltől sötétedésig családi és felnőtt programok sokasága várja a látogatókat a 100.000 négyzetméternyi rendezvényterületen. Sötétedés után kezdődhet az éjfélig tartó mulatság! A látogatók a rendezvényen nosztalgiázhatnak, és kipróbálhatják, hogyan mulattak az előző generációk. A Disznótoros Kolbászfesztiválon óriási háztáji vásárt is rendeznek: bor utca, pálinka utca, kézműves utca, népművészet utca és kolbászfalu várja a vendégeket. Minden rendezvénynapon élő disznóvágás (vér- és malacvisítás-mentes) és húsfeldolgozás bemutatók lesznek - az esti programok nyitányaként.
www.kolbaszfeszt.hu

2014. november 15. Nemzetközi hurkatöltő fesztivál, Tápiószentmárton
Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére több napos programot rendeznek (borszentelő, generációk találkozója, sportprogramok, örömzene, stb.). Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál is. A fesztivál célja a hagyományos falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra őrzése.
www.sportcsarnok.extra.hu

2014. november 15. Márton-napi Vigasság és Tökfaragó Verseny, Badacsonytomaj
Örstől Tördemicig közhírré tétetik, hogy folyó év november havának 15. napján a badacsonytomaji templom előtt megkezdődik Márton napi vigasságunk. Készüljön a vidék apraja-nagyja, magányos kószája, családja és cimborasága. Lesz megint újbor áldása és boroshordó csapra verése, az újbor kóstolása, házi libazsíros kenyér és pogácsa, must, zene-bona és sült gesztenye is!
www.badacsonytomaj.hu

2014. november 15-16. Garda fesztivál, Tihany
Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. A második napon persze az elmaradhatatlan halászlé- és halételfőző verseny fűszerezi be az őszi hétvégét – emellett halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat a kétnapos rendezvényen.
www.tihany.hu

2014. november 15-16. Forralt bor fesztivál és gasztronómiai vásár, Örkény
Az idei örkényi vásáron ismét nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a koncertekre, illetve a szombati napon ludaskásafőző programokkal is készülnek. A hétvége folyamán a látogatók szavazatai alapján eldől, ki nyeri a 2014-as év forralt bora címet, illetve ki készíti 2014 legjobb ludaskásáját. Belépőjegy nélkül lehet megtekinteni a Kézműves Magyar Ízek kiállítóit, a borászokat, a kézműves vásárt, illetve minden más kiegészítő program, illetve sztárfellépők műsorának megtekintése ingyenes.
www.forralborfesztival.hu

2014. november 17-23. Morva gasztronómia napok, Holiday Inn Budapest-Budaörs
„A szeretethez a gyomron keresztül vezet az út” – vallja az egyik legismertebb cseh közmondás. A szíveket nyitó kulcs tehát a tányérban hever és persze a söröspohárban is.
2014. november 17-23.  között a Holiday Inn Budapest-Budaörs szálloda Sindbad éttermében a brnoi Holiday Inn szálloda két séfjének közreműködésével valódi morva ízeket kóstolhatnak: kulajda, sültek krémmártással, morva kacsasült,  őzcomb csipkebogyószósszal,  és persze knédli minden mennyiségben és formában…
Cím:  2040 Budaörs, Agip u. 2.
Asztalfoglalás: 06 (23) 50 40 20
www.hibudhotel.hu

2014. november 22. Vonyarcvashegyi disznóvágás és kolbásztöltő verseny, Vonyarcvashegy
A hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítik fel a szervezők a régi falusi disznóvágásokat. A vendégek a napot házi pálinkával kezdik, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, amelyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire hagymán pirított friss vért, resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak fel. A rendezvény vendégei a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.
www.vonyarcvashegy.hu

2014. november 23. Vonyarcvashegyi süteménysütő verseny, Vonyarcvashegy
A rendezvény célja a különböző házi sütemények bemutatása, megismertetése, a nagymamák féltve őrzött receptjeinek megmentése, és a régi, valamint disznóvágással kapcsolatos sütemények megkóstolása.
www.vonyarcvashegy.hu

2014. november 29-30. Újbor- és sajtfesztivál, Budapest
Az Újbor- és sajtfesztiválon tartják a Magyarországi Borrendek országos találkozóját, a legjobb hazai pincészetek kínálatából választhatnak a látogatók. A kétnapos rendezvény keretében megrendezik a magyarországi újborok felismerő-bajnokságát. Ezúttal sem csak a szakértők nyilváníthatnak véleményt a borokról és sajtkülönlegességekről. A látogatók döntése alapján ítélik oda a legfinomabb újbor és sajt közönségdíját.
www.ujboressajtfesztival.hu

2014. november 29-30 Szezonnyitó böllérfesztivál, Miskolc
Szezonnyitó Böllérfesztivál már második alkalommal, Borsodi Tepertősütő Versennyel, az Abaúji Forralt Italok és Meleg Ételek hétvégéjén! A disznóvágás hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gasztronómiai rendezvényen, amelyet színes családi programok és koncertek kísérnek.
www.miskolc.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss