Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Novemberi gasztroprogramok

A november egyértelműen a libatorok és az újbor hónapja, így sokfelé lesznek újbort ünneplő fesztiválok, és libapecsenyét is kóstolhatunk az ország szinte minden pontján. Emellett lesz hurkatöltés, forraltborozás, pálinkázás és a nemzetközi konyha fogásaival is megismerkedhetünk.

2012. november 09-11. Márton-napi pálinkafesztivál, Siófok
A szürke, novemberi hétköznapokból egy színes, szívet-lelket melegítő pálinkamustrára és kulturális programsorozatra csábítanak Siófokra. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit november közepén a Fő téren. A rendezők és kiállítók mindenre felkészültek, csapra verik majd a hordókat, felsorakoztatják a pálinkás butykosokat, ropogósra sütögetik majd a finom húsokat, leszervezték a gondosan kiválogatott fellépő zenészeket és most várnak türelmesen. Várják a betérő, szomjas, éhes, felüdülni vágyó vendégeket, hogy bearanyozzák a kikapcsolódás óráit. A sütőkben pedig várni fogják a közönséget a hízott libák, hogy senki ne maradjon éhesen, ha – egy-két kupica pálinka után - megjönne az étvágya.
www.siofokportal.hu


2012. november 09-11. Mangalicafesztivál, Szeged
A város központjában lévő, kifejezetten forgalmas tér kiváló helyszín a karácsonyi vásárok és advent beköszönte előtt egy újabb sikeres rendezvény megtartására, összekötve a Márton-nappal és a közelgő adventi időszakkal. A szegedi rendezvény a minőségi magyar termékek, a személyesen jelen lévő mangalicatenyésztők és őstermelők, a kiváló magyar borok és pálinkák, az egyedi magyar kézműves termékek lelőhelye, s egyben az őszi rendezvényszezon záró és a téli rendezvények nyitó fesztiválja, amikor mindenki újra feltöltheti a kamráit a karácsony előtti időszakban.
www.mangalicafesztival.hu


2012. november 09-11. Márton-napi libalakoma Egri Borcsillagokkal, Debrecen
A negyedik Márton-napi Libalakoma az Egri Borcsillagokkal ingyenes programjai Debrecen és Eger városának, valamint a népszerű Barabás étterem szervezésében valósulnak meg. Márton napja alkalmából Debrecen Kossuth terén hagyományőrző libaételek és kiváló minőségű egri borok csalogatják a látogatókat. A gasztronómiai fesztiválon számos egri borászat borkülönlegességeit és újborait lesz lehetőség megkóstolni, és a magas színvonalú gasztronómián felül rengeteg szórakoztató színpadi program, koncertek és gyerekprogramok szórakoztatják a látogatókat.
www.barabasetterem.hu


2012. november 09-11. Márton-napi libalakoma, Hajdúszoboszló
Az őszi fesztivál két kiemelt szereplője az újbor és a libából készült ételek. A tavalyi rendezvény vendégeinek a különböző libás finomságok közül a pirosra sült, omlós és roppant finom libacomb ízlett a legjobban. A fesztivál idei kínálatában is különleges ételkreációk várják majd a látogatókat. A program hagyományteremtő jelleggel kerül megrendezésre, így minden évben Márton-nap idején várja majd a Hajdúszoboszlóra érkezőket.
www.hajduszoboszlo.hu/marton-napi-libalakoma


2012. november 09-11. Márton-napi borfesztivál a Gellértben, Budapest
A fesztivál 2012-es szlogenje: "... avagy sok lúd disznót győz?", a kérdés megválaszolását pedig a vendégekre bízzák a szervezők egy különleges vasárnapi ebéden. A hagyományos Márton-napi libaételek mellett ugyanis még erőteljesebben jelenik majd meg a méltán híres mangalica. Színesítik a programot az ország top 25 séfjének receptjeit felvonultató, "A Mangalica" c. könyv bemutatójával, és két napon át két híres-neves borvidék egy-egy top éttermének vendégszereplésével.
www.borfesztivalgellert.hu


2012. november 10-11. Szent Márton-napi újbor ünnepe, Pápa
Szent Márton-napi vigadalom és újbor ünnepe Pápán, az Esterházy-kastély udvarán. Tradicionális magyar, libából készült, ízletes ételekkel, finom borokkal, színes, érdekes programokkal várja kedves vendégeit.
www.esterhazykastely.papa.hu


2012. november 10. Múzeumok őszi fesztiválja: Márton-napi libaságok, Balatonkenese
Hagyományosan a Márton-naphoz legközelebb eső szombaton a Kenesei Ősz programsorozat keretében kerül megrendezésre Márton-napi Libator a Közművelődési Intézmény nagytermében. A délután során sokat hallhatnak e nemes szárnyasról, s természetesen számos formában bele is kóstolhatnak az érdeklődők.
www.balatonkenese.hu


2012. november 10-11. Szent Márton újborfesztivál és libator
A csípős hidegben a programokat a múzeumi épületek belső tereiben tartják, ahol a rakott tűzhelyekben, búbos kemencékben, szemes kályhákban lobogó tűz melege mellett jólesik hallgatni a tollfosztó meséit és kóstolni a különböző receptek szerint készült libás ételekből, amelyek mellé hazai borászok kézműves újboraikat ajánlják. A kézműves tevékenységek témái az őszhöz és a libához kapcsolódva mind megjelennek a két nap során: madáretető, kenőtoll, zokniliba, gesztenye figura és ujjbáb készítésére lesz lehetőség. Akik pedig a borozgatás után táncra perdülnének, keressék fel a legközelebbi pajtát, ahol járhatják a csűrdöngölőt, lesz táncház-etikett, valamint népi hangszerkészítés bemutató. Az állattartó tanyán megrendezik a szárnyas kétlábú jószágok parádéját, fókuszba kerülnek a libák, de a játékos kérdésekre válaszolva lehetőség nyílik közelebbről megismerni a tanya minden lakóját. A két nap során a Márton-napi búcsú szokásai is megelevenednek a Skanzen portáin.
www.skanzen.hu


2012. november 10-11. Tihanyi gardafesztivál, Tihany
Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körben a földbe szúrják, és parázson megsütik. A második napon persze az elmaradhatatlan halászlé- és halételfőző verseny fűszerezi be az őszi hétvégét - emellett halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat a kétnapos rendezvényen.
www.tihany.hu


2012. november 10. Szent Márton-napi borünnep, Noszvaj
Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás.
www.noszvaj.hu


2012. november 17. Nemzetközi hurkatöltő fesztivál, Tápiószentmárton
Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére több apos programot rendeznek (Borszentelő, Generációk találkozója, Sportprogramok, Örömzene, stb.). Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál is. A fesztivál célja a hagyományos falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra őrzése.
www.sportcsarnok.extra.hu


2012. november 23. Vonyarcvashegyi süteménysütő verseny, Vonyarcvashegy
A rendezvény célja a különböző házi sütemények bemutatása, megismertetése, a nagymamák féltve őrzött receptjeinek megmentése, és a régi, valamint disznóvágással kapcsolatos sütemények megkóstolása.
www.vonyarcvashegy.hu


2012. november 23-24. Böllérfesztivál, Miskolc
Szezonnyitó böllérfesztivál Miskolcon tepertősütő versennyel, az abaúji forralt italok és meleg ételek hétvégéjén! A fesztivál kísérőrendezvénye a Zempléni kézműves és kirakodó vásár. A gasztronómiai rendezvényen a disznóvágás hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyet színes családi programok és koncertek kísérnek.
www.vasarokfesztivalok.eoldal.hu


2012. november 23-25. Ízek és borok – nemzetek konyhái és borai, Budapest
Különböző nemzetek ízei és kiváló magyar borok várják a Budapesti Vásárközpontban az érdeklődőket az Ízek és borok kiállításon, ahol kulturális programok és koncertek is szórakoztatják a vendégeket este 10-ig. Megkóstolhatjuk különböző nemzetek ételspecialitásait, ízelítőt kaphatunk hazánk 20 vezető éttermének kínálatából, belekortyolhatunk kiváló magyar borokba és pálinkákba, ötleteket meríthethetünk, hogy mi kerüljön az asztalra az ünnepek alatt.
www.borokesizek.hu


2012. november 23-25. Téli forralt bor fesztivál és kézműves magyar ízek országos szabadtéri nagyvására, Örkény
A történelmi borvidékek képviselői vonultatják fel forralt borkülönlegességeiket. Ezek után már bizonyosan jobb hangulatban, kevésbé vacogva tévedhetünk el a „gőzölgő bódék” felé.
A séta során az ugyancsak kedvelt és mára már újra hírnevet szerző kézműves magyar ízek között barangolhatnak a vendégek. A csokoládéktól a kolbászokon át a dióig bemutatják a szervezők a  kézműves élelmiszereket a nagyérdemű részére. Mindamellett, hogy a szervezők a kézműves ízek széles spektrumát mutatják be, egyben országos vására is lesz ez a megjelenő termékeknek.
www.fesztivalmestersegek.hu


2012. november 24. Szennai hurkafesztivál, Szenna
Hatodszorra kerül megrendezésre az Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat utolsó állomásaként a Szennai Hurkafesztivál, ami az idei évben is nagy számmal vonzza a hagyományos disznótorok elmaradhatatlan termékének, a hurkának kedvelőit. A szervezők november végén Szennába várják a hagyományos disznótorok elmaradhatatlan termékének, a hurkának a kedvelőit. A versenyzők a helyszínen mérik össze tudásukat hurkakészítésben, nyársdugó-vers szavalásban. Kiderül az is, mely településünkön él az a böllér, aki a leggyorsabb hurkatöltőnek mondhatja magát.
www.szenna.hu


2012. november 24-25. Magyarországi újbor- és sajtfesztivál, Budapest
A fesztivál több érdekes programjával együtt lehetőséget teremt arra, hogy a nagyközönség és a szakmai látogatók megismerhessék Magyarország borvidékeinek és tájainak legkiválóbb újborait és ízletes sajtjait. A vendégek személyesen találkozhatnak a termelőkkel, és szakmai tájékoztatást kaphatnak az újborok és a sajtok készítésének mesterfogásairól. Kiváló díjnyertes borokat és sajtokat kóstolhatunk a rendezvény során.
www.ujboressajtfesztival.hu

Ezek is érdekelhetnek