Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Novemberi gasztroprogramok

A november gasztronómiai szempontból a libák hónapja. Szent Márton napjának tájékán szinte minden magára adó étterem, falu, község és város rendez valamilyen liba-napot, ahol a pecsenyéktől kezdve a tollfosztásig minden előfordul, ami liba. S ha elteltünk a sültekkel, akkor a hónap másik üdvöskéjével az újborral le is öblíthetjük.

2011.11.02-13. Szent Márton ünnep, Szombathely
A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket. A november első hétvégéjén Szent Márton-napi nagyvásárral kezdődik a Szent Márton Hét, amely Szombathelyen és szűkebb környékén, a város meglévő egyházi kezelésű és világi kulturális, valamint művészeti intézményeiben sokszínű programokkal várja az érdeklődő nagyközönséget.
www.szombathely.hu

2011.11.05-06. Tihanyi gardafesztivál, Tihany
Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. A második napon persze az elmaradhatatlan halászlé-, és halételfőző verseny fűszerezi be az őszi hétvégét - emellett halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat a kétnapos rendezvényen.
www.tihany.hu


2011.11.11-13. Márton-napi pálinkafesztivál, Siófok
A fesztivál szervezői a szürke, novemberi hétköznapokból egy színes, szívet-lelket melegítő pálinka mustrára és kulturális programsorozatra csábítják a vendégeket. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit november közepén a Fő téren. "A Szent Márton nap, november 11., jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkor híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap, és ekkor jártak le a munkaszerződések. Kezdődhet a vigasság, a püspökfalatról azonban nem illik elfeledkezni." Mi is az a száraz próba és milyen a tökéletes pálinkáspohár? Miért pont Szent Mártonhoz kapcsoljuk a ludat? Ezeket a hasznos információkat tudhatja meg, és fedezhet fel új ízeket az ország legjobb pálinkaforgalmazóitól az, aki kilátogat a Siófoki Márton Napi Pálinka Fesztiválra.
www.siofokportal.com


2011.11.11-13. Márton-napi vigasságok, Bogács
A bor és a gasztronómia ünnepén egész napos kirakodóvásár, hagyományos népi portékák vására várja az érdeklődőket. Emellett lesz újbor bemutató és kóstoló, valamint a borosgazdák által készített liba ételek kóstolója.  Óriásbográcsban készülnek tájjellegű ételek. A Szent Márton Borlovagrend közgyűlésére is sor kerül, s hogy le lehessen mozogni a kalóriákat táncház is várja majd az érdeklődőket.
www.bogacs.hu

2011.11.12. Nemzetközi hurkatöltő fesztivál, Tápiószentmárton
Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére több napos programot rendeznek a szervezők. Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye VII. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál. A fesztivál célja a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra megőrzése. A szervezők felelevenítik a hagyományos disznótorok hangulatát, az érdeklődők megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát.
A hurkatöltő verseny résztvevői három kategóriában mérhetik össze gasztronómiai kreativitásukat. Készíthetnek fehér hurkát, véres hurkát és hurkakülönlegességeket. Neves zsűri értékeli a versenyben résztvevő csapatokat, hetedik éve a zsűri elnöke Németh József, aki a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság Elnöke, Venesz-díjas chef.
Hogy a gyerekek se unatkozzanak, számos gyermekprogrammal várjuk a családosokat is.
www.sportcsarnok.extra.hu


2011.11.12. Borfujtó Szent Márton nap, Ópusztaszer
Az utóbbi időkben egyre népszerűbb ez a lúdhoz és az újborhoz kötődő ünnep. Ínycsiklandó falatokkal, vidám együttléttel búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a skanzen Márton-napi vigasságában. A rendezvény keretében a Szent Vince Borrend átadja a „Csongrád megye Év Borásza”- díjat az arra legméltóbbnak. Az érdeklődők finomabbnál finomabb borokat is kóstolgathatnak ezen a napon.
www.opusztaszer.hu

2011.11. 12. Márton-nap, Szigliget
Szigliget is ünnepséggel köszönti Márton napot. A program 10.00 órától kezdődik, misével, a Szent Márton nevét viselő Várkápolnában. Napközben gasztronómiai és kulturális programok várják az érdeklődőket a település vendéglátóegységeiben.
www.szigliget.hu


2011.11.12. Márton-napi vigasságok, Zalaegerszeg
A nyári fesztiváljaink után, amelyeket a hangos, színes, vásári forgatag, a kézműves programok, a néptáncbemutatók jellemeznek, most ismét a múzeumba invitálják a vendégeket a szervezők. Ezúttal az ősz áll a programok középpontjában. A Márton nap alkalmával őszi finomságokkal, tesz-vesz munkákkal, játékokkal töklámpás faragással, liba ételekkel, sült gesztenyével, forralt borral és a már megszokott jó hangulattal várják a látogatókat.
www.zmmi.hu


2011.11.12. Újbor ünnepe Szent Márton napján, Noszvaj
Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás.
www.noszvaj.hu


2011.11. 12-13. Szent Márton újborfesztivál és libator, Szentendre
Magyarországon egyre többen ünneplik újborral és libával Márton napját. Az ország egyik legsikeresebb Márton-napi eseménye a szentendrei Skanzen újborfesztiválja. Fedett és fűtött sátor alatt lehet kóstolni a minőségi újborokat és pálinkákat, a helyben sült libaételeket és őszi csemegéket. A Tollfosztóban és a Kukorica-morzsolóban a látogatók bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, a szántóföldi munkák lezárulását követő felszabadult hangulatba. A Márton-játszóban krumplipuskát, írótollat, töklámpást és lampiont lehet készíteni. A Kisalföld tájegység portáin a szigetközi Halászi község Márton-napi búcsús hagyományaiból kapnak ízelítőt a vendégek. Az ünnepet a céhes legények jókedvű felvonulása zárja feldíszített szekereken.
www.skanzen.hu


2011.11.18. Katalin-napi disznóvágás, Vonyarcvashegy
A hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítik fel a szervezők a régi falusi disznóvágásokat. A vendégek a napot házi pálinkával kezdhetik, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, amelyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire hagymán pirított friss vért, resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak a disznóvágásra érkezőknek.
Vendégeink a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.
www.vonyarcvashegy.hu


2011.11. 18-20. Ízek és borok, Budapest
A hosszú téli esték és az akkor már közelgő ünnepek előtt 60 borászat vonultatja fel kínálatát. A novemberi időpontban már az idei - szakemberek által kiemelkedően jónak tartott évjárat termését is - palackba zárják a gazdák, így az újbor első nagy kereskedelmi próbáját is itt tarthatják a szőlészetek. A nemes italokat ezúttal 20 étterem specialitásai mellé fogyaszthatják a látogatók. A Magyarországon működő, de más ország nemzeti konyháját képviselő mesterszakácsok helyben készített ételeikkel a nagyvilág ízeit kínálják majd a hazai borokhoz.
www.borokesizek.hu

2011.11.18-20. Kézműves magyar ízek vására, Budapest
Az idei kézműves vásár eddig sosem látott kezdeményezés csúcspontja is lesz: hazánkban először, a szervezők a vásárlókkal együtt kóstolóturné keretében keresik Magyarország kedvenc ízeit. Az ízmustra a hamarosan megnyíló Kézműves Magyar Ízek Nagykereskedésből indul október 27-én. A novemberi Vásáron a már megismert magyar ízek mellett olyan újdonságokat fedezhetünk fel, mint a vízi bivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár. A magyar- és az erdélyi termelők mellett idén újdonságként Felvidékről, Szlovéniából és a Vajdaságból is jönnek kiállítók. A vásár szervezőinek fő célja, hogy hatékonyan segítsék a magyar termelőket.
www.kezmuvesmagyarizek.hu


2011.11.26. Disznóölő Szent András, Ópusztaszer
András napja ”zárja a hegedűszót”. Kezdődik az advent, az év legsötétebb időszaka, egyben a szerelmi varázslások ideje. Ezen az éjszakán álmodhatták meg a lányok, ki lehet majd a jövendőbeli párjuk. A hidegek beálltával megkezdődtek a disznótorok is. Nem véletlenül kapta tréfás jelzőjét Szent András. Az időszakhoz kapcsolódó hagyományokat szeretnénk bemutatni az Emlékparkban a fesztivál szervezői.
www.opusztaszer.hu


2011.11. 26-27. Újbor- és Sajtfesztivál, Budapest
A fesztiválon ünnepélyesen fogadják majd a magyarországi borvidékek újborait, s a szervezők újbor futamot is fognak rendezni. A magyarországi kádármesterek bemutatója mellett, bor- és sajtturizmus börze is lesz a fesztiválon, valamint a Magyar Pékszövetség termékbemutatója és kóstolója. Ezen kívül Újborfelismerő bajnokság keretein belül megválasztásra kerül 2011. Újborfelismerő Bajnoka.
www.ujboressajtfesztival.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss