Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Novemberi gasztrofesztiválok

A hűvös késő őszi időben már kevesebb a szabadtéri fesztivál, de Márton napján azért még az ország sok települése készül gazdag és ínycsiklandozó programokkal. A novemberi hétvégéken érdemes egy kicsit kimozdulni, és megkóstolni a tihanyi gardát, ellátogatni egy-egy disznóvágásra vagy egy jó ludaskását enni.

2010. november 06-07. Garda fesztivál, Tihany
Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. A második napon persze az elmaradhatatlan halászlé-, és halételfőző verseny fűszerezi be az őszi hétvégét – emellett halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat a kétnapos rendezvényen.
www.tihany.hu

2010. november 12-14. Márton napi pálinkafesztivál, Siófok
"A Szent Márton nap, november 11. jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkor híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap, és ekkor jártak le a munkaszerződések. Kezdődhet a vigasság, a püspökfalatról azonban nem illik elfeledkezni." Mi is az a száraz próba és milyen a tökéletes pálinkáspohár? Miért pont Szent Mártonhoz kapcsoljuk a ludat? Ezeket a hasznos információkat tudhatja meg, és fedezhet fel új ízeket az ország legjobb pálinkaforgalmazóitól az, aki kilátogat a Siófoki Pálinka Fesztiválra.
www.siofokportal.com

2010. november 12-13. Révfülöpi kolbásztöltő és Fogópálinka verseny, Révfülöp
A rendezvényen elleshető a hurka-kolbászkészítés minden fortélya, megkóstolhatók a zamatos pálinkák, valamint az éhség csillapítására a büfében frissen a helyszínen készített disznótoros finomságok vásárolhatók.
www.vakaciotabor.hu

2010. november 13-14. Szent Márton újborfesztivál és libator, Szentendre
Magyarországon egyre többen ünneplik újborral és libával Márton napját. Az ország egyik legsikeresebb Márton-napi eseménye a szentendrei Skanzen újborfesztiválja. Fedett és fűtött sátor alatt lehet kóstolni a minőségi újborokat és pálinkákat, a helyben sült libaételeket és őszi csemegéket. A Tollfosztóban és a Kukorica-morzsolóban a látogatók bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, a szántóföldi munkák lezárulását követő felszabadult hangulatba. A Márton-játszóban krumplipuskát, írótollat, töklámpást és lampiont lehet készíteni. A Kisalföld tájegység portáin a szigetközi Halászi község Márton-napi búcsús hagyományaiból kapnak ízelítőt a vendégek. Az ünnepet a céhes legények jókedvű felvonulása zárja feldíszített szekereken.
www.skanzen.hu

2010. november 13. Szennai hurkafesztivál, Szenna
A rendezvény keretében az érdeklődők megtapasztalják, hogy olyan egyszerű népi ételt, mint a hurka, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni települések, falvak böllérei. A rendezvényen lesz hurkatöltő- és kötöző verseny, sült hurka készítő verseny, hideg hurka készítő verseny és nyársdugó versmondó verseny.
www.szenna.hu

2010. november 13. Újbor ünnepe Szent Márton napján, Noszvaj
Újbor Ünnepe Szent Márton Napján a Gazdaházban a Magtár Fogadóban és a Thummerer Pincészetben. Délelőtt a Gazdaházban lúdgége tészta és, "gúnárnyak" készítés, a gazdaház kemencéiben kelt tésztából készült sütemények készítése, népzenei bemutató, gyerekeknek kézműves foglalkozás. Délután a Magtár Fogadóban folklór program, ludaskása kóstoló, újbor bemutató és kóstoló. Márton-napi lúdvacsora a Thummerer Pincészetben. Előzetes bejelentkezés szükséges.
www.noszvaj.hu

2010. november 13. Borfujtó Szent Márton napja, Ópusztaszer
Ínycsiklandó falatokkal, vidám együttléttel búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a skanzen Márton-napi vigasságában. A rendezvény keretében a Szent Vince Borrend átadja a „Csongrád megye Év Borásza”- díjat az arra legméltóbbnak. Az érdeklődők finomabbnál finomabb borokat is kóstolgathatnak ezen a napon.
www.opusztaszer.hu

2010. november 12-13. Márton-napi ludasságok, Orosháza
A liba és a hozzá kapcsolódó népi szokások, játékok megismertetésén alapuló rendezvény, mely nem nélkülözi a gasztronómiai élményeket sem. Emellett kulturális programok egészítik ki a kínálatot.
www.pmk.oroshaza.hu

2010. november 13. Márton-napi mulatság, Budapest
„Aki Márton napján ludat nem eszik….” Ugye mindenki ismeri a folytatását? Nem véletlen, hiszen ehhez a naphoz számtalan babonát, szokást köt a néphagyomány. A különböző kultúrák népei mind-mind megünnepelték, és megünneplik ma is ezt a – Márton püspökről elnevezett – napot: ki libaáldozattal vagy időjóslással, ki mulatsággal…. Ezen az őszi napon zenével és tánccal, libasülttel, finom borral, hagyományőrző játszóházzal és kézműves programokkal, tollfosztóval, fantasztikus zenészekkel és lampionos felvonulással várnak kicsit és nagyot Márton-napot ünnepelni.
www.mezogazdasagimuzeum.hu

2010. november 20. Katalin-napi disznóvágás, Vonyarcvashegy
A hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítik fel a szervezők a régi falusi disznóvágásokat. A vendégek a napot házi pálinkával kezdhetik, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, amelyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire hagymán pirított friss vért, resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak a disznóvágásra érkezőknek. A vendégek a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.
www.vonyarcvashegy.hu

2010. november 27-28. Újbor- és sajtfesztivál, Budapest
Az Újbor és Sajtfesztiválon tartják a Magyarországi Borrendek országos találkozóját, a legjobb hazai pincészetek kínálatából választhatnak a látogatók. A kétnapos rendezvény keretében megrendezik a magyarországi újborok felismerő-bajnokságát. Ezúttal sem csak a szakértők nyilváníthatnak véleményt a borokról és sajtkülönlegességekről. A látogatók döntése alapján ítélik oda a legjobban ízlett újbor és sajt közönségdíját.
www.ujboressajtfesztival.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss