Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Novemberi gasztrofesztiválok

Sok-sok Márton-napi libabulival, kóstolókkal, tésztakészítésésszel, hurkatöltéssel, újborkóstolással és adventi hangolással várják az érdeklődőket a novemberi fesztiválok.
2009. november 7-8. - Szent Márton-napi nagyvásár, Szombathely

November első hétvégéjén, a Szent Márton Hét nyitásaként vásározók és vásárlók sokaságával telik meg a Vasi Múzeumfalu. Hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok, de ahogyan ez minden évben lenni szokott, a Szék Városért Egyesület tagjai is elhozzák Erdély kézműipari remekeit. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogató pedig a lacikonyhák, kürtöskalácsosok standjainál találhat felfrissülést.

www.savariamuseum.hu


2009. november 7-8. - Szent Márton Újborfesztivál és Libator, Szentendre

A szentendrei fesztivál hagyományos libaételek kóstolójával, újborok bemutatójával várja a vendégeket. A kétnapos fesztivál gasztronómiai témái:
Borkalandozások
Mi micsoda? Eszközök, szerszámok a szőlészet és borászat világából.
Márton, az újbor bírája.
Beszélgetés az újbor kapcsán borkészítésről, kóstolásról, gasztronómiáról.

 


2009. november 7-8. - Borfujtó Szent Márton napja, Szeged

Az utóbbi időkben egyre népszerűbb ez a lúdhoz és az újborhoz kötődő ünnep. Ínycsiklandó falatokkal, vidám együttléttel búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a skanzen Márton-napi vigasságában. A rendezvény keretében a Szent Vince Borrend átadja a "Csongrád megye Év Borásza"- díjat az arra legméltóbbnak. Az érdeklődők finomabbnál finomabb borokat is kóstolgathatnak ezen a napon.

www.opusztaszer.hu


2009. november 7-8. - Márton-napi mulatság, Nyitott pincék, Egerszalók

Márton-napi bandázás, újbor kóstolás libatepertővel, libazsíros kenyérrel a falu pincéiben. November 7-én délután néptánc bemutató és táncház, töklámpás készítés, gyertyamártás, "Márton napi falatozások" a Faluházban. Mottó: "Aki Márton napján új bort nem iszik, egész évben szomjazik." Valamint: "Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik."

www.egerszalok.hu


2009. november 9-15. - Márton-napi vigasságok, Pannonhalma

Pannonhalmán harmadik alkalommal rendezik meg ezt a kulturális fesztivált. Az egyhetes rendezvénysorozaton belül november 12-én, csütörtök délelőtt a város piacterén kerül megrendezésre a Márton-napi vásár, amely több évtizede várja az érdeklődőket. A vásárra a kézműveseket is meghívták a szervezők, hogy ezzel is népszerűsítsék a népi hagyományokon alapuló mesterségeket,s azok termékeit.

www.pannonhalma.hu


2009. november 13-14. - Márton-napi Borünnep, Szekszárd

A Szekszárdi pincék és borházak is gazdag gasztronómiai programajánlatokkal várják az érdeklődőket. A színes programokat este Borbál zárja.

www.szekszard.hu


2009. november 13-14. – Márton-napi ludasságok, Orosháza

A liba és a hozzá kapcsolódó népi szokások, játékok megismertetésén alapuló rendezvény, amely nem nélkülözi a gasztronómiai élményeket sem. Emellett kulturális programok egészítik ki a kínálatot. A fesztiválon az alábbi programokkal várják a szervezők a vendégeiket: Kukoricafosztás, morzsolás, népi játszóház csuhé- és csutka baba készítés, lampion készítés az esti felvonuláshoz, lúdtalp mérés, lúdgége tészta készítés, kirakodóvásár, libasimogató, déli menü libaételekkel kedvező áron s egész nap lacikonyha, forralt bor várja a kedves érdeklődőket.

www.pmk.oroshaza.hu

2009. november 14. - Szent Márton-napi Újbor ünnep, Noszvaj

Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás.
A rendezvényen a részvevők készíthetnek lúdgége tésztát, tököt sütnek, újbort és ludaskását kóstolhatnak.

www.noszvaj.hu


2009. november 14. - V. Nemzetközi Hurkatöltő fesztivál, Tápiószentmárton

A fesztiválra több csapat érkezik a határon túlról /Felvidék, Erdély, Délvidék/. A verseny célja a hagyományos falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra megőrzése, ápolása.

www.hurkafeszt.extra.hu


2009. november 20 - december 29. - XI. Budapesti Karácsonyi Vásár, Budapest

A téli szezon legnagyobb szabadtéri rendezvénye, amely több mint 1 hónapon át várja a látogatókat a Vörösmarty térre, forralt borral, hagyományőrző kézműves ajándékokkal és díszekkel, töki pompossal, kürtös kaláccsal, gyermekjátszóval, Mikulással, adventi kalendáriummal, óriás karácsonyfával és gyönyörű ünnepi díszkivilágítással.

www.budapestinfo.hu


2009. november 21. -  Szennai Hurkafesztivál, Szenna

A rendezvény keretében az érdeklődők megtapasztalják, hogy olyan egyszerű népi ételt, mint a hurka, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni települések, falvak böllérei. Mindemellett számos látnivaló megtekintésével kapcsolódhatnak ki a vendégek. A rendezvényen lesz hurkatöltő- és kötöző verseny, sült hurka készítő verseny, hideg hurka készítő verseny és nyársdugó versmondó verseny.

www.szenna.hu


2009. november 28-29. - Újbor és Sajt fesztivál, Budapest

Az Újbor és Sajtfesztiválon tartják a Magyarországi Borrendek országos találkozóját, a legjobb hazai pincészetek kínálatából választhatnak a látogatók. A kétnapos rendezvény keretében megrendezik a magyarországi újborok felismerő-bajnokságát. Ezúttal sem csak a szakértők nyilváníthatnak véleményt a borokról és sajtkülönlegességekről. A látogatók döntése alapján ítélik oda a legjobban ízlett újbor és sajt közönségdíját.

www.ujboressajtfesztival.hu

 

Ezek is érdekelhetnek