Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Norvég vaníliakrémes mandulatorta

MME MME
5/5
75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
  • A krémhez:
  • 5 tojás sárgája
  • 12,5 dkg cukor
  • 1,25 dl tejszín
  • 17,5 dkg mascarpone
  • 1 rúd vanília
  • A tésztához:
  • 5 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 20 dkg finomra darált mandula
  • A tetejére:
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Elkészítés: A krémhez egy lábasban alacsony lángon vagy vízgőz felett összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral. Mikor már kezd fehéredni és sűrűsödni, hozzákeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével elkevert tejszínt. Addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. A tűzről levéve időnként megkevergetve kihűtjük. Akkor keverjük hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét, amikor már csak kézmeleg, de már nem forró. A krém tetejére fóliát teszünk (így nem bőrösödik meg a krém), és így hűtjük hűtőben, amíg a tészta elkészül.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy piteformát kivajazunk vagy sütőpapírral bélelünk.

Egy tálban a tojások fehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük. Egy másik tálban összekeverjük a darált mandulát és a sütőport. Majd a felvert tojásfehérje 1/3-át először belekeverjük a mandulás keverékbe, így fellazítjuk azt, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot. Az így kapott könnyű tésztát a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.

Kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a tésztát kihűtjük, és csak utána kanalazzuk a tetejére a krémet.

Egy száraz serpenyőben szeletelt mandulát pirítunk, ezzel szórjuk meg a torta tetejét tálaláskor.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss