1-2 evőkanál Calvados (ha nincs, használjuk valamilyen finom gyümölcspálinkát)
Elkészítés
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk és a kockára vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk vele. Hozzáadjuk a cukrot és a tojást, csipet sót. Az egészet összegyúrjuk, míg összeáll a tészta. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 20 percig.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítva nyolc gerezdre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Miután a tészta eleget pihent, enyhén lisztezett deszkán, 2-3 mm vastagra és kör alakúvá nyújtjuk, akkorára, hogy a piteforma oldalát is be tudjuk vele borítani. Óvatosan, a sodrófa segítségével beleügyeskedjük a formába és belesimítjuk, hogy ne maradjon alatta levegő és mindenhol egyformán takarja a formát.
Ha ezzel kész vagyunk, villával szurkáljuk meg, és tegyük be 8-10 percre az előmelegített sütőbe. Majd vegyük ki, és a felületén rendezzük el az almagerezdeket. (Én még egy marék mazsolát is szórtam melléjük, de ez elhagyható.) A sütőt ne zárjuk el!
A krémhez, tálba ütjük a két egész tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, fahéjat, a tejszínt és a Calvadost. Az egészet jól elkeverjük, és az előkészített, félig megsütött tésztára öntjük.
Tegyük vissza a sütőbe, és 45-50 perc alatt,süssük aranybarnára. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.