Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Non plus ultra III.

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag sütőpor
  • 3 nagy tojás sárgája
  • csipet só
  • A habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • citromlé
  • Valamint:
  • lekvár

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához valókat összemorzsoljuk a margarinnal, majd a tojássárgákkal összegyúrjuk. A kigyúrt tésztát fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A legapróbb pogácsaszaggatónkkal kiszaggatjuk a kinyújtott tésztát, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük.

A habhoz a 3 tojásfehérjét 3 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál búzakeményítővel és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A habból minden tésztakorongra 1 kávéskanálnyit rakunk.

Előmelegített, 160 fokos sütőben 10-15 percig sütjük (légkeverésesnél elég lehet a 10 perc), inkább csak szárítjuk, hisz a tésztát kb. 2 mm-esre kell nyújtani, ami hamar átsül. Forró sütőben a hab hamar megégne, s közepében benne maradna a víztartalom.

Ha kihűlt, ribizli- vagy baracklekvárral a összeragasztjuk, ezzel a legfinomabb, de bármilyen lekvárt használhatunk. Hagyjuk szikkadni. A tészta nem szárad ki.

Megjegyzés

Non Plus Ultra (jelentése: felülmúlhatatlan). Ami azt illeti, nekem az egyik kedvenc sütim. Tésztája finom omlós, a tojáshab édes, és ezt jól kompenzálja egy savanykás lekvár vagy dzsem, amivel vékonyan kell csak megkenni. Ugyanebből a tésztából készíthetünk apó kis linzereket is. Vagy színezhetjük a habot ételfestékkel (én egyszer például felhőkék habocskákat raktam rá). - ambroziandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss