Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Non plus ultra Habliliom módra

2 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 12 dkg jó minőségű, hideg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • 2 közepes méretű tojás sárgája
  • 1 evőkanál tej
  • A tetejére:
  • 2 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliával kevert porcukor
  • A töltelékhez:
  • kb. 2 dl savanykás házi sárgabaracklekvár (ribizlivel, meggyel is helyettesíthető)

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához az átszitált lisztet tálba szórom, hozzáadom a sót, a cukrot, a vaníliát. A tojásokat szétválasztom, a 2 sárgáját 1 evőkanál tejjel elkeverem, a fehérjét félreteszem. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom, majd a tejjel kevert tojássárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Frissentartó fóliába csomagolom, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

    A pihentetés ideje alatt a tojások fehérjéből cukorral közepesen kemény habot verek: nem szabad túl keményre verni, mert akkor nem lehet adagolni. Sűrű, krémes állagúvá kell dolgozni.

    A sütőt (légkeveréses: 160 fok, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.

    A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom, 2 cm átmérőjű kerek kiszúró formákkal kis lapokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis korongokat. Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok – óvatosan érdemes dolgozni vele, hogy minél kevesebb hab kerüljön a sütemények mellé! Nagyjából 8-10 perc alatt szép világosra sütöm.

    A kis félgömböket rácson hagyom hűlni, majd kettőt-kettőt mokkáskanálnyi lekvárral összeillesztek.

Megjegyzés

Jól záródó dobozban napokig őrzik frissességüket.

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Habliliom
Kedves Sildiko2, ha elég kisméretű korongokra illeszkedik a hab, és alacsony, egyenletes hőmérsékleten sül a sütemény, működnie kell. Ha túl meleg a sütő, megég a hab, ha túlságosan nagy a tésztakrong, nem tud rendesen átsülni. Mivel mindenkinek valamelyest másként működik a sütője, ki kell tapasztalni a megfelelő hőfokot. Légkeveréses sütőben a receptben megadottak szerint szép könnyű, roppanós lesz a hab a tetején. Nehéz lenne megmondani, mit rontottál el, de biztosan sikerül legközelebb! Amilyen apró, olyan figyelmet igényel a sütése :)
sildiko2
Parszor sutottem en is, a hab a tetejen hol megegett, hol nyulos, ragacsos lett ! Talan egyszer sikerult ugy ahogy kell. Mit rontok el ?

Hasonló Receptek