Röviditalok, bor, gyümölcsök, cukor és pezsgő, vagy más szénsavas összetevő keveréke - ez a bólé. A bólé azért alattomos, mert első blikkre könnyű üdítőnek tűnik, ám a benne lévő c ukor és szénsav hatására az alkohol gyorsabban szívódik fel, így igen gyorsan beüt a hatás. Mivel különféle alapanyagokat keverünk össze egy hatalmas tálban, ezért nagyon fonots, hogy mit mivel mixelünk össze, hogy másnap ne a gyilkos fejfájás legyen az, ami erről a szóról eszünkbe jut.
Mi kell a bóléhoz?
1. edény
A bólé alapanyagait egy nagy üvegedényben kell összekeverni. Ez lehet autentikus bólés tál, de egy nagyobbüveg salátástál bőven megteszi. Kell még hozzá merőkanál és bólés poharak. A tálat feldíszíthetjük citrom, narancs, lime szeletekkel.
2. hozzávalók és elkészítés
Alapvetés a bóléban a gyümölcs. Ez lehet konzerv és friss gyümölcs is, de vegyesen is csinálhatjuk: fagyazsttott és felolvasztott eper, málna, banán, narancs, kiwi, befőttek.Minél többféle, egymáshoz színben passzoló gyümölcs kerül a tálba - lehetőleg nagyon apróra kockázva - annál csinosabb lesz a bólénk. A gyümölcsökre cukrot szórunk, majd következik a rövid ital vagy likőr, borral felöntjük, és órákra a hűtőbe tesszük pihenni. Csak a tálalás előtt öntjük fel pezsgővel, proseccoval, vagy, ha túlzásnak érezzük az alkoholmennyiséget, szénsavas üdítővel vagy ásványvízzel - merőkanalat bele, és már ki is helyezhetjük a buli legforgalmasabb pontjára, jópár bóléspohár kíséretében.