Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs mérleged? 5 bevált módszer a mérésre - mérleg nélkül!

Olyan pici a konyhád, hogy nem fér el egy tálcás mérleg? Vagy jártál már úgy, hogy használat közben fogyott ki az elem a szuper digitális eszközödből? Ilyenkor is van megoldás!

Alig foglal helyet, továbbá száraz és nedves hozzávalók adagolására egyaránt megfelel néhány praktikus, minden háztartásban fellelhető vagy olcsón beszerezhető konyhai segédeszköz. Mutatjuk, mit használj, ha nincs otthon konyhai mérleged, esetleg elromlott, vagy lemerült benne az elem!

1. Bögre, vizes-, boros- és pálinkáspohár

Nézz körül a konyhaszekrényben, hátha akad egy adventi vásárról hozott forralt boros bögre vagy borfesztiváli kóstolópohár! Szerencsés esetben a bögréken 2 vagy 2,5 dl magasságában, míg a borospoharaknál 0,5 és 1 dl-nél is találsz egy jelölést. Az ajándékdobozos pálinkák csomagolásából származó kupicák általában 2 cl űrtartalmúak. Ha nem találsz ilyenet, akkor fel kell készülni minden eshetőségre: mérd meg néhány csészéd űrtartalmát, az alján pedig jelöld meg, hogy melyik 1; másfél és 2 dl-es!

2. Mérőkancsó

A kiöntős edény oldalán látható kétféle mérce külön a száraz, valamint a folyékony hozzávalókra vonatkozik. Vásárlás előtt vizsgáld meg a feltüntetett mértékegységeket, máskülönben előfordulhat, hogy neked kell átszámolni pl. az unciát (oz.) grammra, milliliterre! Egyes gyártók a bögre (cup) jelölést is alkalmazzák, továbbá a leggyakrabban használt alapanyagokra (pl. liszt, cukor) vonatkoztatják az egységeket. Üveg mérőkancsóban a folyadékot szükség esetén közvetlenül felmelegítheted a mikróban.

3. Teás- és kávéscsésze

Egy átlagos méretű teáscsészébe 2 dl, egy kávésba 1 dl folyadék fér. Csak arra ügyelj, hogy ez a klasszikus méret!

4. Ahány ház, annyi kanál

Az evő-, teás- és kávéskanalak űrtartalma a formájuktól függően változó, de általában igaz, hogy 1 csapott evőkanál cukor vagy liszt 1,5 dkg, míg 1 púpozott evőkanál 2 dkg-nak felel meg. A könnyebb fajsúlyú zsemlemorzsából ugyanennyi kevesebbet nyom! (A csapott evőkanál meghatározás azt jelenti, hogy a kanál a pereméig van tele a kimérendő anyaggal.)

5. mérőkanál

A tévés főzőműsorok szereplői a süteménykészítéshez szükséges kis mennyiségekhez gyakran használnak mérőkanalakat. Ilyeneket beszerezhetsz konyhafelszerelési szaküzletekben vagy a weben. Olyan készletet válassz, amelyiken a mértékegységet grammban és milliliterben is megadják! A műanyag kanalakat a színük alapján könnyű megkülönböztetni.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek