Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Nincs mérleged? 6 bevált módszer a mérésre - mérleg nélkül!

Olyan pici a konyhád, hogy nem fér el egy tálcás mérleg? Vagy jártál már úgy, hogy használat közben fogyott ki az elem a szuper digitális eszközödből? Ilyenkor is van megoldás!

Alig foglal helyet, továbbá száraz és nedves hozzávalók adagolására egyaránt megfelel néhány praktikus, minden háztartásban fellelhető vagy olcsón beszerezhető konyhai segédeszköz.

1. Bögre, vizes-, boros- és pálinkáspohár

Nézz körül a konyhaszekrényben, hátha akad egy adventi vásárról hozott forralt boros bögre vagy borfesztiváli kóstolópohár! Szerencsés esetben a bögréken 2 vagy 2,5 dl magasságában, míg a borospoharaknál 0,5 és 1 dl-nél is találsz egy jelölést. Az ajándékdobozos pálinkák csomagolásából származó kupicák általában 2 cl űrtartalmúak. Ha nem találsz ilyenet, akkor fel kell készülni minden eshetőségre: mérd meg néhány csészéd űrtartalmát, az alján pedig jelöld meg, hogy melyik 1; másfél és 2 dl-es!

2. Mérőkancsó

A kiöntős edény oldalán látható kétféle mérce külön a száraz, valamint a folyékony hozzávalókra vonatkozik. Vásárlás előtt vizsgáld meg a feltüntetett mértékegységeket, máskülönben előfordulhat, hogy neked kell átszámolni pl. az unciát (oz.) grammra, milliliterre! Egyes gyártók a bögre (cup) jelölést is alkalmazzák, továbbá a leggyakrabban használt alapanyagokra (pl. liszt, cukor) vonatkoztatják az egységeket. Üveg mérőkancsóban a folyadékot szükség esetén közvetlenül felmelegítheted a mikróban.

3. Teás- és kávéscsésze

Egy átlagos méretű teáscsészébe 2 dl, egy kávésba 1 dl folyadék fér. Csak arra ügyelj, hogy ez a klasszikus méret!

4. Ahány ház, annyi kanál

Az evő-, teás- és kávéskanalak űrtartalma a formájuktól függően változó, de általában igaz, hogy 1 csapott evőkanál cukor vagy liszt 1,5 dkg, míg 1 púpozott evőkanál 2 dkg-nak felel meg. A könnyebb fajsúlyú zsemlemorzsából ugyanennyi kevesebbet nyom! (A csapott evőkanál meghatározás azt jelenti, hogy a kanál a pereméig van tele a kimérendő anyaggal.)

5. Kanálmérleg

A tévés főzőműsorok szereplői a süteménykészítéshez szükséges kis mennyiségekhez gyakran használnak mérőkanalakat. Ilyeneket beszerezhetsz konyhafelszerelési szaküzletekben vagy a weben. Olyan készletet válassz, amelyiken a mértékegységet grammban és milliliterben is megadják! A műanyag kanalakat a színük alapján könnyű megkülönböztetni.

A KANÁLMÉRLEGRŐL ITT OLVASS TOVÁBB!>>>  
6. Digitális mérőkanál

Hasznos 21. századi segítőtárs az elemről működő, cserélhető kanalakkal ellátott szerkezet. A nyelén egy LCD kijelző mutatja (tized)grammnyi pontossággal a mért mennyiséget, max. 300 grammig. Addig is persze egy digitális mérleg is megteszi, amely alig foglal helyet. 

Olcsó recepteket keresel hó végére? Nézz körbe itt!>>> 
Magyaros fogásainkat itt találod! >>> 
Sütik, amikkel édesebb a hétvége!>>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin