Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs karácsony halfogyasztás nélkül

default user icon
MME
A magyar lakosság halfogyasztása karácsonykor megnő, annak ellenére, hogy mi magyarok az európai átlaghoz képest kevés halat eszünk. Pedig a hal nagyon jó hatással van az egészségre és az sem mellékes szempont, hogy viszonylag gyorsan lehet belőle finom ételeket készíteni.

A karácsony szinte elképzelhetetlen halászlé és egyéb halételek nélkül. Az ünnepi időszakban több halat veszünk ugyan, de a  magyar lakosság az európai (20 kg körüli) átlaghoz képest sajnos még mindig nagyon kevés halat fogyaszt: a mai éves halfogyasztási adatunk nem éri el az 1900-as évek elején jellemző havi halfogyasztási adatot. Jelenleg a magyarok kicsit több, mint 6 kg/fő/év halat fogyasztanak. ·Ehhez képest például a portugálok évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként. Potrugáliában a születésekor várható élettartama átlagosan több mint 83 év, míg hazánkban az átlag csupán 76,2 év. 

A halak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért nagyon fontos, hogy beépítsük az étrendünkbe. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk.

6 TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCS A HALFOGYASZTÁS MELLETT

1. A halakban található telítetlen zsírsavak a terhesség és a szoptatás során jó hatással vannak a babára is: jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.

2. A halfélékben nagy mennyiségben található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.

3. A telítetlen zsírok bizonyos származékai (például thromboxanok vagy a prostaglandinok) hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához.

4. A rendszeres halfogyasztás csökkenti az öregkori szellemi leépülés gyakoriságát.

5. A halhúsban található magas vitamintartalom (például A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.

6. A halfogyasztás csökkenti az allergiás megbetegedések számát is. 

MI A JÓ HALÉTEL TITKA?

Alapanyagként használjunk fenntartható forrásból származó, jó minőségű halfajokat és érdemes szem előtt tartani, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb. 

Így kerüld el a szálkákat!
Sokakat a halételek bonyolult elkészítési módja és a szálkák tartanak vissza attól, hogy belevágjanak egy halas étel elkészítésébe. Számos módja van, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elbánni a szálkákkal!

A legismertebb módszer a filézés, amelynek során a hal gerince mellett vékony vágást ejtünk, majd óvatosan, egy éles kés segítségével lefejtjük a halhúst. A filézéshez kell ugyan némi gyakorlottság, de a http://kapjra.hu/ oldalon található gasztro videoblogban, Rácz Jenő Michelin-csillagos séf által bemutatott technikák alapján könnyedén elsajátítható.

Gyorsan elkészül

A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának, ugyanakkor magas fehérje tartalma gyorsabb romlandóságot is jelenthet. 

A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, panírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egyben sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is kiváló.

Fűszerezés
Érdemes figyelni a sózásra is, (a magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál), a halak kiválóan ízesíthetőek fokhagymával, borssal, citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, esetükben így könnyebb elhagyni a fokozott sóhasználatot, hiszen a friss fűszerekkel nem csak egészségesebb, de finomabb étel is készíthető.

KARÁCSONYI MENÜ: 15+1 KIHAGYHATATLAN HALAS FOGÁS AZ ÜNNEPEKRE! >>>

Gyűjts recepteket az ünnepre!

A Szent István Bazilika előtti téren 2020. január 1-ig a „Kapj rá!” faházához látogatók nem csak ínycsiklandó halas falatokat kóstolhatnak, de hasznos és változatos recepteket tartalmazó kiadványokat is gyűjthetnek. Hétvégenként, szombaton és vasárnap látványkonyha várja a vendégeket, ahol professzionális séf mutatja be a kóstoltatásra kínált friss és könnyű halfogások elkészítésének módját. Emellett a halgazdálkodást és a halak életét bemutató fotókiállítással, helyszíni kvízjáték ajándékokkal és gyermekfoglalkoztatóval várja a „Kapj rá!” stand a látogatókat. A hétvégi látványfőzések alkalmával a látogatók többek között füstölt busapástétomot, zöldfűszeres halgolyókat és pontyropogóst kóstolhatnak.

A „KAPJ RÁ!” APPLIKÁCIÓ

A „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány részeként elkészült a „Kapj rá!” mobil alkalmazás, amelyet az App Store és a Google Play áruházból ingyenesen tölthetnek le a felhasználók.

A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a Facebook közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklődők.

 


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss