"Amikor azt mondom, hogy a Nap Receptje egy olyan tepsis csirkecomb lesz, ami 40 gerezd fokhagymával készül, ne ijedejetek meg" - kezdte a minap Instagram posztját a brit sztárszakács Nigella Lawson. Az elsőre brutálisan hangzó fokhagymamennyiség azonnal megmozgatta az oldal követőinek fantáziáját, akik egymásra gurították a viccesebbnál viccesebb hozzászólásokkal. Van, aki azzal éleclődött, hogy gyertyafényes, romantikus vacsorára nem biztos, hogy nyerő fogás lenne, megint más erdélyi usereknek ajánlotta a receptet, mondván, Drakula távoltartására bizonyára hatékony lenne.
Persze Nigella már a posztban igyekezett lehűteni a kedélyeket, és elárulta: a fokhagyma, ha egészben, héjastul kerül a tesibe, karamellizálódik, és az állaga tökéletesen lágy és krémes, az íze csodálatosan édes lesz. Csípősségnek nyoma sincs!
"Természetesen, ha préselnénk, darálnánk vagy aprítanánk ezt a mennyiséget, a csirke ehetetlen lenne. De így, hogy a héjában sült meg, egészben, a belseje lágy lesz és édeskés."
És akkor íme a fokhagymás tepsis csirkecomb recept, ami mi biztosan ki fogunk próbálni - ti se hagyjátok ki!
Hozzávalók:
(4-6 főre)
- 2-3 ek olívaolaj
- 8 db bőrős csirke felsőcomb
- 1 csokor (6 szál) újhagyma
- pár szár friss kakukkfű
- 40 gerezd (azaz 3-4 fej) fokhagyma
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 1 tk só
- bors
Elkészítés:
- Egy nagyobb hőálló - pédául öntött vas - edényben, amiben egymás mellé elférnek a combok, olajat hevítünk, bőrrel lefelé beletesszük a csirkecombokat, és magas hőfokon, pár perc alatt barnára pirítjuk, majd egy másik tálba kiszedjük.
- Az újhagymát vékony karikákra vágjuk, és a kakukkfűágakkal együtt a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk. Mellédobjuk a 20 egész gerezd fokhagymát, rápakoljuk a csirkecsombokat, ezúttal bőrrel felfelé, majd beborítjuk az egészet a másik 20 db fokhagymával.
- Sózzuk, borsozzuk - aki jobban kedveli sütés előtt is besózhatja, -borsozhatja a csirkehúst - majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 1,5-2 óra alatt készre sütjük.
Nigella friss, ropogós héjú kenyérrel tálvalva ajánlja, mert az a szaftot, ami a tespiben marad, az emberiség elleni bűn nem kitunkolni az utolsó cseppig!