Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Nigella a földszint 4-ből

Nigella Lawson köztudottan nem képzett séf. Sosem vezetett fortyogó konyhát vagy elegáns éttermet. Mégis, ha belibben otthonos konyhájába és felemeli a serpenyőt, sok millióan ülünk a képernyők elé, és figyeljük minden szavát, mozdulatát.

Ha gyönyörűen illusztrált, új könyve jelenik meg, azonnal rohanunk, hogy beszerezzük a kincset. Annak ellenére, hogy tudjuk, Nigella nem gyakorló szakács és soha nem is volt az, mégis az egyik leghitelesebb médiasztár-szakács a világon! Hogyan csinálja?

Nigella hajnalban ér haza. Lerúgja csinos cipőjét, majd mezítláb, kezében fél üveg itallal besuhan barátságos konyhájába, és úgy, ahogy van, nekiáll főzni. Nem cifrázza, nem bűvészkedik: főz. És ezzel kezdetét veszi az igazi varázslat!

Arcáról egy pillanatra sem tűnik el a mosoly. Kedvesen, lágyan, érzékien magyarázza, hogy mit csinál, és minek mi lesz az eredménye. Illatok, ízek, színek elevenednek meg a szavaitól. A zöldség élénkebb színű, a fűszer illatosabb, a gyümölcs zamatosabb lesz, pusztán attól, hogy Nigella ezt állítja.

Aztán vágás: az étel elkészült. A sütőhöz lép, hogy kivegye a tepsit, de közben látjuk, hogy már túl van a zuhanyzáson, már nem abban a ruhában van, amiben hazaérkezett, hanem gyönyörű, selyem fürdőköpenyben. Laza, fesztelen, kedves. A vendégei vagyunk, nála, az otthonában.

Tálal magának egy adagot, és annak ellenére, hogy a késői óra miatt az összes fitnesz szakember felsikolt, jóízűen falatozni kezd. És ezzel nagyjából meg is fejtettük a varázslatot. De attól, hogy lelepleztük, ugyanúgy hat ránk!

Nigella Lawson annyira szép, hogy jólesik néznünk. De nem szép annyira, hogy a hölgyek féltékenykedni kezdenének, vagy az urak elveszítenék a fejüket. Érzékien beszél a főzésről, de nem erotikus képzetet keltve, hanem úgy, hogy mindannyiunk számára kiderül: az ízek és illatok miatt érdemes élni. Képes arra, hogy a televízión keresztül, a szemünkön és a fülünkön kívül a többi érzékünkre is hasson.

Nigella minden mozdulatából, minden szavából hat a vágy, hogy beleharapjon abba, amit éppen készít. Látszik, hogy nem az önmegvalósítás, a kihívás, a kísérletezés hajtja, nem a kreativitását akarja kiélni, és nem is a családjáról akar gondoskodni, egyetlen dologra vágyik: a kóstolásra, az ízlelésre, az evésre. Nem is tagadja, hivatásos evőnek tartja magát!

Képes arra, hogy közvetlenségével, kedvességével, nyitottságával utat nyisson az érzékeinkhez, és megmozgassa a fantáziánkat. Mi pedig hagyjuk, hogy elbájoljon, és sodródunk a vaníliás áradatban, lubickolunk a karamellás hömpölygésben.

Nem próbálja megújítani a főzős műsorok műfaját, de ő mindenki barátnője, barátja, anyja, szomszédja. Ő Nigella a földszint négyből, aki becsenget hozzánk, és kóstolót hoz az éppen elkészült süteményből. Lehuppan a kanapéra, felhúzza a térdeit, és már indul is a vidám, boldog, szellemes beszélgetés, bármeddig, hajnalig, örökké.

Kiváló, életvidám, pajkos, a savanyú, hideg és merev szabályokra fittyet hányó háziasszony, aki habzsolja az életet, és kicsit sem bánja, ha ettől teltebb, mint az aktuális szépségideál. Sőt! Emiatt hiszünk neki! Emiatt képes minket is megtanítani arra, mi fontos az életben. Az életben az apró dolgok okozta öröm a fontos! A jó étel, a jó ital és a remek társaság! Az életben az a fontos, hogy lehetőleg minden pillanatát élvezzük.

És Nigella ezt teszi! Szégyen és bűntudat nélkül! És minket is magával ragad, feloldoz, felszabadít. Mi pedig elhisszük, hogy nekünk is szabad, hogy lehet, mert éppen erre vártunk, mióta világ a világ. Arra, hogy valaki elég meggyőzően mondja.

Ki másnak hinnénk el, mint neki? A barátunknak, a barátnőnknek, anyánknak, szomszédunknak, akire mindig is vágytunk!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Elisa001
szeretem a külföldi szakácsok adásait nézni. nem azért, mert majmolni akarom őket. én kimegyek a Csarnokba, megveszem a magyar zöldséget, a magyar húst és magyar húslevest készítek. vagy egy jó spenótot, esetleg kelkáposzta főzeléket, saját anyagával sűrítve. de jó egy kicsit elkalandozni, látni, mások mit-hogyan csinálnak. más tájakon, más alapanyagokból. Nigella, Hugh (húú, de szeretem, hogy kimegy a kertbe, kiránt ezt-azt a földből, és megfőzi - mint Anyu gyerekkoromban) és a többiek. sajnálom a leszóló kommenteket, amivel Stahl Juditot illeték. tényleg csak a fanyalgás van? tőle a gyors vacsorákat nagyon szeretem. és Nigellára visszatérve: amikor elkészíti a borsó-krémlevest, betölti egy termoszba, és a napi őrületben egy kis haza íz, forróság tölti fel erővel - drága termosz :-))
pravdi
Szerintem Nigella nagyon jó, egyszerüen, és élvezetesen főz, szinte megkivánjuk azt amit főz, vagy éppen süt. Egyedülálló a maga stilusában, Nekem nagyon tetszik, a TV.Paprikán mindig megnézem őt, nagyon sok receptjét leirtam már. Nagyon jók, és valóban elkészithetőek. . Stahl Judit a közelébe sem jöhet. Sok receptet valóban lekoppintott róla.
kreisz
Mit szedett be a cikk írója? Mert abból nekem is kell, ha ennyire tökéletes minden:) Jó a műsora, és Ő is dekoratív, de azért nem kell ennyire elszállni tőle. Érdekes hogy a Stahl Juditnak is hasonló a karrierje, ugyanúgy híradósként kezdte. Gondolom Stahl már előbb kiszúrta magának, mielőbb nálunk műsorra tűzték a Nigella-t. A koppintást nem csípem. Stahl J. nak nincs saját főzési stílusa.
Niggagirl
Én imádom tényleg valahogy odaragasztja az embert a tv képernyő elé. Persze én imádok főzni és enni is legalább annyira mint Nigella:) Sok receptjét elkészítettem már és sohasem csalódtam benne. Mikor 1-1 rész végén a sötétben a hűtőből eszeget azt nagyon birom:) mintha magamat látnám. De azért kicsit csöpögős ez a cikk róla és túlzó. Konkrétan én is vágyom rá hogy a szomszédja lehessek és, hogy egyszercsak becsöngessen hozzám valami fincsi sütivel:) Ez valószinüleg azt jelentené hogy milliomos vayok:)))
smith09
etella ! Igen fiú vagyok, de ezt most nem értem ! :-) Semmi gond, azért írtam le hogy tudjad. Pedig ő is az ! Tehát azért nem eszik olyan forrón a kását, illetve most a cikket elolvastam újra és mit mondjak, ami benne van az erős túlzás ennyire nem kell elszállni tőle !
etella
Aranyom Te fiú vagy ? Egyébként valóban félre értettem azért is kérdeztem, hogy szerinted hogyan érvényesűlt. Én is azt írtam, hogy az anyagi háttér sokat számít. Nála nem tudtam, bocsi a tudatlanságom miatt. Angolul nem tudok, tehát elhiszem amit mondasz.
smith09
etella ! Mindössze arra gondoltam ,hogy bárki írhat jó könyveket melyben ízletes és színesképekkel tarkított receptek szerepelnek. Viszont ha a családjában az alábbi nevű személyek szerepelnek : Vanessa Salmon, Coenraad Sammes - akkor már az ember elkezd gondolkodni. És ha kicsit utána olvas - angol nyelven a neten is megtalálható - akkor rájön hogy mitől is lett sikeres. De én többet most nem mondok. Én is jól főzök, anyukám és apukám is, sőt a bnőm anyukája is mégsem veszi - venné meg adásomat a bbc meg a többi multi. Annak ellenére nem rossz nő, még el is kapnám ! ;-)
etella
kedves smith09 mire gondolsz, hogy hogyan tudott érvényesűlni ? Akit én említettem annak a hátterében erősen a pénz dominál. Igaz, hogy a szakmája cukrász, de nem gyakorolta, hiszen hiradósként dolgozott. Bárki, aki szeret sütni, főzni és a megfelelő anyagi háttér biztosított, sőt még kreatív is akkor megtudja csinálni amit Ő.
Agi2
Biztos kedves jelenség, de valakit ismeretlenül így pidesztálra állítani, ilyen túláradóan ajnározni számomra is meghökkentő. Biztos, hogy mindig is őrá vágytunk, ahogy MZ, a cikkíró állítja? Szerintem az ilyen bombasztikus, hatásvadász kifejezések nélkül is lehet jó recenziót írni, sőt, számomra az sokkal hitelesebb.
smith09
hali Kedvelem, mert csinál jó dolgokat. Szép, dekoratív ;-) viszont a cikk szinte szuperlatinuszokban bezsél róla, ennyire azért szerintem nem kellene hanyatt esni tőle. Viszont az más kérdés h miképpen tudott érvényesülni. Szerintem ő csak egy arc a többi közül, és azért kezeljük helyén a dolgokat.

Magazin