Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Német almás pite

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 36 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 21 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg alma (lehetőleg savanykás)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 9 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • Valamint:
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 12,5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál víz

Elkészítés

Elkészítés: Az omlós tésztához a hideg vajat a cukorral és a vaníliás cukorral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a sütőporral elkevert lisztet, gyors kézmozdulatokkal (vagy keverőgéppel) összedolgozzuk. A frissentartó fóliába csomagolt tésztát legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Eközben az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kis kockára vágjuk. Egy nagy edényben 1 dl vízben a cukorral, a citromlével és a fahéjjal felfőzzük. 6-8 percig fedő alatt hagyjuk főni. Ha kész, hagyjuk valamelyest kihűlni.

A sütőt előmelegítjük (hőlégkeverés 150 fok, gázsütő 2-es fokozat).
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk.

A tészta kb. 2/3-át lisztezett felületen kinyújtjuk (kb. 34 cm-re), és belehelyezzük a formába kb. 4 cm magas peremet képezve. A tésztát egy villával több helyen megszurkáljuk. A sütő alsó részében kb. 12 perc alatt elősütjük.

Eközben a maradék tésztát kinyújtjuk lisztezett felületen 26 cm átmérőjűre, és ezt is villával több helyen megszurkáljuk.

A formát kivesszük a sütőből. A sütemény alját képező tésztára szórunk kb. 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát, majd eloszlatjuk rajta az almás masszát. Erre ráhelyezzük az előbb elkészített tésztakorongot. Ugyanolyan hőfokon kb. 45-55 perc alatt megsütjük (a tészta aranybarna színű legyen). Kivesszük a sütőből, és a formában hagyjuk kihűlni.

A porcukrot 3 evőkanál vízzel simára keverjük. Egyenletesen a süteményre kenjük. Száradni hagyjuk. Frissen felvert tejszínhab illik hozzá.

Megjegyzés

Előfordult, hogy az almás töltelékbe raktunk darált mogyorót vagy mandulát, mandulastiftet, vagy vízbe/rumba áztatott mazsolát, megbolondítottuk egy kis kávélikőrrel vagy rummal - esetleg ezek kombinációjával. De ezek nélkül is nagyon finom.

Ha valaki nem szereti a porcukros mázat a tetején, el is hagyhatja, simán porcukorral megszórva is finom. - Adriennke26

Ezek is érdekelhetnek

Friss